ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ 11 ΜΑΗ: Ορμητικό ποτάμι

Τα καράβια θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία, τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού θα παραμείνουν ακινητοποιημένα στους σταθμούς, το ίδιο και τα αεροπλάνα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Τα σωματεία σε ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΗΛΠΑΠ και ΤΡΑΜ προσανατολίζονται να κηρύξουν στάσεις εργασίας στην αρχή και το τέλος της βάρδιας και στον ΗΛΠΑΠ 24ωρη.

Μαζική θα είναι η συμμετοχή και στα πανεργατικά συλλαλητήρια που καλούν τα συνδικάτα στην Αθήνα στις 11 στο Πεδίο του Αρεως, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο και αντίστοιχα σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα. Στο Μουσείο στις 10.30 είναι το ραντεβού πολλών συλλόγων, σωματείων και συνδικάτων, του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, της ΕΠΑΣΣ, της Ενωσης Μεταναστών Eργατών, της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Τα μηνύματα συμμετοχής έρχονται, όχι μόνο από τις δεκάδες ανακοινώσεις σωματείων και συνδικάτων, αλλά και τις εξορμήσεις και τις περιοδείες των τελευταίων ημερών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Ήδη πολλά εργατικά μέτωπα έχουν ανοίξει στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: νοσοκομεία, δήμοι, συγκοινωνίες, ΔΕΗ, Λιμάνια, Ναυπηγεία, ΜΜΕ και στο δικό μας κλάδο ξεκινώντας από την εμπειρία μας με τις 48ωρες απεργίες στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ που προηγήθηκαν και σηματοδότησαν αντίστοιχες απεργίες σε WIND, VODAFONE, COSMOTE κλπ.» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ιντρακόμ που μοιράστηκε στις περιοδείες στους χώρους δουλειάς.

«Η νέα πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τις 11 Μάη με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το μνημόνιο και με τη ζοφερή προοπτική για πρόσθετα μέτρα ξεπουλήματος κι ισοπέδωσης, πρέπει να αποτελέσει σταθμό για χτίσιμο, κλιμάκωση και βάθεμα του αγώνα. Η 11 Μάη πρέπει να είναι ένας απεργιακός σεισμός, ισοδύναμος σε ένταση με την περσινή 5 Μάη» καταλήγει η ανακοίνωση καλώντας σε συγκέντρωση στο Μουσείο (γωνία Μάρνη & Πατησίων) στις 10.30 π.μ. και πορεία προς το Σύνταγμα.

«Πήγαμε στη ΔΕΗ στη Συγγρού, αυτό που επικρατούσε ήταν αγανάκτηση για την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, τα συμφέροντα που θα επωφεληθούν από την ιδιωτικοποίηση» μας λέει η Τάνια Βριζάκη. «Δώσαμε 13 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και 18 εργαζόμενοι υπέγραψαν το κείμενο που απαιτεί τη διαγραφή του χρέους. Η συζήτηση άνοιγε περισσότερο με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε μια τέτοια λύση».

Την ίδια περίπου εικόνα από τη ΔΕΗ Παγκρατίου μας μεταφέρει ο Χρίστος Αργύρης: «Παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση μας εμπόδισε να ολοκληρώσουμε την εξόρμηση, οι εργαζόμενοι μας υποδέχτηκαν με ένα οργισμένο ‘λένε ψέματα’. Στο ΙΚΑ Παγκρατίου οι ελλείψεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε νοσηλεύτριες να καλύπτουν θέσεις διοικητικών, να υπάρχουν ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Στις εξορμήσεις των τελευταίων ημερών στην εφορία, στις ΕΛΜΕ, στα ΕΛΤΑ και σε άλλους χώρους μαζί με την αγωνιστική διάθεση και την οργή συναντήσαμε την ανάγκη για συζήτηση που εκφράστηκε με την υπογραφή στο κείμενο για τη διαγραφή του χρέους και το κόψιμο αιτήσεων για το Μαρξισμό». Εννέα εφημερίδες δόθηκαν και στην εξόρμηση στο 3ο ΙΚΑ στην Κάνιγγος.

