Διεθνή
Mαζικός ξεσηκωμός στο Ιράκ

Βαγδάτη 4 Οκτώβρη

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί καθώς η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει με τη βία έναν μαζικό ξεσηκωμό. Εδώ και δυο βδομάδες, δεκάδες χιλιάδες νεολαίοι έχουν βγει στο δρόμο ενάντια στη διαφθορά, τη φτώχεια, την ανεργία και το πολιτικό σύστημα του Ιράκ. Χρησιμοποιούν το σύνθημα των επαναστάσεων της αραβικής άνοιξης “Ο λαός ζητάει την πτώση του καθεστώτος”. Οι διαδηλώσεις απλώνονται στις πόλεις του Νότου αλλά και στη Βαγδάτη.

Μια νέα γενιά Ιρακινών μεγάλωσε μετά την αμερικάνικη εισβολή του 2003 και ζει τον παραλογισμό να έχει κάτω από τα πόδια της τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά 25% ανεργία, διαλυμένη Υγεία και Παιδεία, υπηρεσίες ρημαγμένες και συνεχείς διακοπές στο ρεύμα και το νερό. Είναι η γενιά που είδε το πολιτικό σύστημα της χώρας να μοιράζεται με βάση τις εθνοτικές και θρησκευτικές ισορροπίες που θα εξασφάλιζαν τη “σταθερότητα” που δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ο αμερικάνικος στρατός. 

Εξεγέρσεις

Τα πολιτικά κόμματα έγιναν μηχανισμοί για να μοιράζεται η πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα μεταξύ των ντόπιων και περιφερειακών ελίτ που ανέλαβαν την κηδεμονία της χώρας (από το Ριάντ ως την Τεχεράνη). Εδώ και 15 χρόνια προσπαθούν, και κάποιες φορές τα κατάφεραν, να στρέψουν τη μία κοινότητα κατά της άλλης. Στις τελευταίες εκλογές του 2018 καταγράφηκε ότι μαζικά ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας θέλει να σπάσει αυτό το σύστημα. Όμως επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε. Πριν από μια δεκαπενταετία ήταν οι διάφοροι περιφερειακοί προστάτες που έταζαν στον κόσμο ένα φωτεινό μέλλον, αν στρατευόταν στους ιερούς και ανίερους πολέμους τους. Τώρα, είναι οι αραβικές εξεγέρσεις που δείχνουν το δρόμο.