Εργατικό κίνημα
Αντίσταση στους εκβιασμούς της Τράπεζας Πειραιώς

28/5, Απεργία στην τράπεζα Πειραιώς. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Απίστευτους εκβιασμούς αντιμετωπίζουν όσοι εργαζόμενοι στα RBU (“κόκκινα δάνεια” ή Recovery Business Unit) της τράπεζας Πειραιώς δεν αποδέχτηκαν το σχέδιο μεταφοράς τους στην νέα θυγατρική της τράπεζας AFS (Alternative Financial Solutions), που πουλήθηκε κατά 80% στην σουηδική Intrum.

Παρόλο που η σκανδαλώδης συμφωνία με την Intrum προχωράει, η άρνηση των εργαζόμενων να μεταφερθούν έξω από την τράπεζα με διάλυση ΣΣΕ και με άρση της μονιμότητας έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα σχέδια της διοίκησης. Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στα RBU αποδέχτηκαν να μεταφερθούν στην AFS. 

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς την προηγούμενη Άνοιξη είχαν αναγκάσει τη διοίκηση της τράπεζας να υπογράψει με τα πρωτοβάθμια σωματεία και την ΟΤΟΕ συμφωνία με την οποία η διοίκηση αποδεχόταν πως θα έβρισκε νέες θέσεις εργασίας εντός του οργανισμού και χωρίς να σπάει τη ΣΣΕ για όσους αρνηθούν να φύγουν από την Πειραιώς.

Ο Δημήτρης Γεωργούλης από το Σωματείο των εργαζόμενων στην πρώην Γενική Τράπεζα αναφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Πλέον η τράπεζα έρχεται να αμφισβητήσει ακόμα και τη συμφωνία που η ίδια έχει υπογράψει λίγους μήνες πριν. Αντιβαίνοντας ακόμα και τον κανονισμό λειτουργίας της τράπεζας εκβιάζει τον κόσμο που δεν αποδέχτηκε την μεταφορά του στην άλλη εταιρία προτείνοντάς του να πάει για δουλειά στην άλλη άκρη της χώρας. Λένε ψέμματα ότι δεν υπάρχουν θέσεις εντός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας (που βρίσκονται οι περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι στα RBU) και τους στέλνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο εργαζόμενους από την Πάτρα να τους προτείνουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη, στο Λασίθι ή τη Λέρο, ενώ εργαζόμενους από την Θεσσαλονίκη να τους προτείνουν να κατέβουν στην Αθήνα ή τα Καλάβρυτα, επιλογές που δεν δίνουν στους εργαζόμενους στην Αθήνα ή την Πάτρα. 

Από τη μεριά μας αναγκάσαμε την ΟΤΟΕ να βγάλει μια ανακοίνωση ενάντια στις πρακτικές της Τράπεζας και στήριξης όσων έχουν μείνει πίσω. Καταφέραμε σε συντονισμό κάποια πρωτοβάθμια σωματεία και αριστερές παρατάξεις της ΟΤΟΕ να βγάλουμε μια μικρή κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη ενάντια στους εκβιασμούς και τα νέα προγράμματα εθελούσιας. Όμως δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να μην αφήσουμε την τράπεζα Πειραιώς να λεηλατήσει τα δικαιώματά μας. Και είναι ανάγκη εκτός από τα σωματεία να δούμε και την ΟΤΟΕ να συμπαραστέκεται με κινητοποιήσεις και όχι απλά με λόγια και ανακοινώσεις στον αγώνα μας. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για όλους τους τραπεζοϋπάλληλους και πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί”. 

Κυριάκος Μπάνος

Αντίσταση στα σκάνδαλα της Τράπεζας Πειραιώς

Η δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να “χώνει, αυτεπάγγελτα, τη μύτη της” πλέον στις βρομοδουλειές των τραπεζών, σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον ποινικό κώδικα. Οι υποθέσεις “απιστίας” των τραπεζιτών θα φτάνουν στο δικαστήριο μόνο ύστερα από αγωγή της ίδιας της τράπεζας. Δηλαδή μόνο εάν οι τραπεζίτες, που ελέγχουν τις τράπεζες, αποφασίσουν να μηνύσουν τους εαυτούς τους.

