Διεθνή
Παρίσι: Στους δρόμους ενάντια στον ρατσισμό

Παρίσι, 10/11

Πάνω από13.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή 10/11 ξεκινώντας από το σταθμό Gare du Nord στο Παρίσι με κεντρικό τους σύνθημα “Στοπ στην ισλαμοφοβία” σε μια από τις μαζικότερες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων.

Το συλλαλητήριο έγινε μετά από κοινό κάλεσμα που απηύθυναν την 1η Νοέμβρη οργανώσεις και συλλογικότητες όπως το NPA, η Συλλογικότητα ενάντια στην Ισλαμοφοβία στη Γαλλία (CCIF), η  Πλατοφόρμα Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση Φοιτητών Γαλλίας (UNEF) και 50 περίπου προσωπικότητες ενώ ανάμεσα σε αυτούς που διαδήλωσαν την Κυριακή ήταν ο Μελανσόν από την Ανυπότακτη Γαλλία, η Lutte Ouvriere, το  ΕΕLV (οικολόγοι) και μια σειρά από σωματεία και αντιρατσιστικές κινήσεις.

Το συλλαλητήριο ήταν απάντηση στη δολοφονική ρατσιστική επίθεση που πραγματοποίησε ακροδεξιός μερικές βδομάδες πριν σε ένα τζαμί πυροβολώντας και τραυματίζοντας δύο μουσουλμάνους αλλά και τις προκλήσεις εκπροσώπων του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, μέλος του οποίου τον περασμένο μήνα απαίτησε από μια μουσουλμάνα να βγάλει το μαντήλι της. 

Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζε το πλήθος ήταν τα εξής: “Αλληλεγγύη σε όσες φορούν μαντήλα”, “Υπερβολικά καλυμμένες ή υπερβολικά ακάλυπτες, αφήστε μας ελεύθερες”, “Δεν είναι η μαντήλα το πρόβλημα, είναι η ισλαμοφοβία και οι φασίστες” ενώ στα πλακάτ υπήρχαν συνθήματα όπως: «Σταματήστε κάθε μορφή ρατσισμού»,  «η ισλαμοφοβία δεν είναι άποψη αλλά έγκλημα». Αρκετές γυναίκες που διαδήλωναν φορούσαν μαντήλα. “Θέλουμε να ακούσουν τη φωνή μας, δεν θέλουμε να ζούμε στο περιθώριο της κοινωνίας”, δήλωσε η Asmae Eumosid, που ζει στα προάστια του Παρισιού. 

Η Nadjet Fella, νοσοκόμα -που στην Αλγερία έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες εναντίον της πίεσης υπέρ της μαντήλας- ήταν ανάμεσα στις γυναίκες που διαδήλωσαν με μαντήλα, αυτή τη φορά υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των μουσουλμάνων να ντύνονται όπως οι ίδιες πιστεύουν. “Έχω επιλέξει να μην τη φοράω, αλλά με πληγώνει να βλέπω όσες τη φοράνε να συλλαμβάνονται”, τόνισε μιλώντας για το δικαίωμα των μουσουλμάνων γυναικών να φοράνε μαντήλα στους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, στη Γαλλία (στην οποία ζουν 5-6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι) πάνω από το 40% δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων. 

Κατηγορίες

Φυσικά, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι κάνουν συμμαχία με τους “ισλαμιστές”. Εκ μέρους της κυβέρνησης,  η ίδια η υπουργός κατά των διακρίσεων Μαρλέν Σιαπά, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση “είναι διαμαρτυρία κατά του κοσμικού κράτους υπό την κάλυψη της μάχης κατά των διακρίσεων» (!) ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα κράτησε αποστάσεις.

Η υπεράσπιση του “κοσμικού κράτους” είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο η γαλλική άρχουσα τάξη προσπαθεί συστηματικά να βαφτίσει “προοδευτικά” τα ρατσιστικά μέτρα που λαμβάνει εδώ και δεκαετίες στοχοποιώντας τους μουσουλμάνους. Η “κοσμικότητά” τους βέβαια θυμίζει περισσότερο τις παλαιότερες διώξεις και διακρίσεις κατά των Εβραίων από το γαλλικό κράτος παρά τις αρχές της ελευθερίας, τις οποίες ενώ υποτίθεται υπερασπίζονται, καταπατούν συστηματικά με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχουμε δει να επιβάλλεται ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία: Με άγρια καταστολή και απαγορεύσεις συνολικά ενάντια στην εργατική τάξη, τη νεολαία και πιο πρόσφατα τα Κίτρινα Γιλέκα στο όνομα της καταπολέμησης της “τρομοκρατίας”.  

Σε μια περίοδο που η ΕΕ προχωράει στην ίδρυση του Χαρτοφυλακίου “υπεράσπισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” υιοθετώντας την ρατσιστική ισλαμοφοβική ατζέντα της ακροδεξιάς, το μαζικό συλλαλητήριο στο Παρίσι αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα για το αντιρατσιστικό κίνημα και συνολικότερα την Αριστερά, στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη.