Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημανν
Πρόσφυγες, μετανάστες, νεολαία, εργαζόμενοι: Ενωτικό STOP στο ρατσισμό

31/10, Αντιρατσιστική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

 

“Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά”, “Αζαντί, freedom, λευτεριά”, “Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες”, Open the cities, open the borders”, “Κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά ανοίξτε τα εργοστάσια τα κλειστά”, “Say it loud say it clear refugees are welcome here”, “Φρόντεξ σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι”! 

Αυτά ήταν ανάμεσα σε άλλα τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης 31/10 στην αντιρατσιστική συγκέντρωση και στη διαδήλωση που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή γινόταν η συζήτηση για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και προβλέπει μαζικές απορρίψεις ασύλου, επιτάχυνση των απελάσεων, μαζικό εγκλεισμό σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης και μια σειρά από άλλα ρατσιστικά μέτρα.

Παρά τη δυνατή βροχή πριν και κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας -με τους πρόσφυγες από το “camp” του Ελαιώνα και τα στρατόπεδα Μαλακάσας και Κορίνθου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και από την εξέδρα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, αλλά και στην διαδήλωση που ακολούθησε. 

Από τα στρατόπεδα

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και κοινοτήτων μεταναστών συμμετείχαν με τα πανό τους οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα Κορίνθου, Μαλακάσας και Ελαιώνα, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας “Η Ενότητα”, η Αφγανική Κοινότητα μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, οι φοιτητικοί Σύλλογοι ΑΣΚΤ και ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, η Αλληλεγγύη για όλους, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. 

Με τη μικρή σκηνή που έστησαν συμβολικά στο Σύνταγμα μέσα στην καταρρακτώδη βροχή και τα αυτοσχέδια χαρτόνια που ζητούσαν “στέγαση τώρα”, οι πρόσφυγες που ζουν έξω από το camp του Ελαιώνα ανέδειξαν με τον πιο ζοφερό τρόπο την απάνθρωπη κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά και την ενδοχώρα ενώ σιγά σιγά μπαίνει ο χειμώνας.

Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, οι πρόσφυγες Τζεχόβα από την Γκάνα και Ρεζά και Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν, ο Αλέξανδρος Σταματίου, φωτορεπόρτερ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Παναγιώτα Ζυντίλη φοιτήτρια από το Πάντειο, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα.

“Στην ιστορία πολλοί πολλοί νόμισαν ότι θα είναι οι νικητές αλλά στο τέλος έχασαν. Κι ο Χίτλερ νόμισε κάποτε ότι ήταν παντοδύναμος αλλά στο τέλος ηττήθηκε, οι νέες γενιές σήμερα ξέρουν ότι έχασε. Μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να ψηφίσει αυτό το νόμο, αλλά θα χρειαστεί να απαντήσει στις επόμενες γενιές και την ίδια την ιστορία. Σηκώστε το χέρι σας ψηλά και κάνετε το σήμα της νίκης για να τους δείξουμε ότι στην ιστορία εμείς θα είμαστε οι νικητές και εκείνοι οι χαμένοι” είπε ο Ρεζά ξεσηκώνοντας τον κόσμο. “Ήρθαμε εδώ από την Κόρινθο για να ζητήσουμε από τις ελληνικές αρχές, την ΕΕ και τις υπηρεσίες ασύλου να κάνουν δεκτό το αίτημά μας για άσυλο γιατί χρειαζόμαστε προστασία. Ζητάμε να καταλάβουν ότι δεν είμαστε απλώς μετανάστες, ζητάμε να προστατέψουν τις ζωές ανθρώπων, που αν επιστρέψουν στην Αφρική, κινδυνεύουν” τόνισε ο Τζεχόβα. 

“Σαν φωτορεπόρτερ ξέρω τι θα φωτογραφήσω τον χειμώνα. Ξέρω ότι θα φωτογραφήσω ανθρώπους που θα πνίγονται μέσα στις λάσπες, που θα πεθαίνουν από το κρύο, αυτά που φωτογράφησα στο Κόσσοβο και στη Βοσνία παλαιότερα - τώρα στην Ελλάδα του 2019” επεσήμανε ο Αλέξανδρος Σταματίου. 

“Είμαστε πρόσφυγες που αναζητούμε ασφάλεια και μαθαίνουμε ότι πάνε να παρουσιάσουν το Αφγανιστάν σαν ασφαλή χώρα για το λαό της” είπε ο Μοχάμεντ ανεβαίνοντας μαζί με γυναίκες και παιδιά από τον Ελαιώνα στην εξέδρα. “Έχω χάσει δύο μέλη της οικογένειάς μου και εγώ αναγκάστηκα να φύγω. Εδώ μας έχουν πετάξει στο δρόμο, άστεγους έξω από το camp του Ελαιώνα. Περνάνε κρύες νύχτες χωρίς να έχουμε τα απολύτως αναγκαία, γυναίκες και παιδιά κάτω από τα δέντρα”. 

“Η δύναμη του αντιρατσιστικού κινήματος όταν συνδέεται με το εργατικό κίνημα έχει δείξει ότι μπορούμε να νικάμε. Υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και ανοίγουμε τις πόλεις και τα νοσοκομεία σε όσους και όσες έχουν ανάγκη. Όπως δεν επιτρέψαμε τις απολύσεις στον Άγιο Σάββα έτσι δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν τα ρατσιστικά μέτρα. Τα σωματεία, η ΕΙΝΑΠ έχουν ήδη πάρει αποφάσεις” ξεκαθάρισε ο Κώστας Καταραχιάς. 

“Είμαστε σήμερα εδώ συνεχίζοντας το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, η θέση τους είναι μέσα στις πόλεις μας, στις γειτονιές μας, στα κενά κτίρια που ζητάμε να ανοίξουν για να τους φιλοξενήσουν, διεκδικούμε δομές από τους δήμους, ΑΜΚΑ, πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία για όλους”, τόνισε η Κατερίνα Θωίδου. 

“Ήρθαμε εδώ για να πούμε όχι στο νόμο που θέλει στην ουσία να σταματήσει τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες. Απαιτούμε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα” υπογράμμισε ο Τζαβέντ Ασλάμ που αναφέρθηκε και στην επίθεση του δήμαρχου Αθήνας Μπακογιάνη που απειλεί να στερήσει τη στέγη στο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας. 

“Είναι ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, το δικαίωμα των προσφύγων στην προστασία, που πάει να μετατρέψει τους αιτούντες άσυλο σε κρατούντες άσυλο, αν θέλαμε να εισάγουμε ένα νεολογισμό, επεκτείνοντας την κράτηση. Ενώ το πολιτικό άσυλο είναι εξατομικευμένο δικαίωμα, κάνει αυθαίρετα διαχωρισμό χωρών καταγωγής με προσφυγικό προφίλ, χωρίζοντας τους πρόσφυγες σε κατηγορίες” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη” ο Μανώλης Σαρρής, από την “Αλληλεγγύη για όλους”.

Παραλήρημα

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης μέσα στη Βουλή υπέρ του ρατσιστικού νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, στρώνοντας το δρόμο στον Βελόπουλο να το καταψηφίσει προχωρώντας σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα στο οποίο ζήτησε ανέγερση τείχους, μεταφορά των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά, μη ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και νομιμοποίηση των παράνομων push back στο Αιγαίο. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25. 

“Αυτή η συγκέντρωση γίνεται την ίδια ώρα που μέσα στη Βουλή ο Μητσοτάκης κατεβάζει ένα νόμο όπου παιδιά σαν και αυτό που είναι τώρα δίπλα μου θα συνεχίσουν να πνίγονται στο Αιγαίο” τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου στην ομιλία του στο Σύνταγμα. “Συνεχίζουμε και θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτό το νόμο και τα ρατσιστικά του μέτρα απαιτώντας να κλείσουν τα στρατόπεδα, να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες. Θα σταματήσουμε την φασιστική απειλή, με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση στην απολογία του φύρερ της Χ.Α στις 6 Νοέμβρη στο Εφετείο”. 

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε διαδήλωση που ακολούθησε τη διαδρομή Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου και κατέληξε πίσω στη Βουλή.