Εργατικό κίνημα
27 Νοέμβρη - Τα Νοσοκομεία στο δρόμο

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη συνεχίζουν τη μάχη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μονιμοποιήσεις, μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης στην Υγεία. Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9πμ στη Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το Χίλτον και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη.

 

Με τη μαζικότητα της προηγούμενης απεργίας στις 23/10, πετύχατε την παραμονή 4.000 συμβασιούχων. Τι οργανώνει το Συντονιστικό Νοσοκομείων εν όψει της νέας κινητοποίησης; 

Δεν εφησυχάζουμε με τις ανανεώσεις των 4.000 συμβασιούχων ΟΑΕΔ. Αντίθετα, το ότι ανανεώθηκαν αποτελεί αναγνώριση των πάγιων και διαρκών αναγκών που καλύπτουν. Άρα πρώην και νυν εργολαβικοί, επικουρικό, ιατρικό και μη, προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ και υγειονομικοί με κάθε σχέση εργασίας βγαίνουμε δυναμικά και λέμε μονιμοποίηση τώρα και χιλιάδες ακόμα προσλήψεις προκειμένου να δουλέψουν τα νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες που έχει όλος ο κόσμος. Αυτό λέει η απεργία στις 27 Νοέμβρη. Είναι πανελλαδική και γι' αυτό θα ναυλωθούν πούλμαν από όλη τη χώρα προκειμένου να συμμετέχουν όλες και όλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων, βλέποντας ότι οι γραφειοκράτες δεν κάνουν σοβαρή προσπάθεια για την επιτυχία της απεργίας, χτίζουμε σε κάθε νοσοκομείο επιτροπές αγώνα που θα αναλάβουν την οργάνωσή της από τα κάτω. Επιτροπές αγώνα παντού, είτε έχουμε δύναμη στο σωματείο, είτε δεν έχουμε καν εκλεγμένους συνδικαλιστές. Για να περάσει η οργάνωση της μάχης στα χέρια της βάσης. Στο Γεννηματάς π.χ κάναμε ανοιχτή σύσκεψη της επιτροπής αγώνα την Τρίτη 19/11 για να συζητήσουμε την οργάνωση της απεργίας και το πώς θα εξασφαλίσουμε τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, το κατέβασμα στη διαδήλωση, να μπει το απολύτως απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας χωρίς εκβιασμούς στους εργαζόμενους κλπ. Ταυτόχρονα με εξορμήσεις οργανώνουμε την απεργία και σε νοσοκομεία που μπορεί να μην έχουμε ακόμα οργανωμένα μέλη, επεκτείνοντας έτσι το δίκτυό μας. 

Αυτή την περίοδο λήγουν και οι συμβάσεις εκατοντάδων επικουρικών γιατρών. Τι εξελίξεις υπάρχουν;

Πρόκειται για 286 γιατρούς που λήγει η θητεία τους στις 30 Νοέμβρη. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη γι' αυτούς από την πλευρά του υπουργείου. Αφού στέρεψε το ΕΣΠΑ, έβλεπαν την πόρτα της εξόδου. Με αφορμή την προσπάθεια απόλυσης του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Αγ.Σάββα, Κ. Καταραχιά και άλλων δύο επικουρικών του νοσοκομείου, πυροδοτήθηκε μια συζήτηση στην ΕΙΝΑΠ που έφτασε στην πραγματοποίηση σύσκεψης μαζί με επικουρικούς την περασμένη Δευτέρα, και στην οποία αναδείχθηκε περίτρανα ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι είναι απαραίτητοι στα νοσοκομεία τους. Επόμενο βήμα ήταν η συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας τη Δευτέρα 18/11. Η απάντηση από τη μεριά του ήταν ότι βρήκανε τα λεφτά και παρότι έκλεισε το ΕΣΠΑ, προϋπολογίστηκε κονδύλι για να μείνουν και οι 286 για έναν ακόμα χρόνο και κάτι αντίστοιχο θα κάνει και με άλλους 300 γιατρούς που λήγουν οι συμβάσεις τους το Φλεβάρη. Για άλλη μια φορά, όπως έγινε και με τους 4.000 συμβασιούχους με πρόγραμμα ΟΑΕΔ, αποδείχτηκε ότι οι συμβασιούχοι που δουλεύουν στα νοσοκομεία, γιατροί και μη, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κανείς δεν τολμάει να τους απολύσει γιατί θα χρεωθεί τη διάλυση των νοσοκομείων στα οποία δουλεύουν. Γι' αυτό μιλάμε και για μονιμοποίηση αυτού του κόσμου. Ωστόσο δεν ικανοποιούμαστε με τη διαδικασία που μας περιέγραψε, καθώς δεν θα ανανεώσει απλώς όσους εργάζονται μέχρι τώρα, αλλά θα τους απολύσει και ταυτόχρονα θα τους παρέχει ειδικά χαρτιά προϋπηρεσίας προκειμένου γρήγορα να ξαναμπούν στο ΕΣΥ. Αυτό μπορεί να σημάνει ανεργία για κάποιο διάστημα, γύρω στον ενάμιση μήνα, μπορεί και παραπάνω.

Ποιές είναι οι εξελίξεις στη μάχη ενάντια στις απολύσεις στον Αγ.Σάββα;

Στη συνάντηση δώσαμε βάρος και στην υπόθεση του Αγ.Σάββα, όπου ο διοικητής Δενδραμής επιδιώκει τη συνδικαλιστική δίωξη του Καταραχιά, αρνούμενος να ζητήσει την ανανέωση αυτού κι άλλων δύο επικουρικών. Η απάντηση ήταν ότι η ανανέωση από μεριάς του υπουργείου αφορά και τους 286 επικουρικούς μέσω ΕΣΠΑ, συνεπώς τους συμπεριλαμβάνει. Σε ερωτήσεις μας σχετικά με τις αυθαίρετες μεθοδεύσεις της διοίκησης που φτάνει να καταργεί θέσεις γιατρών προκειμένου να ξεφορτωθεί τους μαχητικούς συνδικαλιστές, για άλλη μια φορά μας δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις ότι μπορεί να παρακαμφθεί ο διοικητής αν η ανάγκη παραμονής των γιατρών επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου.

Κάτι το οποίο ήδη έχουν κάνει το επιστημονικό συμβούλιο και οι συντονίστριες διευθύντριες των τμημάτων.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε συζήτηση των συνδικαλιστών της ΕΙΝΑΠ, όπου από τη μεριά μας συμπεράναμε τον εμπαιγμό του υπουργείου όσον αφορά την υπόθεση του Αγ.Σάββα. Είναι πράγματι εμπαιγμός γιατί ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Η ΥΠΕ στο υπουργείο και τούμπαλιν χωρίς κανείς να βάζει χέρι τελικά σε έναν διοικητή που κάνει παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Εδώ και μέρες υποτίθεται ότι ο συγκεκριμένος διοικητής θα φύγει. Το καταμαρτυρούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το γραφείο του έχει αδειάσει, υπάρχουν δημοσιεύματα που ήδη κατονομάζουν τους υποψήφιους αντικαταστάτες του, ωστόσο επίσημα μέχρι στιγμής δεν έχει ξηλωθεί. Θεωρούμε κι αυτό κομμάτι του εμπαιγμού και είναι ώρα να τελειώνει. Συμφωνήσαμε με τους αντιπροσώπους της ΕΙΝΑΠ ότι αν δεν έχει δοθεί λύση μέχρι την επόμενη Δευτέρα 25/11 που θα συνεδριάσει το Δ.Σ της Ένωσης, θα ανακοινωθούν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Ανάλογες κινήσεις επεξεργάζονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Αγ.Σάββα. 

Ο Χρίστος Αργύρης μίλησε στο Στέλιο Μιχαηλίδη