Διεθνή
Ρώμη: Πανιταλικό συλλαλητήριο ενάντια στον ρατσισμό 9/11

Ρώμη, 9/11. Φωτό: press dinamo

Σε 20.000 υπολογίζεται το πλήθος που διαδήλωσε υπό βροχή στο πανιταλικό συλλαλητήριο που έγινε στη Ρώμη το Σάββατο 9 Νοέμβρη ενάντια στον ρατσισμό, απαιτώντας την ακύρωση των νόμων για την “ασφάλεια” που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ακροδεξιού Σαλβίνι. Οι νόμοι προβλέπουν σκληρά μέτρα εναντία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και εξωφρενικές ποινές για όσους τους βοηθούν. 

“Είναι ώρα 14.30μμ όταν ένα μακρύ ποτάμι από γυναίκες και άνδρες, πολλοί μετανάστες, φτάνει και αρχίζει να γεμίζει την πλατεία στο Κολοσσαίο, βαδίζοντας πίσω από ένα πανό που γράφει 'Καταργείστε τους νόμους ασφαλείας υδάτων'. Την ίδια στιγμή από τα μικρόφωνα της συγκέντρωσης οι διοργανωτές αναγγέλλουν: Τα δικαιώματα ανήκουν σε όλους και όλες. Διεκδικούμε στέγαση, εκπαίδευση, ένα κόσμο χωρίς εμπόδια” αναφέρεται στο ρεπορτάζ του press dinamo. 

Περίπου 20 χιλιάδες ήταν εκείνοι που αψήφισαν τη βροχή και έφτασαν στο κέντρο της Ρώμης όχι μόνο από την ίδια την πόλη αλλά και από άλλα μέρη της Ιταλίας με λεωφορεία. Η διαδήλωση πέρασε από  κεντρικούς δρόμους μέχρι να καταλήξει στην Piazza della Repubblica. Φτάνοντας κοντά στο υπ. Εσωτερικών, οι διαδηλωτές -ένα ποικιλόμορφο πλήθος από μεταναστευτικές οργανώσεις, συνδικάτα, ακτιβιστές του κινήματος αλληλεγγύης, κόμματα της Αριστεράς κ.α- ύψωσαν το πανό που ζητούσε την κατάργηση των ρατσιστικών νόμων.    

Ένας από τους ομιλητές ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη τις δηλώσεις περί 'πολιτικής ασυνέχειας' από την προηγούμενη, καταργώντας τους νόμους που κλείνουν τα λιμάνια στα σωστικά πλοία και ποινικοποιούν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. “Δεν υπάρχει καμιά ασυνέχεια εδώ, το είδαμε με το διάταγμα που πρόσφατα πρότεινε ο Ντι Μάγιο (υπουργός Εξωτερικών) και περιλάμβανε κατάλογο 'ασφαλών χωρών'. Και αυτές τις μέρες, ξανά, με την ανανέωση των διαβόητων συμφωνιών με τη Λιβύη. Είναι η συνέχιση της γραμμής που έχει ήδη εφαρμοστεί και από προηγούμενες κεντροαριστερές κυβερνήσεις», τόνισε ένας άλλος. Ο Σ. Κορίτσο, από το δίκτυο “Η Ρώμη δεν κλείνει” μίλησε για νόμους που είναι “πρωτίστως ρατσιστικοί καθώς ποινικοποιούν την ελεύθερη κυκλοφορία χιλιάδων μεταναστών και όσων διαφεύγουν από τον πόλεμο αλλά είναι επίσης και νεοφιλελεύθεροι νόμοι που περιορίζουν τα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς αγώνες”. Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα και συνεχίζουμε, ήταν το μήνυμα που έκλεισε τη διαδήλωση.

Αντιπροσωπεία από το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ιταλία είχε συμμετάσχει και στη πλατιά διεθνή αντιφασιστική συνάντηση που οργάνωσε στο Λονδίνο, (με συμμετοχή της ΚΕΕΡΦΑ από την Ελλάδα) το Stand up to Racism και κατέληξε στην απόφαση η 21 Μάρτη του 2020 να γίνει διεθνής μέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού με μαζικά συλλαλητήρια σε δεκάδες χώρες σε όλον τον κόσμο.