Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημανν
Θανάσης Διαβολάκης: 10 χρόνια ΚΕΕΡΦΑ

Θανάσης Διαβολάκης

Δέκα σημεία, ένα για κάθε χρόνο της ΚΕΕΡΦΑ που γιορτάζουμε αγωνιστικά σήμερα. 

Πρώτο, η ίδρυσή της το 2009, όταν η Χρυσή Αυγή ήταν ακόμα μια περιθωριακή ομαδούλα και το ρόλο του συντονιστή στις αντιμεταναστευτικές κορώνες και δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας έπαιζε το ΛΑΟΣ. Αντιληφθήκαμε έγκαιρα τον κίνδυνο ενώ άλλοι στην Αριστερά επέμεναν ότι δεν υπάρχει και δημιουργήσαμε την ΚΕΕΡΦΑ καταλαβαίνοντας τη σχέση που έχει ο φασισμός με τον καπιταλισμό, ότι αποτελεί την πιο ακραία του μορφή, αλλά αντιλαμβανόμενοι και την ιδιαιτερότητα που έχει το αντιφασιστικό σαν μέτωπο στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Δεύτερο, μια μαζική μετωπική κίνηση, ριζωμένη με τοπικές επιτροπές παντού όπου ζούνε εργαζόμενοι και νεολαία, με αποφασιστικές μάχες, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους. 

Τρίτο, η τακτική του ενιαίου μετώπου. Κανείς από όσους είχαν τη διάθεση να παλέψουν ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό δεν αποκλείστηκε από την ΚΕΕΡΦΑ. Απευθυνθήκαμε σε όλο το φάσμα του αντιφασιστικού κινήματος, εκπροσώπους του ρεφορμιστικού συνδικαλισμού, ανθρώπους που πολύ απέχουν από το να είναι επαναστάτες κι αυτό έδωσε δύναμη και αποτελεσματικότητα στη μάχη μας με τον φασισμό.

Τέταρτο, η σχέση με το εργατικό κίνημα και τα σωματεία, κομβικό σημείο στη δράση της ΚΕΕΡΦΑ. Θυμάμαι μια από τις πρώτες μας προκηρύξεις που καλούσε σε διαδήλωση με την υπογραφή ΚΕΕΡΦΑ-Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2010 ενάντια στα σχέδια να φτιαχτεί κέντρο κράτησης στον Ασπρόπυργο, σε ένα πρώην κυνοκομείο. Ο κ. Πάγκαλος εξανέστη και ζήτησε την απαγόρευση της συγκέντρωσης σε προεκλογική περίοδο, αλλά η συγκέντρωση έγινε ενώ το κέντρο κράτησης όχι.

Πέμπτο, η σχέση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Σε θεωρητικό γιατί αντιληφθήκαμε ότι ο ρατσισμός και το δόγμα του “δεν χωράμε όλοι”, οι απόπειρες να πέσουν τα βάρη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ήταν η αιχμή του δόρατος για να κερδίσει ο φασισμός υποστήριξη στις μάζες. Δώσαμε και πρακτικά αυτή τη μάχη οργανώνοντας μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες με πρωτοπόρα την Πακιστανική Κοινότητα, που έπαιξε βασικό ρόλο στην ίδρυση της Ένωσης Μεταναστών Εργατών με μικρές και μεγάλες νίκες στον αγώνα για ίσα δικαιώματα.

Έκτο, η καθαρή ταξική γραμμή, με συνθήματα που σε πολλούς έμοιαζαν εξαιρετικά προωθημένα, ακραία ή και λανθασμένα, όπως ανοιχτά σύνορα, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, οι πρόσφυγες ενταγμένοι στις πόλεις μας ως άνθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους. Το πόσο δίκιο είχαμε να επιμένουμε σε αυτά τα συνθήματα φαίνεται και σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί μια αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική γραμμή και οι φωνές για κλειστά σύνορα δίνουν και παίρνουν στις ανακοινώσεις τους και στα ΜΜΕ. 

Έβδομο, η μάχη στο δρόμο. Η μάχη ενάντια στους φασίστες θα κερδηθεί όταν αποκλείσουμε τους φασίστες από εκεί που ήθελαν να έχουν το πάνω χέρι, στους δρόμους και στις γειτονιές για να τρομοκρατούν. Δεν έμεινε καμιά επίθεση αναπάντητη. Στον Πειραιά είχαμε εξαιρετικά πλούσια εμπειρία σε αυτό το θέμα κόντρα στη δράση της Χ.Α στην Κοκκινιά, στο κέντρο του Πειραιά. Με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ όχι μόνο απαντήσαμε στο δρόμο αλλά είχε προηγηθεί μια δουλειά με συσκέψεις, μια προσπάθεια συμμετοχής όλου του κόσμου, ώστε να φοβούνται οι φασίστες να βγουν, όχι γιατί θα τους περιμένει μια ομάδα που θα τους αντιμετωπίσει στρατιωτικά, αλλά γιατί θα νιώθουν ξένοι στις γειτονιές μας. 

Όγδοο, η δημιουργία μεγάλων αντιφασιστικών γεγονότων ορόσημων, από το “Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική” μέχρι τις παγκόσμιες μέρες του Μάρτη που έχουν παίξει ρόλο για να συσπειρωθεί κόσμος. Και μαζί με αυτό πάει το ένατο, η διεθνής διάσταση που δώσαμε σε αυτές τις προσπάθειες, σε επαφή με κινήσεις από όλο τον κόσμο στις συναντήσεις του Οκτώβρη, έχοντας καταφέρει να παίζουμε ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το δέκατο, η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αντίληψη ότι αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί και θα τη δώσουμε εμείς φέρνοντας το αντιφασιστικό κίνημα μέσα στο δικαστήριο, τόσο ως πολιτική αγωγή στους Αιγύπτιους ψαράδες, φέρνοντας μάρτυρες και τη φωνή του αντιφασιστικού κινήματος μέσα στο δικαστήριο, όσο και με τις συγκεντρώσεις ήδη από την πρώτη μέρα της δίκης, με αντιφασιστικές απεργίες από μεγάλα συνδικάτα. Συνεχίζουμε τον αγώνα, το μέλλον είναι δικό μας.

Από την ομιλία του Θ. Διαβολάκη, 
δημοτικού συμβούλου Πειραιά στην Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ 12/10