Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πολυτεχνείο 2019: Πανελλαδικό ξέσπασμα

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου

Σε όλες τις πόλεις οι διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου ήταν οι μαζικότερες τα τελευταία χρόνια. Πουθενά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση δεν πέρασε, αντίθετα δυνάμωσε το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη.

“Χιλιάδες διαδήλωσαν φέτος στη Θεσσαλονίκη”, μας έγραψε ο Ευκλείδης Μακρόγλου, “Μαζικό και δυναμικό ήταν το μπλοκ των φοιτητικών καταλήψεων που ηγήθηκε της πορείας, ενώ ακολούθησαν με τα πανό τους οι εκπαιδευτικοί των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, καθώς και οι υπόλοιπες οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η διαδήλωση στάθηκε για αρκετή ώρα έξω από το αμερικανικό προξενείο, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΕΚ έδωσαν με τα συνθήματά τους το στίγμα της επαναστατικής προοπτικής και την ανάγκη για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Με την ΚΕΕΡΦΑ διαδήλωσαν πρόσφυγες από το καμπ των Διαβατών μετά την πετυχημένη της παρέμβαση εκεί την περασμένη Κυριακή ενάντια στο ρατσιστικό «μπάρμπεκιου» των ακροδεξιών «αγανακτισμένων», ενώνοντας τη φωνή τους με τους υπόλοιπους διαδηλωτές ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, διεκδικώντας παράλληλα ισόβια για τους νεοναζί δολοφόνους”.

“Πάνω από 3000 φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν στα Γιάννενα”, μας είπε η Αρετή Κανέλλου, “Είχαμε χρόνια να δούμε τόση μαζικότητα και δυναμισμό σε πορεία στην πόλη. Τρία φοιτητικά μπλοκ, των μηχανικών επιστήμης υλικών, της καλών τεχνών και των εστιακών, ηγήθηκαν της διαδήλωσης και ακολουθούσαν η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, το ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα πολύ μαζικό μπλοκ, το ΣΕΚ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Βαδίσαμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα για όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά ενάντια στην κυβέρνηση. Νωρίτερα είχε διαδηλώσει το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, κοντά άλλα 1000 άτομα”.

“Περισσότερα από 1000 άτομα διαδήλωσαν στο Ηράκλειο”, μας έγραψε η Θεοδώρα Καφήρα, “Συμμετείχαν ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής και φοιτητές από διάφορες σχολές, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Δ.Θεοτοκόπουλος, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Ερευνητών και οργανώσεις της αριστεράς. Μεγάλη ήταν επίσης η παρουσία μαθητών. Ο Μιχαήλ από το 3ο Λύκειο μας είπε ότι:« Αυτός ο ξεσηκωμός θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Πρέπει με ομιλίες και ενημερώσεις να ξεσηκώσουμε τα σχολεία και τους μαθητές», ενώ ο Μάνος από το 1ο Λύκειο Αλικαρνασσου είπε πως «με χαροποιεί ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί σήμερα, όπως και η μεγάλη ανταπόκριση από παιδιά της ηλικίας μου»”.

“Περίπου 800 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη”, μας έγραψε ο Παντελής Αποστολίδης, “Στην κορυφή της πορείας βρέθηκε το μαζικότατο μπλοκ του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης με συνθήματα ενάντια στην καταστολή, την κατάργηση του ασύλου, το νόμο Κεραμέως και το ΝΑΤΟ. Ακολουθούσαν τα σωματεία των εργαζόμενων, με το μπλοκ της ΕΛΜΕ Ξάνθης να συσπειρώνει δεκάδες εκπαιδευτικούς όλων το βαθμίδων, και οι οργανώσεις της Αριστεράς (η Λαϊκή Αντίσταση και το ΣΕΚ) και της αναρχίας (Αυτόνομο Στέκι). 

Όλοι μαζί

Όλοι μαζί βάδισαν σε μία πόλη αστυνομοκρατούμενη, με τις δυνάμεις καταστολής κυριολεκτικά ακροβολισμένες σε κάθε στενό, με μια διμοιρία ΜΑΤ μονίμως «κολλημένη» στην ουρά της πορείας και με τις κλούβες να κάνουν επιδεικτικά την εμφάνισή τους στην Κεντρική Πλατεία τη στιγμή που περνούσαν οι διαδηλωτές. Ξεχωριστή πορεία με συμμετοχή 200 περίπου διαδηλωτών πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων”.

“Με τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκε και στα Χανιά το τριήμερο εκδηλώσεων για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Προηγήθηκε προσυγκέντρωση των φοιτητών στην κατάληψη του κτιρίου Παπαδόπετρου και συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς όπου είχε στηθεί μικροφωνική”, μας έγραψε ο Ειρηναίος Μαράκης, “Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν φοιτητές από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Σύλλογο Φοιτητών ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ (πρώην ΤΕΙ), ενώ ακολούθησαν το οργανωμένο μπλοκ της ΕΛΜΕ Χανίων καθώς και μπλοκ από το ΚΚΕ/ΚΝΕ και την Επιτροπή Ειρήνης, το ΝΑΡ/Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΣΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ) και την κατάληψη Rosa Nera.

Το τριήμερο είχε ξεκινήσει την Παρασκευή 15/11 με πανεκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Η πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με κατάληψη του κτηρίου Παπαδόπετρου επί της οδού Τζανακάκη το οποίο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αίτημα το κτήριο να αξιοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες σίτισης και στέγασης φοιτητών και δράσεων πολιτισμού”.

“Γύρω στα 800 άτομα βάδισαν στο Βόλο, στην πλειοψηφία τους φοιτητές και φοιτήτριες”, μας έγραψε ο Τάσος Τσιούνης, “Το πρώτο πανό ήταν των φοιτητικών συλλόγων που ήταν σε κατάληψη με κέντρο το σύνθημα κάτω τα χέρια από το άσυλο και ένα μεγάλο σκίτσο από την διάσημη φωτογραφία της εξέγερσης της Χιλής. Ακολούθησαν τα πανό της αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ. Από το πρωί της Κυριακής η επαναστατική αριστερά προετοίμαζε τη διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο. Στο τέλος της πορείας οργανώθηκε συντονιστικό φοιτητικών συλλόγων όπου συζητήσαμε την συνέχεια: Πέμπτη 21/11 διαδήλωση μαζί με τους μαθητές ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και Παρασκευή 22/11 νέα διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και τις επιθέσεις της Κεραμέως”.

“Κοντά 3000 διαδηλωτές βάδισαν τους δρόμους της Πάτρας”, μας είπε ο Δημήτρης Καρύδας, “Γύρω στους 2000 συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε από το Παράρτητα με τη συμμετοχή των έξι από τους οκτώ φοιτητικούς συλλόγους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις, του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, αγωνιστών/τριών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων της Αριστεράς. Νωρίτερα από το Εργατικό Κέντρο είχαν διαδηλώσει το ΚΚΕ και άλλες συλλογικότητες. Τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει, μετά και τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, μία ακόμα μαζική φοιτητική διαδήλωση στην πόλη”.

Ηράκλειο. Φωτό: Βίκυ Γκαδάτσιου

 

Ξάνθη. Φωτό: Λεγεωνάριοι Κουρσάροι

 

Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

 

Βόλος. Φωτό: Γιάννης Σουμπάσης

 

Γιάννενα. Φωτό: Λεωνίδας Γεωργίου

 

Πάτρα. Φωτό: ΕΑΑΚ ΤΕΙ