Εκπαίδευση και νεολαία
Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες

21/10, Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Εκατοντάδες φοιτητές βγήκαν την Πέμπτη 21/10 για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενάντια στις επιθέσεις της υπουργού Παιδείας Κεραμέως. Μάλιστα η υπουργός και η κυβέρνηση βλέποντας τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις που έχουν ανακοινωθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αποφάσισαν να μην φέρουν όλες τις αλλαγές ενιαία σε ένα νόμο πλαίσιο, αλλά να τις σπάσουν και να τις περάσουν τμηματικά σαν τροπολογίες σε διαφορετικά νομοσχέδια.

Έτσι την Πέμπτη 24/11 η Κεραμέως βαφτίζει “αναπτυξιακές” τρεις από τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες διατάξεις και ετοιμάζεται να τις ψηφίσει μέσα στον νέο αντεργατικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση ολόκληρων υπηρεσιών των δήμων, επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και χτύπημα των ΣΣΕ.

Μέσα στον ψευτο – “αναπτυξιακό”  νόμο η Κεραμέως αιφνιδίως φέρνει για ψήφιση την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων Πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων του εξωτερικού, αδειοδότηση σε αυτοδιοίκητα μεταπτυχιακά που θα ιδρύονται από ιδιώτες και θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με το τι ζητάει η αγορά εργασίας και την μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Πρόκειται για τρεις μεγάλες κόκκινες γραμμές για το φοιτητικό κίνημα που χρόνια παλεύει ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την είσοδο των ιδιωτών στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και τη βάση του 10 για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. 

Αυτός είναι και ο λόγος που την εβδομάδα που πέρασε είδαμε ακόμα περισσότερες συνελεύσεις και ακόμα πιο πολλές κατειλημμένες σχολές πανελλαδικά. Ταυτόχρονα η μεγαλύτερη η συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι το αποτέλεσμα της οργανωμένης δουλειάς μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους που κλιμακώνουν σταδιακά τα βήματα αντίστασης στις μεθοδεύσεις της Κεραμέως. 

Στη διαδήλωση της Πέμπτης 17/11 είδαμε τα βήματα αυτά να παίρνουν σάρκα και οστά με το μεγάλο μπλοκ εκατοντάδων φοιτητών που είχαν κατέβει στη διαδήλωση από σχολές που την προηγούμενη περίοδο δεν είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Έτσι πίσω από το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ που άνοιγε τη διαδήλωση ακολουθούσε το κοινό πανό των σχολών του ΕΚΠΑ, της ΑΣΟΕΕ και του Παντείου με ένα μεγάλο μπλοκ εκατοντάδων φοιτητών. 

“Στο Πάντειο η συστηματική δουλειά της προηγούμενης εβδομάδας οδήγησε στη μεγαλύτερη συνέλευση που έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πάνω από 350 φοιτητές ξεκαθάρισαν με την παρουσία και τις αποφάσεις τους πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να περάσει ο νόμος της Κεραμέως. Σήμερα το Πανεπιστήμιό μας είναι σε κατάληψη και εκατοντάδες συνάδελφοι από το Πάντειο κατέβηκαν στη διαδήλωση. Την Τρίτη 22/10 έχουμε νέα συνέλευση με πρόταση για κλιμάκωση. Αν η Κεραμέως επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο με τροπολογίες μέσα στον αντεργατικό “αναπτυξιακό” νόμο, εμείς σαν φοιτητικό κίνημα πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη το σύνθημα που φωνάζουμε στους δρόμους: Φοιτητές-Εργατιά μια φωνή και μια γροθιά. 

Ταυτόχρονα μέσα από τη συνέλευση πήραμε ψηφίσματα και αποφάσεις για συμμετοχή στη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση έξω από τη δίκη της ΧΑ την ημέρα που θα απολογείται ο Μιχαλολιάκος στις 31 Οκτώβρη, ενώ πήραμε και ψήφισμα στο πλευρό των προσφύγων που δέχονται την ρατσιστική στοχοποίηση και επίθεση της κυβέρνησης”, ανέφερε η Μαριλένα Κουντούρη φοιτήτρια στο Πάντειο. 

Η πορεία των φοιτητών αφού κατέβηκε στα Χαυτεία ανέβηκε με συνθήματα και παλμό μέσω της Σταδίου στο Σύνταγμα. Εκεί για άλλη μια φορά η στάση της αστυνομίας ήταν προκλητική κλείνοντας με κλούβες τη Βασ. Σοφίας και μπλοκάροντας την πορεία να φτάσει μέχρι τη Βουλή. Οι φοιτητές παρά την προβοκάτσια των μπάτσων, κατήγγειλαν την καταστολή και την κυβέρνηση, και οργανωμένα και συγκροτημένα συνέχισαν την πορεία τους γυρνώντας προς τα Προπύλαια. Από εκεί έφτασαν στο Πολυτεχνείο, που πραγματοποίησαν για δεύτερη φορά συνέλευση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

Μέσα στο άσυλο του Πολυτεχνείου, στο αμφιθέατρο ΜΑΧ το μαζικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων αποφάσισε νέο, ακόμα πιο διευρυμένο, γύρο συνελεύσεων με αποφάσεις για καταλήψεις και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 24/11, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Αρκετοί ήταν οι φοιτητές που επέμειναν πως χρειάζεται σύνδεση του εργατικού με το φοιτητικό κίνημα, ειδικά την στιγμή που η Κεραμέως περνάει μέσα στο αντεργατικό “αναπτυξιακό” νόμο τις διατάξεις για την Παιδεία. Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και σχημάτων υποστήριξαν πως οι φοιτητές χρειάζεται να πάρουν απόφαση και για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτη 23/11 δίπλα στους εργαζόμενους της δημόσιας Υγείας. Τέλος σημαντική ήταν και η συζήτηση σχετικά με τη στήριξη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος και ενάντια στη ρατσιστική στοχοποίηση των προσφύγων που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση.

Σημαντική είναι η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της Φιλοσοφικής Αθήνας που μαζί με την Ιατρική Αθήνας έβγαλαν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία των νοσοκομειακών την Τετάρτη 23/11 και στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 8.30πμ από την πλατεία Μαβίλη.

Κυριάκος Μπάνος


Θεσσαλονίκη

Και στις σχολές της Θεσσαλονίκης επικρατεί αναβρασμός εδώ και δύο εβδομάδες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την Παιδεία. Την Πέμπτη 17/11 έγινε το δεύτερο συλλαλητήριο των συλλόγων στο κέντρο της πόλης με συμμετοχή 500 φοιτητών. 

Στο τμήμα μου στην Αγγλική Φιλολογία είχαμε χρόνια να βγάλουμε γενική συνέλευση. Τελικά τα καταφέραμε και αποφασίσαμε διήμερη κατάληψη συντονισμένοι με άλλους 8 φοιτητικούς συλλόγους στο ΑΠΘ. Συνεχίζουμε με νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και διαδήλωση την Πέμπτη 24/11 που θα ψηφίζονται τα πρώτα μέτρα για την Παιδεία μέσα στο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Ιωάννα Κουκούδη
ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ ΕΑΑΚ

Ηράκλειο

Από την αρχή του ακαδημαικού έτους η κατάσταση στο νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο δεν θυμίζει σε τίποτα την αναβάθμιση που μας παρουσίαζαν την περσινή χρονιά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εμφανείς καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών και το ήδη υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των φοιτητών με αποτέλεσμα το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολών να είναι στον αέρα ακόμα. 

Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολλούς φοιτητές σε αδιέξοδο καθώς αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους και συνεπώς να επιβαρύνονται οικονομικά. Την ίδια στιγμή που τα κονδύλια για προσλήψεις καθηγητών είναι ανύπαρκτα, πλήθος εταιριών διεκδικούν το καινούριο λογότυπο του πανεπιστημίου. 

Η ανωτατοποίηση έχει δημιουργήσει προβλήματα στη σίτιση και τη στέγαση αφού πλέον τα κοινωνικοικονομικά κριτήρια είναι πιο αυστηρά. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν μείνει χωρίς δωμάτιο στις εστίες και γεμάτοι αμφιβολίες για το μέλλον των σπουδών τους.

Για όλα αυτά τα θέματα αλλά και τις νέες επιθέσεις της Κεραμέως ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να συνεδριάσει και να πάρει άμεσα αγωνιστικές αποφάσεις. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ βάζουν συνεχως γραφειοκρατικά κωλύματα στο να γίνει γενική συνέλευση. Μαζί με πολλούς ανένταχτους φοιτητές μαζεύουμε υπογραφές για γενική συνέλευση την Τετάρτη 23/11 και συντονιζόμαστε με τις σχολές του Πανεπιστήμιου για να βγεί το φοιτητικό κίνημα στους δρόμους του Ηρακλείου. 

Θεοδώρα Καφήρα 
ΕΑΑΚ στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) 

Γιάννενα

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν συνελεύσεις και στο Φυσικό και το Χημικό ενώ και οι εστιακοί πήραν αποφάσεις για κατάληψη και διαδήλωση στις 22/10. 

Τη Δευτέρα 21/10 πραγματοποιήσαμε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων για να συζητήσουμε τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

Την Πέμπτη 24/10 έχουμε εκδήλωση ΕΑΑΚ με τίτλο: Οι φοιτητές ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Από Τετάρτη 23/10 ξεκινάει νέος γύρος γενικών συνελεύσεων.

Αρετή Κανέλλου
ΣΕΚ στις σχολές, Γιάννενα

17/11, Φοιτητική διαδήλωση στο Βόλο. Φωτό: ΣΕΚ στις σχολές

 

Βόλος

Σε νέα γενική συνέλευση προχωρήσαμε στους ηλεκτρολόγους του Βόλου την Πέμπτη 17/11. Η γραφειοκρατία του Δ.Σ έβαζε εμπόδια στην διεξαγωγή γενικής συνέλευσης και έτσι τρέξαμε τη συνέλευση με υπογραφές και ανακοινώσεις στα αμφιθέατρα. Βρήκαμε τεράστια ανταπόκριση και έτσι την Πέμπτη είχε απαρτία και νομιμοποιήθηκε η γενική συνέλευση. 

