Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητές-φοιτητές, μαζί

31/10, Φοιτητές στην αντιρατσιστική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες διαδήλωσαν τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις επιθέσεις του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί, ενώσεις γονέων και φοιτητές. Με την πορεία τους, οι μαθητές είπαν όχι στα νέα εξεταστικά κόσκινα και τη βάση του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και απαίτησαν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Επίσης έκφρασαν το αίτημά τους για σχολεία ανοιχτά για τα προσφυγόπουλα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε στα Προπύλαια με ομιλίες και χαιρετισμούς. Δεκάδες μαθητικά πανό από δεκάδες σχολεία της Αττικής, πολλά από τα οποία είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις, γέμισαν το χώρο. “Εμείς σήμερα κάναμε κατάληψη”, μας είπε Κορίνα, μαθήτρια Β' Λυκείου στο 6ο ΓΕΛ Ιλίου, “Αρχικά ήμασταν μέλη του 15μελούς και λίγοι ακόμα μαθητές, στη συνέχεια όμως ήρθαν κι άλλοι μαζί μας. Λίγο μετά, ήρθαμε στην πορεία με το πανό μας. Οι νόμοι της κυβέρνησης για τη βάση του δέκα και νέες εξετάσεις δεν είναι προς το συμφέρον των μαθητών. Η παιδεία είναι σαν να μην υπάρχει. Έχουμε πάρα πολλά κενά, λείπουν πολλοί καθηγητές αλλά δεν κάνουν τίποτα γι' αυτά”. “Για να ακουστούμε περισσότερο, πρέπει όλοι μαζί οι μαθητές να οργανωθούμε και να κατεβαίνουμε στο δρόμο. Έτσι θα μας πάρουν στα σοβαρά”, συμπλήρωσε η Μαρία, μαθήτρια Α' Λυκείου στο ίδιο σχολείο.

Σε κλιμάκωση του αγώνα μαζί με τις φοιτητικές καταλήψεις που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, κάλεσαν οι μαθητές Anticapitalista που διαδήλωσαν μαζί με φοιτητές/τριες από το ΠΑΔΑ και άλλες σχολές. “Σήμερα διαδηλώνουμε για όλα τα προβλήματα που έχει η δημόσια εκπαίδευση”, μας είπε ο Γιάννης, μαθητής στο 9ο ΓΕΛ Πειραιά και μέλος των Anticapitalista, “Δεν έχουμε καθηγητές, σε κάποια σχολεία τα κενά φτάνουν μέχρι και τις δέκα ώρες μαθήματος, στο δικό μου έφεραν καθηγητή πληροφορικής μόλις αυτή τη βδομάδα. Η βάση του δέκα είναι μόνο για τα παιδιά που πηγαίνουν φροντιστήριο, όσα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μαθήματα εκτός σχολείου πετιούνται έξω από τα πανεπιστήμια. Το σχολείο δεν αρκεί, μόνο αν πας φροντιστήριο έχεις την πιθανότητα να γράψεις πάνω από δέκα χιλιάδες μόρια και να μπεις σε μια σχολή. Ήρθαμε πολλοί από το σχολείο μου στην πορεία και σίγουρα χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα, να προχωρήσουμε κι εμείς σε καταλήψεις όπως το κάνουν οι φοιτητές αυτό το διάστημα και σε συντονισμό μαζί τους. Μαθητές-φοιτητές να παλέψουμε μαζί”. Ακολουθούσαν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες από τις καταλήψεις του ΕΜΠ και άλλων σχολών.

Πρωτότυπα μαθητικά συνθήματα, όπως “Τόσες εξετάσεις, ούτε ασθενείς, άρρωστους θα μας κάνουνε αν δεν ξεσηκωθείς”, ακούστηκαν δυνατά στους δρόμους μέχρι τη Βουλή. Εκεί τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στη διαδήλωση ρίχνοντας δακρυγόνα μέσα στα μπλοκ προσπαθώντας να τα διαλύσουν. Η καταστολή -δείγμα του κυβερνητικού πανικού μπροστά στην προοπτική απλώματος των καταλήψεων στα σχολεία- δεν πτόησε κανέναν και η πορεία συνεχίστηκε μαχητικά μέχρι την Ομόνοια. Μαθητικές πορείες γίνονταν ταυτόχρονα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Η κοινή μαζική πορεία μαθητών, φοιτητών, καθηγητών έδειξε τη δυναμική του εκπαιδευτικού κινήματος. “Διαδηλώσαμε σήμερα ενάντια στις επιθέσεις στους μαθητές και στα σχολεία”, μας είπε ο Ηλίας, μαθητής στο 24ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων, “Την ίδια στιγμή που δεν έχουμε καθηγητές -στο σχολείο μου ακόμα δεν έχει έρθει φυσικός- θέλουν να επαναφέρουν τη βάση του δέκα για να μπούμε σε μια σχολή. Επίσης διαδηλώσαμε για το γεγονός ότι κόβουν τον ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και έτσι τα παιδιά δεν θα μπορούν να έρχονται στα σχολεία αλλά ούτε και να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Έξω από τη Βουλή τα ΜΑΤ άρχισαν χωρίς ουσιαστικό λόγο να ρίχνουν δακρυγόνα για να σπάσουν τα μπλοκ. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει την καταστολή, δείχνει όμως και το φόβο της για όσους αντιδρούν εναντίον της. Θα μας βρει μπροστά της”.