Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Βρετανία - Μαθαίνουμε από τις εμπειρίες σας

Γουέιμαν Μπένετ

Πρέπει να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες στην Ελλάδα, από το κίνημα αλληλεγγύης, την ΚΕΕΡΦΑ και την ήττα της Χρυσής Αυγής. Μας έδειξαν ότι δεν υπάρχει τίποτε το “αναπόφευκτο”. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση, υποδέχτηκε ένα κύμα προσφύγων την ίδια στιγμή που η εργατική τάξη δεχόταν επιθέσεις. Όλοι έλεγαν τότε ότι ο φασισμός θα αναπτυχθεί και υπάρχει και ο κίνδυνος να πάρει και την εξουσία. Αλλά αυτό δεν συνέβη, τους σταματήσαμε στο δρόμο, τους διαλύσαμε την οργάνωση, θα τους βάλουμε στη φυλακή. Θέλω να ευχαριστήσω το κίνημα γι' αυτό. Σε όλο τον κόσμο το αντιφασιστικό κίνημα άντλησε ελπίδα από την ήττα της Χρυσής Αυγής. 

Θέλω να σημειώσω μερικά πράγματα για τους φασίστες και τους ρατσιστές λαϊκιστές. Άνθρωποι που βρίσκονται στην κορυφή, όπως ο Τραμπ, ο Μπολσονάρο, ο Ορμπάν, χτίζοντας ρατσιστικές καμπάνιες δημιουργούν μια μεγάλη δεξαμενή μέσα στην οποία οι φασίστες μπορούν να οργανώσουν. Αυτό είναι μια μεγάλη απειλή. Ο Τραμπ είναι ένα γουρούνι, ένα κάθαρμα, που ανοίγει την πόρτα στους φασίστες. Πρέπει να καταλάβουμε αυτή τη σχέση ανάμεσα στους ρατσιστές ηγέτες και τους φασίστες και να χτίσουμε ένα διεθνές κίνημα για να τους σταματήσουμε.

Στη Βρετανία έχουμε για πρωθυπουργό ένα ρατσιστικό γουρούνι, τον πιο ρατσιστή πρωθυπουργό που είχαμε ποτέ. Ο ρατσισμός έρχεται από τα πάνω μέσα στην κοινωνία και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά. Η στρατηγική μας είναι να τους σταματήσουμε παντού και στο κοινοβούλιο και στους δρόμους. Με αυτή τη στρατηγική καταφέραμε να τσακίσουμε το BNP (British National Party), το EDL (English Defense League) και την ακροδεξιά καμπάνια υποστήριξης στον Tommy Robinson.  Το ενιαίο μέτωπο δουλεύει και μπορεί να τους σταματήσει.

Προσωπικά προέρχομαι από το Αnti Nazi League, τον Αντιναζιστικό Σύνδεσμο. Όταν ήμουν παιδί δεν μπορούσα να πάω σχολείο γιατί οι φασίστες ήταν έξω και έλεγαν δεν μπορείς να μπεις μέσα επειδή είσαι μαύρος. Το εργατικό κίνημα, ένα μαζικό κίνημα κατάφερε και τους νίκησε και μου έδωσε ένα σημαντικό μάθημα, ότι η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει τους ακροδεξιούς και τον ρατσισμό, αλλά και να αλλάξει και εμάς τους ίδιους μέσα από αυτόν τον αγώνα. Αυτή είναι η παράδοσή μας: Ποτέ ξανά! Και πάνω σε αυτό συνεχίζουμε στις 21 Μάρτη.

Καλοδεχούμενοι

Στη Βρετανία, έχουμε το Βrexit. Εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα που κατέληξε ότι πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ. Εμείς λέμε ξεκάθαρα στους μετανάστες, τους πολίτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είστε καλοδεχούμενοι. Επιπλέον λέμε στην εργατική τάξη, είτε είστε με την έξοδο, είτε με την παραμονή στην ΕΕ, να μην αφήσουμε τους ρατσιστές να μας διαιρέσουν. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο αυτές τακτικές για να μην επιτρέψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα, εμείς είμαστε οι πολλοί. Η περσινή διεθνής μέρα δράσης ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό τον Μάρτιο του 2019 σήμανε διαδηλώσεις σε 60 διαφορετικές χώρες. 

Σας ευχαριστώ για τον αγώνα που δίνετε δέκα χρόνια τώρα στην ΚΕΕΡΦΑ. Στην έκθεση φωτογραφίας που κάναμε από την φετινή διαδήλωση της 16ης Μάρτη, οι φωτογραφίες από την Αθήνα ήταν χαρακτηριστικές: Έδειχναν άσπρους, μαύρους, μουσουλμάνους, γκέι, στρέιτ, νέους, ηλικιωμένους να διαδηλώνουν μαζί. Αυτό δείχνει τη δυναμική που έχει το κίνημά μας. 

Οι ηγέτες του κόσμου ετοιμάζουν τον αφανισμό μας, είτε μέσα από την κλιματική αλλαγή, είτε ανοίγοντας την πόρτα στην απειλή του φασισμού. Δεν θα τους αφήσουμε. Όπως είχαμε τη δύναμη να τσακίσουμε τη Χ.Α έχουμε και τη δύναμη να αναμετρηθούμε μαζί τους για να επιβάλουμε ότι όχι μόνο ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, ο σεξισμός και ο αντισημιτισμός δεν θα κυριαρχήσουν, αλλά και θα φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Στις 21 Μάρτη θα διαδηλώσει η ελπίδα ενάντια στην απογοήτευση. Θα μεταφέρω τις αποφάσεις σας στη Συνδιάσκεψη του Stand up to Racism στο Λονδίνο. 

Γουέιμαν Μπένετ
“Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό”