Εργατικό κίνημα
Αγ. Σάββας: Απολύστε τον Διοικητή- όχι τον Πρόεδρο του Σωματείου

23/10, Οι εργαζόμενοι του Αγ. Σάββα στην Πανυγειονομική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στην προκλητική απόλυση 6 επικουρικών γιατρών προχωράει ο διοικητής του νοσοκομείου Αγ.Σάββας Γιώργος Δενδραμής, μεταξύ αυτών και στην καθαρά εκδικητική απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, Κώστα Καταραχιά. 

Δεν είναι τυχαία η στοχοποίηση του Κ. Καταραχιά. Από την πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, πρωτοστάτησε στην οργάνωση κάθε μάχης, ενάντια στα μνημόνια και τις περικοπές, ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, αλλά και υπερασπιζόμενος κάθε συνάδελφό/ισσά του που δεχόταν επίθεση. Μαζί με άλλους συναδέλφους του υπήρξε πρωτεργάτης στη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και μέσα από μια τέτοια διαδρομή τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοί του τον έχουν εκλέξει πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων. Με τον Κ. Καταραχιά στην προεδρία, ο Σύλλογος Εργαζομένων πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Συντονιστικού Νοσοκομείων που πλέον αποτελεί ένα δίκτυο οργάνωσης αγώνων στο οποίο αναφέρονται εκατοντάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου, καλεί την Τετάρτη 30/10, στις 9πμ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.   Με σύνθημα “Απολύστε τον Μητσοτάκη – όχι τον Καταραχιά” συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης μαζί με μέλη του Συντονιστικού Νοσοκομείων πραγματοποιούν καμπάνια συμπαράστασης σε νοσοκομεία κι άλλους εργατικούς χώρους, μοιράζοντας προκήρυξη, μαζεύοντας υπογραφές και καταθέτοντας ψηφίσματα στα σωματεία. “Δεν έχουμε έλλειψη από διοικητές – από γιατρούς και νοσηλευτές έχουμε έλλειψη” επισημαίνει η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων, η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο Κ.Καταραχιάς στην ηγεσία του σωματείου.

Είναι δηλωμένη η πρόθεση του διοικητή να ξεμπερδεύει με μαχητικούς εργαζόμενους σαν τον Κ. Καταραχιά και ειδικά με τον ίδιο. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχει απειλήσει ανοιχτά τόσο τον πρόεδρο του σωματείου όσο και αγωνιστές/τριες συναδέλφους του. Μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη στα μέσα Σεπτέμβρη, σχετικά με συνάντηση που είχε ο διοικητής με το προεδρείο του συλλόγου, ο Κώστας Καταραχιάς είχε καταγγείλει: “Στη συνάντηση δεν δίστασε να κάνει και προσωπικές επιθέσεις τόσο σε μένα όσο και την αντιπρόεδρο του σωματείου, τη Ζαννέτα Λυσικάτου, με 'επιχειρήματα' του τύπου 'κι εσύ συμβασιούχος είσαι, τελειώνει η σύμβασή σου'”. 

Με το που πληροφορήθηκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τις απολύσεις σήμανε συναγερμός. Την Πέμπτη 24/10, δεκάδες εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του νοσοκομείου ύστερα από κάλεσμα του σωματείου. Την ίδια ώρα η διοίκηση είχε στήσει φιέστα για τα εγκαίνια του νέου PET/CT, συνοδευόμενη από παπάδες και γνωστούς πλούσιους παράγοντες. Το σωματείο διέκοψε τα εγκαίνια διαμηνύοντας ότι είναι απαράδεκτο να στήνονται τέτοιες επικοινωνιακές φιέστες την ώρα που απολύονται εργαζόμενοι με το ψευτοεπιχείρημα “δεν υπάρχουν λεφτά”. Συγκέντρωση με τη συμμετοχή ξανά δεκάδων εργαζόμενων έγινε και την επόμενη μέρα, όπου μοιράστηκε υλικό κι αποφασίστηκε η κινητοποίηση της Τετάρτης 30/10.

Να μην περάσει

“Έχουμε ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εμπλέκοντας και την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ. Ο διοικητής είναι αμετανόητος και μαζί με μένα που θέλει να διώξει, παίρνει η μπάλα κι άλλους πέντε συναδέλφους. Είμαστε ένα σωματείο που δεν έχει λείψει από καμία αγωνιστική κινητοποίηση και ζητάμε τη στήριξη όλων στη συγκέντρωση την Τετάρτη 30/10 στο προαύλιο του Αγ.Σάββα, για να μην περάσει καμία απόλυση” είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καταραχιάς στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Οι απολύσεις πέραν του εκδικητικού τους χαρακτήρα δεν έχουν καμία άλλη βάση. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο διοικητής αυθαίρετα, αγνοώντας τα αιτήματα των 6 συντονιστών διευθυντών για ανανέωση των επικουρικών τους γιατρών, χωρίς την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και των Τομεαρχών, αποφάσισε στα κρυφά και χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, ποιοι και πόσοι επικουρικοί γιατροί θα συνεχίσουν από τους 12 των οποίων λήγουν οι συμβάσεις. Χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Ενδοκρινολογικού μειώνει το προσωπικό κατά 50%. Στερεί από το νοσοκομείο έναν αναισθησιολόγο, γεγονός που θα σημάνει μείωση των χειρουργείων, σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο με ασθενείς σε λίστα αναμονής, κοστίζοντας ζωές. Στην περίπτωση του ακτινολογικού, ο επικουρικός που βρίσκεται στον επεμβατικό καλύπτει κενά που προκύπτουν στον υπέρηχο και στις ακτινογραφίες αναλόγως τις ανάγκες. Ο ογκολόγος, η πνευμονολόγος, ο παθολογοανατόμος και ο βιοπαθολόγος, βρίσκονται επίσης σε νευραλγικά, για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, τμήματα που στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού.

“Είναι απαράδεκτο στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Ελλάδας, με τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, να απολύει ο Διοικητής κι ουσιαστικά να κλείνει 6 θέσεις γιατρών! Είναι υπεύθυνος για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας του νοσοκομείου μας και θα πρέπει να λογοδοτήσει σε όλους τους συναδέλφους, σε εκείνους που διώχνει, σε όλους εμάς που μας τους στερεί και φυσικά στους ασθενείς”, ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγ.Σάββα.

To Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, το συνδικαλιστικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις ομοσπονδίες των υγειονομικών στο οποίο συμμετέχει ο Κ.Καταραχιάς υπογραμμίζει ότι: “Ο διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ κύριος Δενδραμής, προφανώς θέλει να δώσει διαπιστευτήρια περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στη νέα κυβέρνησης της ΝΔ και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι κύριοι Κικίλιας – Κοντοζαμάνης είναι συνένοχοι, καθώς, παρά τις αφηρημένες τοποθετήσεις για παραμονή των συμβασιούχων γιατρών στο ΕΣΥ, μεθοδεύουν τις απολύσεις 600 Επικουρικών Γιατρών που πληρώνονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις 30 Νοέμβρη. Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορούμε να τους σταματήσουμε”. 


Ψηφίσματα Συμπαράστασης κι ανακοινώσεις ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών και τη συνδικαλιστική δίωξη του Κ. Καταραχιά έχουν βγάλει μέχρι τώρα:

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αττικό, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, Σύλλογος εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, Σύλλογος εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου, ΠΣΥΠΕΡΤ, ΣΕΠΕ Αμαρουσίου, Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Αγίας Παρασκευής, Β ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Α. Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή, Σύλλογος Υπαλλήλων Γ.Γ Βιομηχανίας κι Ενέργειας, Ομοσπονδία Υπαλλήλων τ.Υπ.Αν. (ΟΣΥΔΕΤ), Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, ΠΕΝΕΝ, ΣΕΛΜΑ (εργαζόμενοι Μετρό Αθήνας), ΠΣΕΦΑ (εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΔΕΣΦΑ), ΣΕΕΕΠΦΧ (εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ), Σωματείο εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.