Περιοδεία ενημέρωσης στο δημαρχείο και συζήτηση στην καθαριότητα του Δήμου Κορυδαλλού έγινε την περασμένη Παρασκευή το πρωί. «Το κλίμα ήταν ότι ο κόσμος ζητάει καλύτερη οργάνωση και αγώνες διαρκείας» μας είπε ο Μήτσος Καλπίδης εργαζόμενος στο δήμο. « Εχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει σωτηρία και ότι οι θυσίες που του ζητάνε να κάνει είναι κενό γράμμα. Στις 11 Μάη θα κατέβουμε με πούλμαν στη συγκέντρωση, οι συνάδελφοι στηρίζουν τα σωματεία τους και όχι μαγαζάκια, έχουν αυτοπεποίθηση όταν παλεύουν όλοι μαζί». «Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθήνας στα Πετράλωνα, μόνιμοι και συμβασιούχοι ήξεραν για την απεργία και ετοιμάζονταν να κατέβουν με τα σωματεία τους στο συλλαλητήριο» μας μεταφέρει η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου.

Συζητήσεις

«Στο δημαρχείο του Γαλατσίου, δεκαπέντε περίπου εργαζόμενοι υπέγραψαν το κείμενο που ζητάει διαγραφή του χρέους και σε κάθε γραφείο η συζήτηση άνοιγε διάπλατα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σοφία Στυλλιανού. «Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο και ο Καλλικράτης είναι ότι όπως μας κατήγγειλαν οι συμβασιούχοι στους Παιδικούς Σταθμούς βρίσκονταν επί δεκαπέντε μέρες σε επίσχεση εργασίας απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Μαζί με τους μόνιμους συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία στους Παιδικούς Σταθμούς». 

Σε συγκέντρωση στις 6 το πρωί στις πύλες του ΣΕΜΠΟ και σε μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο καλεί η Ενωση Λιμενεργατών Πειραιά για τις 11 Μάη. «Ενας χρόνος πέρασε από την υπογραφή του Μνημονίου και τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για την κοινωνία και τους εργαζόμενους» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. «Ενας χρόνος πέρασε από την πλήρη ανάληψη του ΣΕΜΠΟ από την ΣΕΠ-Cosco και βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα του ξεπουλήματος του λιμανιού στα εργασιακά, στη δουλειά στο λιμάνι, στην ευρύτερη κοινωνία του Πειραιά».  «Στις 11 του Μάη οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα κλείσουν τα πάντα» μας λέει ο Θωμάς Κολωνιάτης. «Ο κόσμος συμμετέχει μαζικά στις πανεργατικές απεργίες, το ζήτημα είναι να μαζικοποιήσουμε το απεργιακό συλλαλητήριο. Δεν φτάνει ένα τυπικό κάλεσμα από την ηγεσία του Συνδικάτου, αλλά οργάνωση του κατεβάσματος. Απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας έχουμε ανάγκη την οργάνωση του αγώνα και όχι εργασιακή ειρήνη».

«Η φετινή Πρωτομαγιά, με τη μεγάλη συμμετοχή απεργών από τα ΕΛΠΕ μέχρι τον Πετζετάκη και τους εκπαιδευτικούς ήταν μια πρόγευση για τις 11 Μάη» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Τουρνάς από τη Θεσσαλονίκη. «Μαζί τους θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τη ΔΕΗ, τα ΜΜΕ. Σήμερα Δευτέρα, βρεθήκαμε στην απεργιακή φρουρά της ΕΤΕΡ μπροστά στον σταθμό Metropolis FM στηρίζοντας τους απεργούς που διεκδικούσαν δεδουλευμένα. Τελικά, η εργοδοσία αναγκάστηκε να καταβάλλει τα χρωστούμενα και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 11 Μάη».  

Μαζικές αναμένεται να είναι οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. «Το Σάββατο κάναμε εξόρμηση στην Αλεξανδρούπολη, μοιράζοντας προκηρύξεις για την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο, δώσαμε οκτώ φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης» μας μεταφέρει η Ζαννέτα Λυσικάτου. «Συνεχίσαμε με εξόρμηση στο νοσοκομείο, όπου και τα δύο σωματεία των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων ήταν σε αναβρασμό».

Διαβάστε επίσης

Η τρόικα πιέζει, η κυβέρνηση παραπαίει. Να τελειώνουμε μαζί τους