Η Αριστερά
Ιδέες για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο: "Ένας κόσμος σε αναβρασμό" Νομική 10/11

"Ένας κόσμος σε αναβρασμό, Κρίση - Αντίσταση - Επανάσταση":
Μονοήμερο 10/10, Νομική

 

Από την Ελλάδα μέχρι τη Χιλή και από την Καταλονία και το Κουρδιστάν μέχρι την Αγγλία του Brexit και τις φωτιές στον Αμαζόνιο, η διεθνής εικόνα δείχνει έναν κόσμο σε αναβρασμό. Η εργατική τάξη και η νεολαία μπαίνουν παντού μπροστά και ανοίγουν όλες τις μαχες ενάντια σε ένα σύστημα που σπέρνει τη φτώχεια και την ανισότητα, σε ένα σύστημα χωρίς προοπτική, με κρίσεις, που στηρίζεται στο ρατσισμό, το σεξισμό και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Και απαντούν στις επιθέσεις των κυβερνήσεων με μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις.

Οι συζητήσεις του μονοήμερου καλύπτουν όλες αυτές τις μάχες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρη, όπως λέει και ο τίτλος της συζήτησης, αφού έχουμε ένα τεράστιο κύμα καταλήψεων και ένα μεγάλο φοιτητικό κίνημα που ξεδιπλώνεται με αφορμή την κατάργηση του ασύλου και τις νέες απόπειρες ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων. Όσοι αποφασίζουν καταλήψεις αυτή τη στιγμή ή παλεύουν για να απλωθεί το κίνημα σε όλες τις σχολές, πρέπει να είναι σε αυτή τη συζήτηση για το πώς μπορούμε να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας και να συνδεθούμε με το εργατικό κίνημα και όλες τις υπόλοιπες μάχες. Η νεολαία βγήκε μπροστά και άνοιξε τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή με κεντρικό σύνθημα “αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα”, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει η συζήτηση για το αν η αλλαγή είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Γι' αυτό και οι τρεις συζητήσεις για το περιβάλλον θα βοηθήσουν πολύ να κάνουμε πιο καθαρό τον προσανατολισμό και τη στρατηγική μας.

Έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο να κερδίσουμε και το μονοήμερο είναι ένα τεράστιο όπλο για να τα καταφέρουμε. Σας περιμένουμε!

Εύα Ντόκου
φοιτήτρια ΠΑΔΑ

Το μονοήμερο του ΣΕΚ στις 10 Νοέμβρη είναι πολύ ενδιαφέρον. Τα θέματά του αγγίζουν όλα τα κομμάτια των φοιτητών που θέλουν μια αλλαγή, ψάχνουν απαντήσεις σε όσα βιώνουν και κινητοποιούνται για ένα καλύτερο μέλλον.

Βλέπουμε μεγάλες κινητοποιήσεις παντού, όλο και πιο πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στα κινήματα διεθνώς. Αυτό μας δίνει δύναμη και ενέργεια, μας δίνει έμπνευση να συνεχίζουμε. Το κρίσιμο είναι αυτή η πλειοψηφία, που εκφράζεται στο δρόμο, να ανοίξει το δρόμο για ανατροπές. Το μονοήμερο θα έχει ένα τέτοιο θετικό χαρακτήρα. Είναι σημαντική η αφύπνιση όλων των ακτιβιστών και η προσπάθεια να έρχονται σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα μιας πολιτικής συζήτησης, να ρίξει στερεότυπα, να ενεργοποιήσει περισσσότερο κόσμο, να του δώσει επιχειρήματα για δράση και οργάνωση.

Πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην οργάνωση των αγώνων και στη σχολή μου. Γι' αυτό και όλες οι προσπάθειες που κάνουμε αυτή τη στιγμή για να πολιτικοποιήσουμε το κλίμα, να προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση και να πάρουμε κι εμείς αποφάσεις κατάληψης όπως όλες οι σχολές, να έχουμε δράση αντιρατσιστική και αντιφασιστική μαζί με όλους τους καταπιεσμένους, έχουν στο κέντρο τους το μονοήμερο.

Γιάννης Μαλινάκης 
φοιτητής Καλών Τεχνών Αθήνας

Αθήνα

11.00 – 12.30
 
Αμφιθέατρο
Οικονομική στασιμότητα, πολιτική αστάθεια,ανταγωνισμοί 
H μακρόσυρτη κρίση του καπιταλισμού
Πάνος Γκαργκάνας
 
 
1.00 – 2.15
 
Αίθουσα Α
Ο Μαρξ και η περιβαλλοντική καταστροφή
Πάνος Γκαργκάνας
 
Αίθουσα Β
Ο πόλεμος στη Συρία, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η ελληνική εμπλοκή
Σωτήρης Κοντογιάννης
 
Αίθουσα Γ
Τι κατάρρευσε το 1989;
Κώστας Πίττας
 
 
3.00 – 4.15
 
Αίθουσα Α
Vegan – μπορούν οι προσωπικές επιλογές να δώσουν λύση;
Πέτρος Κωνσταντίνου
 
Αίθουσα Β
Ποια είναι η εργατική τάξη σήμερα;
Τάσος Αναστασιάδης
 
Αίθουσα Γ
Γιατί η άρχουσα τάξη είναι τόσο σεξιστική;
Μαρία Στύλλου
 
 
4.45 – 6.00
 
Αίθουσα Α
Οι μάχες ενάντια στην  «πράσινη ανάπτυξη»του Μητσοτάκη 
Γιάννης Σηφακάκης
 
Αίθουσα Β
Αντίσταση στο ρατσισμό
Γιώργος Πίττας και Εύα Ηλιάδη
 
Αίθουσα Γ
Η εξέγερση του Πολυτεχνείουείναι πάντα επίκαιρη
Λέανδρος Μπόλαρης
 
 
6.30 – 7.30
 
Αμφιθέατρο
Έχουμε έναν κόσμο να κερδίσουμε
Αργυρή Ερωτοκρίτου, 
Κατερίνα Θωίδου, 
Μαρία Στύλλου
 
 

Πανελλαδικά

 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11 
Εργατικό Κέντρο 2μμ-8μμ
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 28/11 
αιθ. Περιφέρειας, 
στοά Σαρκά, Α’κτίριο, Β’ όρ. 7μμ
 
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/11 
αιθ. ΕΒΕ, Αράτου 21, 
πλ. Όλγας 6μμ
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/11 
Εργατικό Κέντρο 6μμ
 
ΧΑΝΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11, 
5μμ-8μμ
 
ΒΟΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11 
Θόλος (πανεπιστήμιο) 6μμ
 
ΞΑΝΘΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/12 
Εργατικό Κέντρο 7μμ
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/12 
Εργατικό Κέντρο 7μμ