Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Σάμος: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

18/10, Πρόσφυγες διαδηλώνουν έξω από το ΚΥΤ Σάμου. Φωτό: samos24.gr

Μια μεγάλη τραγωδία παρά λίγο να συμβεί στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας στο ΚΥΤ Σάμου. Η φωτιά που ξέσπασε σε σκουπίδια έξω από το ΚΥΤ πέρασε στο εσωτερικό του καίγοντας ένα ολόκληρο στρέμμα όπου βρίσκονταν σκηνές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Στάντζος: “Αν χθες είχαμε πάνω από 5 μποφόρ, το Μάτι μπροστά μας δεν θα ήταν τίποτα. Έσκαγαν συνεχώς γκαζάκια μέσα στις σκηνές”. 

Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση ήταν να συλλάβει μια ντουζίνα μετανάστες άλλους ως υπεύθυνους για τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει πριν από την εκδήλωση της φωτιάς και άλλους για εμπρησμό, ενώ τα ΜΜΕ έτρεξαν να εξηγήσουν ότι όλα αυτά οφείλονται σε “εθνοτικές και θρησκευτικές” διαφορές. 

Πρόκειται για την πιο χυδαία υποκρισία. Αν πρέπει να συλληφθεί κάποιος αυτός είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στα κολαστήρια των νησιών και δεν είναι άλλοι από τους ιθύνοντες της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχουν καταδικάσει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν στις πλέον απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στερώντας τους τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο ΚΥΤ Σάμου με δυναμικότητα 680 ατόμων διαμένουν αυτή τη στιγμή 6.000 άνθρωποι από τους οποίους οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά. Η εικόνα είναι ίδια και απαράλλακτη με την Μόρια. Σκουπίδια, ουρές για φαγητό, τουαλέτα, νερό και εκατοντάδες αντίσκηνα συνθέτουν την εικόνα της σκηνούπολης-παραγκούπολης του ΚΥΤ Σάμου. Τα δεκάδες γκαζάκια που βρέθηκαν καμένα στις σκηνές τα έχουν οι άνθρωποι για να ζεσταίνονται και να μαγειρεύουν. 

Τις επόμενες μέρες οι ίδιοι οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν δύο μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες. Έξω από το ΚΥΤ Σάμου εκατοντάδες παιδιά κρατούσαν πλακάτ γραμμένα σε χαρτόνια από σκουπίδια που έγραφαν: “Εύχομαι να ήμουν πουλί για να είμαι ελεύθερος”, “Οι σκηνές μας κάηκαν”, “Ήρθαμε από τις χειρότερες καταστάσεις στην Ευρώπη αλλά κάναμε λάθος”. Η αστυνομία εμπόδισε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να βαδίσουν προς το Βαθύ αλλά μια μεγάλη ομάδα Αφρικανών μπόρεσε και διαδήλωσε και μέσα στην πόλη. Δεν είναι “απειλή” όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζητάνε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να κλείσουν τα στρατόπεδα και να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Αλλά σα να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται η δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου, με τη στήριξη της περιφέρειας, της εκκλησίας, των εμπορικών συλλόγων – και δυστυχώς με την στήριξη του Εργατικού Κέντρου και της τοπικής ΑΔΕΔΥ να κλείσει τις υπηρεσίες του Δήμου και να καλέσει το απόγευμα της Δευτέρας (21/10) συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το “προσφυγικό-μεταναστευτικό” -“χωρίς ίχνος ρατσιστικής διάθεσης” όπως είπε και ένας από τους ομιλητές.

Αν ήθελαν να είναι πραγματικά ειλικρινείς όλοι αυτοί οι φορείς θα μπορούσαν να καλέσουν να διαδηλώσουν μαζί τους όλα αυτά τα παιδιά, όλον αυτόν τον κόσμο που βιώνει το πρόβλημα και να απαιτήσουν όλοι μαζί να κλείσει το στρατόπεδο, να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε στεγασμένους χώρους, να τους δοθεί άσυλο. Αλλά όχι. 

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Στάντζος μαζί με δημοτικούς συμβούλους το Σάββατο 19/10 ανάρτησε πανό με το σύνθημα “Frontex κάνε τη δουλειά σου, φύλαξε τα ευρωπαϊκά σύνορα”. Ενώ στην ομιλία του στη συγκέντρωση της 21/10 μίλησε για “πλήθος μεταναστών-προσφύγων που καταλαμβάνει, κάθε βράδυ, τους κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων και της χερσαίας ζώνης του λιμένα”, για μια “πόλη που έχει αφεθεί στο έλεος των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών” αλλά και για “διάσταση διασφάλισης των ελαχίστων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών - προσφύγων, πέραν των αυτονόητων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών». Λες και δεν είναι αυτονόητα τα δικαιώματα των “μη Ελλήνων” πολιτών! 

Είναι απολύτως λάθος η στάση του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ηγεσιών των συνδικάτων, να δίνουν με τη συμμετοχή τους νομιμοποίηση, έστω προβάλλοντας “το δικό τους πλαίσιο”, σε τέτοιου τύπου αντιδραστικές, ξενοφοβικές συγκεντρώσεις – στις οποίες επιπλέον σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν τους δόθηκε καν ο λόγος. Αυτό που χρειάζονται, στηρίζοντας όποιο πλαίσιο θέλουν είναι να συμμετέχουν σε ένα ενιαίο μέτωπο μαζί με όλες δυνάμεις που θέλουν να συγκρουστούν με τις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ καθώς και τις ξενοφοβικές καμπάνιες των τοπικών αρχών. 

Συμπαράσταση στη Σοφία Κατζάνη

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλέστηκε τη Δευτέρα 21/10 συγκέντρωση στα δικαστήρια της Σάμου σε συμπαράσταση στην καθηγήτρια Σοφία Κατζάνη, που κάλεσε τους μαθητές να υποδεχτούν χωρίς φόβο προσφυγόπουλα στο σχολείο τους. Ο Σύλλογος Γονέων του δημοτικού σχολείου Άνω Βαθέος της έκανε μήνυση απαιτώντας 50.000 ευρώ (η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται). Τη συγκέντρωση κάλεσε η τοπική ΕΛΜΕ, στήριξε η τοπική ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενώ όπως αναφέρουν γονείς, “αρκετές οικογένειες έχουν ήδη ζητήσει ενυπόγραφα από τον σύλλογο να αποσυρθεί η αγωγή». Αυτά είναι τα βήματα πραγματικής αλληλεγγύης και ενότητας των εργαζομένων και πρέπει να συνεχίσουν.

Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: “Η ακροδεξιά δεν διστάζει να δημαγωγεί και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία προκειμένου να αποπροσανατολίσει... Η μερίδα των τοπικών πολιτικών και «παραγόντων» που συσπειρώθηκαν γύρω από την οργάνωση Σάμος SOS, με τη βοήθεια ορισμένων τοπικών ΜΜΕ, προτάσσουν συστηματικά το «μεταναστευτικό» σαν το κυριότερο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Η ΝΔ κλείνει ευνοϊκά το μάτι στην ακροδεξιά δημαγωγία, αν δεν την αναπαράγει ανοιχτά. Όμως με έκπληξη και θλίψη παρακολουθούμε εδώ και έναν σχεδόν χρόνο τη συμπόρευση του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Σάμου... Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου καλεί τους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους του νησιού να απλώσουν σταθερά ένα χέρι αλληλεγγύης στους μετανάστες και να απομονώσουν την ακροδεξιά προπαγάνδα του ρατσιστικού μίσους”.