Μια γεύση από το τι μπορεί να σημαίνει “απιστία σε βάρος της τράπεζας” πήραμε την περασμένη εβδομάδα από το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times γύρω από τη σκανδαλώδη σχέση ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς, την κυπριακή εταιρεία Copiouso και την εφοπλιστική Libra.

Τα πρώτα στοιχεία του σκανδάλου άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια πριν από δύο  χρόνια, με την αποστολή ενός πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) στις εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με το πόρισμα, η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε μια σειρά από ακίνητα σε εταιρείες που ανήκαν στον Μιχάλη Σάλλα, το τότε “αφεντικό” της Πειραιώς, και την οικογένειά του. Αργότερα η Τράπεζα αγόρασε πίσω τα ίδια ακίνητα -σε τιμές πολλαπλάσιες από τις αρχικές. Όταν “έχωσαν τη μύτη τους” οι εισαγγελείς στις ύποπτες αυτές συναλλαγές η Πειραιώς έσπευσε να πουλήσει ξανά, στην ίδια τιμή, τα ακίνητα αυτά στην κυπριακή εταιρία Copiouso. Τα χρήματα γύρισαν πίσω στα ταμεία της τράπεζας, η ζημιά επανορθώθηκε και το σκάνδαλο εξαφανίστηκε -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Σάλλα φυσικά. Λες και η επιστροφή των κλοπιμαίων μπορεί να εξαφανίσει και την ίδια την κλοπή. 

Η Copiouso δεν ήταν μια οποιαδήποτε εταιρεία. Ανήκε στον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη, το αφεντικό της Libra που -καθόλου τυχαία- είναι και ένας από τους μεγάλους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμφωνία ανάμεσα στην Πειραιώς και την Copiouso προέβλεπε εξόφληση του τιμήματος σε δόσεις. Η Copiouso κατέβαλε πράγματι την πρώτη δόση -με χρήματα που δανείστηκε από την Πειραιώς, “για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα” υποτίθεται. Και ύστερα δεν πλήρωσε καμιά άλλη δόση. 

O Λογοθέτης είναι, σύμφωνα με το άρθρο της Financial Times, “μάστορας” στις επικερδείς αγοραπωλησίες. Το 2006 πούλησε ολόκληρο τον στόλο της Libra – για να τον ξανα-αγοράσει τρία χρόνια αργότερα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Ήταν επίσης ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες της Χίλαρι Κλίντον στις τελευταίες εκλογές. 

Η κακόφημη υπόθεση της Copiouso είναι από ότι φαίνεται μόνο ένα μικρό κομμάτι της στενής σχέσης ανάμεσα στον Σάλλα και τον Λογοθέτη. Σύμφωνα με την Financial Times το 2014 η τράπεζα πούλησε ένα πακέτο δανείων ύψους 1,05 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα “χρηματοπιστωτικό όχημα” που ανήκε στον Λογοθέτη. Το τίμημα για αυτό το πακέτο χρεών ορίστηκε στα 310 εκατομμύρια Ευρώ – από τα οποία τα 200 προήλθαν από δάνειο της Πειραιώς. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, που λέει και η παροιμία. Μόνο που όλα αυτά τα εκατομμύρια (εκατοντάδες εκατομμύρια για την ακρίβεια) που πηγαινοέρχονται προέρχονται από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που τόσο ακριβά έχει πληρώσει η εργατική τάξη στην Ελλάδα.

Τελευταία λεπτομέρεια: η εισαγγελέας που “έχωσε τη μύτη της” στο σκάνδαλο της Πειραιώς ήταν η Ελένη Τουλουπάκη, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Η Τουλουπάκη είναι αυτή που είχε “χώσει τη μύτη της” και στο σκάνδαλο της Novartis. Έκτοτε βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο του δεξιού Τύπου, που προσπαθεί απεγνωσμένα να μετατρέψει την υπόθεση από “σκάνδαλο” σε “σκευωρία”. Ο Γιάννης Λοβέρδος έχει ασκήσει μήνυση εναντίον της για “κατάχρηση εξουσίας”. Έ, καιρός είναι να τελειώνουμε πια με αυτές τις ενοχλητικές παρεμβάσεις της δικαιοσύνης στο ευγενές έργο των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Για να πάει, επιτέλους, ο τόπος μπροστά.

Σωτήρης Κοντογιάννης