Εργατικό κίνημα
Εκλογές ΤΕΕ 3/11

Σαν «ιστορική νίκη» του Στασινού (του νυν πρόεδρου του ΤΕΕ) και της ΔΚΜ (της επίσημης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας), πανηγύρισαν τα δεξιά ΜΜΕ τα αποτελέσματα των εκλογών για το Τεχνικό Επιμελητήριο, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3 Νοέμβρη. Η ΔΚΜ αύξησε το ποσοστό της κατά 11,76% σε σχέση με το 2016, αλλά σε ποιο βαθμό μια τέτοια άνοδος αντανακλά μια μαζική δεξιά στροφή;

Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος αυτής της αύξησης είναι πραγματικό και οφείλεται κύρια στην τεράστια κινητοποίηση ενός δεξιού μηχανισμού που αξιοποίησε «πελατειακά» το γεγονός ότι στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ. Όμως, η άνοδος της δεξιάς στους μηχανικούς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα ήθελαν τα παπαγαλάκια του Μητσοτάκη. Η μισή περίπου οφείλεται στην απορρόφηση άλλων δεξιών παρατάξεων («ΤΕΕ από την αρχή», «Ανασυγκρότηση» κ.ά.) που είτε δεν συμμετείχαν φέτος στις εκλογές, είτε πήραν πολύ μικρά ποσοστά. 

Σε μεγάλο βαθμό, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με την επανένωση της «δεξιάς πολυκατοικίας». Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αύξησαν ελαφρά τα ποσοστά τους, και οι παρατάξεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ΑΡΑΓΕΣ και #blockTEE, διατήρησαν τη δύναμή τους (4,71% και 3,05% αντίστοιχα). 

Τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μηχανικών (ιδιαίτερα των νέων) μισθωτών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερων επαγγελματιών, άνεργων, έχουν εκτιναχθεί. Μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, συνθήκες δουλειάς έχουν γίνει αφόρητες. Από τα 107.000 «ενεργά» μέλη του ΤΕΕ, ψήφισαν μόνο 31.000 (αρκετές χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση δουλειάς). 

Είναι καθήκον της αριστεράς να εμπνεύσει όλον αυτόν τον κόσμο και να τον κερδίσει στη συλλογική δράση. Από αυτή τη σκοπιά, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά κατέβηκε στις εκλογές για ακόμα μια φορά διασπασμένη. Στις Επιστημονικές Επιτροπές, όπου σε αρκετές υπήρξαν κοινά ψηφοδέλτια ΑΡΑΓΕΣ και #blockTEE, το άθροισμα των ψήφων τους ήταν αρκετά μεγαλύτερο και πέτυχαν να εκλέξουν 5 αντιπροσώπους για την κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, από 2 στις εκλογές του 2016. Υπήρξαν δυνάμεις και στις δυο παρατάξεις (οι μηχανικοί του ΣΕΚ είναι μια από αυτές) που προσπάθησαν για ένα ενωτικό εκλογικό κατέβασμα που δυστυχώς σκόνταψε σε σεχταριστικές αγκυλώσεις και δεν υλοποιήθηκε. 

Παρόλα αυτά, ο δρόμος για μια κοινή αγωνιστική παρέμβαση ενάντια σε ένα ΤΕΕ που θα έχει το ρόλο αντιδραστικού «τεχνικού σύμβουλου» της κυβέρνησης, είναι ανοικτός: τόσο με την κοινή διεκδίκηση μιας έδρας για να υπάρχει η φωνή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη Διοικούσα Επιτροπή, όσο, πολύ περισσότερο με την οργάνωση της αντίστασης ενάντια σε παλιές και νέες επιθέσεις.

Κώστας Πίττας
Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ).