Περιβάλλον
Βόλος: Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Η μάχη ενάντια στην καύση των σκουπιδιών από την πολυεθνική ΑΓΕΤ-Lafarge συνεχίζεται στο Βόλο. Μόνο αυτή τη βδομάδα, υπάρχουν δυο μεγάλες κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη 16/10, το πρωί στις 8:00 πμ, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών καλεί σε ολοήμερη κατάληψη του προαύλιου χώρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων:

 “Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα γίνονται δράσεις ενημέρωσης και πολιτισμού. Γιατί στην Περιφέρεια; Μα γιατί αυτή είναι αρμόδια για τους ελέγχους στη βιομηχανία και γιατί οι προηγούμενοι έλεγχοι όπως έγιναν έδειξαν ότι κάλυψαν την εταιρεία. Επειδή διεκδικούμε την άρση της αδειοδότησης που έχει λάβει η εν λόγω εταιρία να καίει σκουπίδια από το Υπ. Περιβάλλοντος και επειδή η Περιφέρεια ως ελεγκτικός μηχανισμός είναι αρμόδια να προβεί σε αποφάσεις όπως είναι η δέσμευση του αμφίβολου υλικού που μεταφέρεται με πλοία από χώρες του εξωτερικού και η παύση της καύσης.” 

Την Πέμπτη 17/10 η Επιτροπή καλεί σε κινητοποίηση στα δικαστήρια του Βόλου καθώς έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΑΓΕΤ-Lafarge για να σταματήσει η μεταφορά σκουπιδιών από άλλες χώρες και η καύση τους στο Βόλο. Η κινητοποίηση είναι στην Πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 πμ. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα στηριχτούν από συλλογικότητες και κομμάτια της αριστεράς. 

Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην δύναμη που έχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα εργατικά συνδικάτα για να μπορεί ο αγώνας να είναι νικηφόρος. Αυτό σημαίνει άμεσα απεύθυνση στις τοπικές ΕΛΜΕ, στους εργαζόμενους/νες στον δήμο, στους λιμενεργάτες που διαχειρίζονται τα πλοία “φαντάσματα” που μεταφέρουν τόνους σκουπιδιών στο Βόλο, να κερδίσουμε έτσι και τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ΑΓΕΤ σε αυτή τη μάχη. Από την πλευρά μας ανοίγουμε ήδη το θέμα στους φοιτητικούς συλλόγους και βάζουμε αυτή τη στρατηγική.

Γιάννης Σουμπάσης
Βόλος