Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απαιτούμε προσλήψεις, όχι απολύσεις

6/9, Απεργία υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας θα διαδηλώσουν στην Αθήνα την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου. Την απεργία καλούν οι δύο μεγάλες ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, δίνοντας τη δυνατότητα να ενωθούν στο δρόμο γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και συνολικά οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30πμ από την πλατεία Μαβίλη.

Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης που έγινε στις 6 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με διεκδικήσεις τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κάλυψη των κενών με μαζικές προσλήψεις και την αύξηση της χρηματοδότησης στην Υγεία.

“Στα νοσοκομεία μας η κατάσταση παραμένει τραγική” επισημαίνει το Συντονιστικό Νοσοκομείων. “Μπορεί τα τελευταία χρόνια με την «ένεση» των 12.000 και βάλε συμβασιούχων να μην έκλεισαν τα νοσοκομεία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργούμε σωστά. Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο να απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι από τον Κικίλια έως το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα κενά παραμένουν τεράστια -πάνω από 40.000- τα μηχανήματα χαλάνε συνέχεια, η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι διαλυμένη. Αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για να ανταποκριθεί το ΕΣΥ στις ανάγκες των εργαζόμενων, των φτωχών και των ανασφάλιστων η ΝΔ ξεκίνησε την διακυβέρνηση της απαγορεύοντας την νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία των μεταναστών και των προσφύγων, στερώντας τους τη δυνατότητα να έχουν ΑΜΚΑ”. 

 Μετά από παρέμβαση του Συντονιστικού Νοσοκομείων η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής θα δέχονται όλους τους ασθενείς χωρίς διακρίσεις και απαιτεί να δοθεί ΑΜΚΑ σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η δυνατότητα που δίνεται να ενωθεί απεργιακά το σύνολο των εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία, μόνιμων και συμβασιούχων, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όπως καταγγέλουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού, το μέλλον όλων, όπως και του ίδιου του ΕΣΥ βρίσκεται στον αέρα.

Αόριστες υποσχέσεις

Οι 4.000 του προγράμματος ΟΑΕΔ το μόνο που έχουν λάβει είναι μια δήλωση του Κικίλια ότι “σας χρειαζόμαστε”, αλλά παράταση δεν έχει δοθεί. Το μισό μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό δοκίμασε την πικρή γεύση του ΑΣΕΠ και βρέθηκε εκτός διαγωνισμού, άσχετα αν δούλευαν στα νοσοκομεία 5-6 χρόνια. Οι επικουρικοί γιατροί που επίσης λήγει η σύμβαση τους τον Νοέμβρη το μόνο που έχουν λάβει είναι αόριστες υποσχέσεις. Οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που δεν συγκεντρώνουν τα “απαραίτητα μόρια” απολύονται μετά τη λήξη του 24μήνου τους. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην Υγεία, στην πλειοψηφία τους είναι εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά από τον υψηλό φόρτο εργασίας, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ.

Κρυμμένες –όχι και τόσο καλά– πίσω από αυτή την κατάσταση είναι οι κυβερνητικές προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, ένα ακόμα σημείο που ενώνει τους εργαζόμενούς της με τον παράλληλο αγώνα αυτών των ημερών, αυτόν των εργαζόμενων στους δήμους. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που υπό την ηγεμονία της κυβερνητικής ΔΑΚΕ, φτάνουν να μιλάνε για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις γειτονικών νοσοκομείων, δυνατότητα σύναψης ειδικών συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, αντί προσλήψεων κλπ. Οι προτάσεις του ΠΙΣ ξεσήκωσαν αντιδράσεις όπως της ΕΙΝΑΠ, που τονίζει ότι “η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του”.