Μετά από πλούσια συζήτηση αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής και φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 18/11. Οργανώσαμε σύσκεψη που καλέσαμε φοιτητές για να αποφασίσουμε μαζί τη συνέχεια σε όλες τις σχολές. Από το πρωί κλείσαμε όλους τους χώρους που κάνουν μάθημα οι ηλεκτρολόγοι και αρχίσαμε να κάνουμε ανακοινώσεις στις υπόλοιπες σχολές. 

Η πορεία, παρόλο που είχε κυρίως φοιτητές από τη δική μας σχολή, ήταν ιδιαίτερα δυναμική, απόδειξη της αγωνιστικής διάθεσης που επικρατεί. Από τη μεριά μας παλεύουμε να βάλουμε σε κίνηση και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους σε νέους γύρους συνελεύσεων και καταλήψεων. Υπάρχουν οι δυνατότητες το φοιτητικό κίνημα να απλωθεί σε όλες τις σχολές του Βόλου. 

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ δεν γίνεται να έχουν δεύτερες σκέψεις για το πώς συνεχίζουμε αλλά με ξεκάθαρη στρατηγική να δώσουμε προοπτική σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που θέλουν να αγωνιστούν. Άμεσα προχωράμε σε νέες συνελεύσεις όχι μόνο στο δικό μας τμημα αλλά και σε άλλα όπως το καινούριο τμήμα Πολιτισμού. 

Τάσος Τσιούνης
ΡΕΥΜΑ ΕΑΑΚ 

ΠΑΔΑ Μηχανικοί

Την Πέμπτη 17/10 έγινε μαζική γενική συνέλευση του φοιτητικου συλλόγου της σχολής Μηχανικών στο ΠΑΔΑ. Εκατοντάδες φοιτητές πλημμύρισαν το αμφιθέατρο για να συζητήσουν την επίθεση της Κεραμέως στα πανεπιστήμια. Ήδη τα προβλήματα από την υποτιθέμενη ανωτατοποίηση που έγινε στις σχολές μας με το νόμο Γαβρόγλου είναι τεράστια. 

Μέσα στη συνέλευση εμφανίστηκε ένα αντιδραστικό πλαίσιο δήθεν ανεξάρτητων φοιτητών. Στη πραγματικότητα ήταν η παράταξη της ΔΑΠ μαζί με ένα κομμάτι ακροδεξιών φοιτητών. Το πλαίσιο έλεγε να απαγορευτούν οι συνελεύσεις και οι καταλήψεις, να απαγορευτούν οι αφίσες μέσα στις σχολές, και η πολιτική από τα πανεπιστήμια. Μαζί με αυτή την ομάδα βρέθηκε χρυσαυγίτης νεοναζί που έχει εμφανιστεί σε βίντεο μαζί με τον Κασιδιάρη. Το αμφιθέατρο άρχισε να φωνάζει να αποχωρήσει και επιτόπου η γενική συνέλευση αποφάσισε να τον διαγράψει από τον φοιτητικό σύλλογο. 

Η αριστερά κατέβηκε ενωμένη στη γενική συνέλευση με κοινό πλαίσιο ΕΑΑΚ- ΠΚΣ - Ελευθεριακό και έτσι καταφέραμε και κερδίσαμε τη συνέλευση. Αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής μέχρι τη Δευτέρα και μια σειρά απο δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. 

Βασικό αίτημα που ξεχώρισε μέσα στη συνέλευση ήταν η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Αυτή η συνέλευση ήταν μια φοβερή εμπειρία για όλους μας και με έμπνευση συνεχίζουμε για φοιτητικούς συλλόγους αντιφασιστικούς που πρωτοστατούν στις μάχες και ενώνουν την αριστερά. 

Λευτέρης Βαγγέλης
ΑΡΠΑ ΕΑΑΚ

ΠΑΔΑ ΣΕΥΠ

Στη σχολή ΣΕΥΠ του ΠΑΔΑ κινηθήκαμε μέσω Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μέσω Γενικής Συνέλευσης να στηρίξουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων των νοσοκομείων και των συμβασιούχων ώστε να δώσουν την απάντηση τους ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης. 

Όπως έγινε και στην Ιατρική Σχολή, έτσι και στην σχολή της ΣΕΥΠ, θεωρούμε ότι ο φοιτητικός σύλλογος, θα πρέπει να αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους χώρους, ως μελλοντικό εργατικό τμήμα των νοσοκομείων και άλλων χώρων Υγείας. Αλλά και ως σημερινοί φοιτητές/τριες, να εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας που έρχεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (απελευθέρωση μεταπτυχιακών στους ιδιώτες). Την Τεταρτη 23/11 φοιτητές απο το ΠΑΔΑ θα είμαστε μαζί με τους εργάτες της Υγείας στην απεργία. 

Χρυσάνθη Καθοπούλη
ΑΡΣΥΠ ΕΑΑΚ