Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η απάτη του Χρυσοχοΐδη

Μιλώντας μπροστά στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοϊδης δήλωσε: “Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης... ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων... Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο”.

Η ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στα “χοτ σποτ” των νησιών είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που την περασμένη βδομάδα στοίχισε τη ζωή σε ένα ακόμη δίχρονο παιδί που πατήθηκε από φορτηγό στο ΚΥΤ Χίου, λίγους μόλις μήνες μετά το θάνατο του 5χρονου που έχασε τη ζωή του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στη Λέσβο.

Ο Χρυσοχοΐδης πουλάει ωμά ψέματα προκειμένου να αποποιηθεί την ευθύνη του για αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή όταν μιλάει για “τσουνάμι ανθρώπων πέρα από δυνατότητα διαχείρισης”. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το 2015, 861.630 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ μέσω της λεγόμενης ανατολικής οδού. Το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 50.508 ενώ μέχρι τις 13 Οκτώβρη του 2019 είχαν περάσει 50.720 άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 15% του 2015. 

Η διαφορά ανάμεσα στο 2015 και το 2019, ο κρίσιμος παράγοντας που δημιουργεί την ανθρωπιστική κρίση σήμερα, δεν είναι το πλήθος των ανθρώπων που έρχεται στα νησιά, αλλά αυτή καθεαυτή η πολιτική των στρατοπέδων και των κλειστών συνόρων. Το 2015, τότε που δεν υπήρχαν “χοτ σποτ” στα νησιά, οι πρόσφυγες μπορούσαν χάρη στην πλατιά αλληλεγγύη του κόσμου από τη Λέσβο μέχρι την Αθήνα και από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη, να παραμείνουν στην Ελλάδα ή να πάνε όπου αλλού ήθελαν. Δεν κινδύνευαν να εγκλωβιστούν.

Στρατόπεδα

Το 2019 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το τούρκικο κράτος, σε συμμαχία και με χρηματοδότηση της ΕΕ και με την στήριξη της Φρόντεξ και του λιμενικού στο Αιγαίο, εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Και το ελληνικό κράτος εγκλωβίζει όσους καταφέρνουν να περάσουν στα χοτ σπότ στα νησιά. Η δημιουργία αυτών των στρατοπέδων συγκέντρωσης αμέσως μετά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 μαζί με το ταυτόχρονο μπλοκάρισμα των αιτήσεων ασύλου ήταν αυτή που δημιούργησε τους όρους της σημερινής ανθρωπιστικής κρίσης. 

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη ΝΔ τα στρατόπεδα στα νησιά με διπλάσιο αριθμό προσφύγων από όσους προβλεπόταν να “φιλοξενήσουν”. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμάκωσε μέσα στο καλοκαίρι αυτήν την επίθεση μπλοκάροντας περαιτέρω τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και πετυχαίνοντας μέσα σε λίγους μήνες να κάνει αυτόν τον αριθμό πενταπλάσιο – 17.000 στη Μόρια που έχει χωρητικότητα 3.300. 

Η “λύση” που προτείνουν για αυτήν την “ανθρωπιστική κρίση” στα νησιά ο Μητσοτάκης, ο Χρυσοχοΐδης και η ΕΕ είναι “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”, δηλαδή οι μαζικές απορρίψεις ασύλου, οι γρήγορες απελάσεις των προσφύγων πίσω στις χώρες από τις οποίες έφυγαν για να σωθούν και η επέκταση των στρατοπέδων προσφύγων σε όλη τη χώρα. Αυτά προβλέπει το ρατσιστικό νομοσχέδιο που ψήφισαν στη Βουλή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - και το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να το καταργήσει στην πράξη μαζί με τα στρατόπεδα, απαιτώντας πόλεις ανοιχτές, άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες.