Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές: Εμπρός για νικηφόρο κίνημα καταλήψεων

Διαδήλωση για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, Κυριακή 17 Νοέμβρη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Φοιτητική διαδήλωση στην Αθήνα, Πέμπτη 14 Νοέμβρη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

 

H διαδήλωση του Πολυτεχνείου μας δείχνει το δρόμο. Η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα χτύπησε τους φοιτητές, προσπάθησε να τρομοκρατήσει με την καταστολή τους εργαζόμενους και τη νεολαία για να μην διαδηλώσουν μαζικά την Κυριακή. Αντί για επίδειξη πυγμής κατέληξε αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων. Το χτύπημα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες στην ΑΣΟΕΕ, οι εικόνες με τα ΜΑΤ μέσα στο προαύλιο της σχολής, τα ΜΜΕ που λύσσαξαν ενάντια στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η τρομοκρατία για επεισόδια και συγκρούσεις, όλα έπεσαν στο κενό. Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και της επαναστατικής αριστεράς έδωσαν το τόνο και ήταν τεράστια. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και ενωμένες όλες οι αντιστάσεις. Από το φοιτητικό κίνημα στα εργατικά σωματεία, μαζί με τους αντιφασίστες και τους πρόσφυγες από τα στρατόπεδα, μαζί και οι πρωτοβουλίες ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή.

Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας δεν ήταν πυροτέχνημα. Βασίζεται και στηρίζεται στο κίνημα των καταλήψεων που εδώ και 5 εβδομάδες συνεχίζει, απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και σε νέες σχολές. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και με τα σχέδια της Κεραμέως είναι μπροστά μας και η διαδήλωση του Πολυτεχνείου έδειξε ότι υπάρχει η δύναμη για να τσακίσουμε το πρόγραμμά τους. Δεν είναι ώρα για συγκράτηση δυνάμεων. Είναι ώρα για κλιμάκωση. Με νέα ορμή οργανώνουμε νέους γύρους συνελεύσεων, για να συζητήσουμε συλλογικά, πως έχουμε φτάσει μέχρι εδώ και πως συνεχίζουμε. Δεν είναι η στιγμή να πατήσουμε ένα pause στις καταλήψεις αλλά να τις απλώσουμε περισσότερο και στις σχολές που δεν έχουν βγάλει μέχρι τώρα. Να διαδηλώσουμε ξανά την Πέμπτη στα Προπύλαια και την Παρασκευή στα δικαστήρια ενάντια στις άδικες κατηγορίες κατά των φοιτητών που έχουν συλληφθεί την Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ. 

Η Κεραμέως την άλλη Τετάρτη θα μιλήσει για το νέο νόμο πλαίσιο στη σύνοδο των Πρυτάνεων. Η απάντησή μας πρέπει να είναι η κλιμάκωση των καταλήψεων, η διεκδίκηση να μην καταθέσει καν το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα η μάχη ενάντια στην κυβέρνηση είναι συνολική. Η δύναμή μας είναι οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες. Οι φοιτητικές συνελεύσεις χρειάζεται να στηρίξουν τις απεργίες στη ΔΕΗ, στα νοσοκομεία και παντού. Η σύνδεση των αγώνων μας οδηγεί σε μια εκρηκτική δυναμική που μπορεί να τσακίσει τα σχέδια της κυβέρνησης. Μπαίνουμε μπροστά για να οργανώσουμε την κόντρα ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή. Προτείνουμε από τώρα τον Παγκόσμιο αντιρατσιστικό ξεσηκωμό στις 21 Μάρτη και την σύνδεση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ήδη σε πολλές καταλήψεις άνοιξαν αυτές οι μάχες, όπως με την συμμετοχή των σχολών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ήρθε η ώρα της γενίκευσης και της κλιμάκωσης.

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη.
 
ΣΕΚ στις σχολές

Τη Δευτέρα 11/11 τα ΜΑΤ μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ για να τσακίσουν τους φοιτητές που έσπασαν το λοκ άουτ των πρυτανικών αρχών και διεκδίκησαν τους χώρους της σχολής για τις πολιτικές τους διαδικασίες. Ακολούθησε ένα όργιο καταστολής με ξύλο και συλλήψεις. Το ίδιο βράδυ χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Στη δυναμική αυτή πρώτη απάντηση έδωσε αμέσως οργανωμένη μορφή το φοιτητικό κίνημα, μέσα στις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών σε όλη τη χώρα. Την Πέμπτη 14/11 χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην καταπάτηση του Ασύλου, την καταστολή και στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας. 

Ταυτόχρονα στα συνθήματα και στην παρουσία των φοιτητικών μπλοκ ήταν εμφανές ότι η πολιτική συζήτηση μέσα στις σχολές έχει βαθύνει. Με συνθήματα κατά του ρατσισμού και κάθε διάκρισης, με τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, με τα αιτήματα του μαθητικού κινήματος, το φοιτητικό συλλαλητήριο έδειξε ότι η μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου και της δημόσιας δωρεάν Παιδείας είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των μαχών που δίνει η κοινωνία με κέντρο την εργατική τάξη. Το σύνθημα «φοιτητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μετά τη διαδήλωση από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα κι από εκεί στο Πολυτεχνείο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γέμισαν το ΜΑΧ στο συντονιστικό συνελεύσεων και καταλήψεων για να οργανώσουν το τριήμερο του Πολυτεχνείου. Χάρη στη συνεχή δράση των φοιτητικών συλλόγων, τις δεκάδες καταλήψεις πανελλαδικά, τις δράσεις των καταλήψεων, την πολιτική συζήτηση μέσα στις συνελεύσεις και στη συνέχεια στις καταλήψεις και τα συντονιστικά, καθώς και χάρη στις μαζικές διαδηλώσεις που απάντησαν άμεσα στην πρόκληση της αστυνομίας να μπει στην ΑΣΟΕΕ, το φοιτητικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνουν πανελλαδικά την Κυριακή οι μαζικότερες και πιο πλούσιες πολιτικά διαδηλώσεις Πολυτεχνείου των τελευταίων ετών.    


Βόλος

Την καταστολή στην ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα ακολούθησε ένα κύμα συνελεύσεων στο Βόλο. Πρώτοι πήραν απόφαση κατάληψης οι Μηχανολόγοι με πρωτοβουλία μιας ομάδας φοιτητών και φοιτητριών που έβαλαν πρόταση ενάντια στην πλειοψηφία του ΜΑΣ και κέρδισε. Καθοριστικός παράγοντας ήταν η συμβολή των Ηλεκτρολόγων με την 5ήμερη κατάληψή τους. Αυτές οι εικόνες ξεσήκωσαν και άλλες σχολές. Η μάχη για να πείσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στην Αρχιτεκτονική απέδωσε καρπούς, η σχολή έκλεισε με κατάληψη μετά από την μαζικότερη συνέλευση της χρονιάς. Παρόμοιες εικόνες ήρθαν και από την Χωροταξία, το Ιστορικό και άλλες σχολές. Παράλληλα καλέστηκε έκτακτα συλλαλητήριο στην πόλη ενάντια στην καταστολή, και οργανώθηκε σε μία μόλις μέρα με μεγάλη επιτυχία, κινητοποιώντας εκατοντάδες φοιτήτριες και φοιτητές.

Στην κατάληψη των Ηλεκτρολόγων οργανώσαμε συζήτηση για τον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή και το Σάββατο κεντρική εκδήλωση όλων των φοιτητικών συλλόγων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η τελευταία είχε μεγάλη προσέλευση και πλούσια και εμπνευστική κουβέντα. Όλη αυτή η διαδρομή οδήγησε στη μεγαλύτερη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο τα τελευταία χρόνια. Η συνέχεια πρέπει να είναι εξίσου δυναμική. Χρειάζεται να χτίσουμε αυτές τις αντιστάσεις πιο βαθιά στους φοιτητικούς συλλόγους. Αυτό θέλει πρωτοβουλίες και πολιτική συζήτηση, ενωτική απεύθυνση σε όλους. Την Πέμπτη οι μαθητές στο Βόλο καλούν σε κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι χρειάζεται να το στηρίξουν. Να μην το υποτιμήσουν, ούτε να το μετατρέψουν σε μια διαδήλωση για το άσυλο και τη βάση του 10 στους μαθητές. Να ανοίξουμε το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος στα σοβαρά. Και την Παρασκευή μια μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στις 6μμ στο Θόλο. Με αυτές τις εικόνες συνεχίζουμε.

Γιάννης Σουμπάσης

Πάντειο

Την προηγούμενη Τετάρτη είχαμε στο Πάντειο άλλη μια μαζική γενική συνέλευση με πάνω από 500 φοιτητές. Η ΔΑΠ μετά την κοινωνική κατακραυγή για την καταστολή στην ΑΣΟΕΕ δεν τόλμησε να εμφανιστεί στη συνέλευση. Ψηφίστηκε το ενωτικό αγωνιστικό πλαίσιο με απόφαση για κατάληψη, πορεία υπεράσπισης του Ασύλου και ενάντια στην κρατική καταστολή την Πέμπτη και μεταφορά της κατάληψης στο Πολυτεχνείο, συμμετοχή στην πορεία της Κυριακής. 

Η πορεία της Πέμπτης ήταν μια μεγάλη απάντηση στην καταστολή, αλλά δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν συνέχεια και κορύφωση των γενικών συνελεύσεων που τρέχουν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Η επίθεση της κυβέρνησης αντί να τρομοκρατήσει φούντωσε τη διαδήλωση που έγινε θάλασσα. Ήταν το δείγμα για το μαζικό Πολυτεχνείο που θα ακολουθούσε. Πολλοί φοιτητές ήρθαν στο Πολυτεχνείο και τις τρεις μέρες παρακολουθώντας δράσεις και συζητήσεις. 

Η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν τεράστια και έδωσε τον τόνο για έναν εκρηκτικό Δεκέμβρη που μας έρχεται με καταλήψεις και απεργίες. Το ΣΕΚ στις σχολές συγκροτήθηκε με πανό που δείχνει τον πολιτικό προσανατολισμό με τον οποίο μπορούμε να νικήσουμε: οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες, με τους πρόσφυγες, με τους μετανάστες. Τα θέλουμε όλα! Πάμε άμεσα να δώσουμε τη συνέχεια, με συνελεύσεις καταλήψεις και διαδηλώσεις μέχρι τη νίκη. Ταυτόχρονα ανοίγουμε και τους πολιτικούς αγώνες (αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, μάχη ενάντια στο σεξισμό) που χωράνε στις συνελεύσεις και τις καταλήψεις μας. Στην επόμενη συνέλευση, που θα γίνει την Τετάρτη 20/11 στις 2μμ στην αίθουσα 108 θα προτείνουμε διήμερη κατάληψη και συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Επίσης συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Ευελπίδων για τους συλληφθέντες της ΑΣΟΕΕ.

Παναγιώτα Ζυντιλή

Ιατρική

Κατάληψη από την Τετάρτη 13/11 μέχρι την ημέρα του Πολυτεχνείου αποφάσισε ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ σε συνέλευση την Τρίτη 12/11. Στην ίδια συνέλευση υπερψηφίστηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης στους αγροτικούς γιατρούς της Σαλαμίνας που καλούνται να υπηρετήσουν σε πλοίο της ιδιωτικής Minoan Seaways, καθώς και συμπαράστασης στην γιατρό που εργάζεται στο 1ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και λήγει η σύμβασή της, παρά τις μεγάλες ανάγκες του νησιού σε ιατρικό προσωπικό.

Το απόγευμα μετά τη συνέλευση των φοιτητών/τριών της Ιατρικής Σχολής λάμβανε χώρα στο αμφιθέατρο του Άγιου Σάββα η κοινή συνέλευση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, για να οργανώσουν τα βήματα του επόμενου διαστήματος, μπροστά στις 48ωρες απεργίες που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στην πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 27 Νοέμβρη. Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής συμμετείχαν στην συνέλευση, όπου ανακοίνωσαν ότι ο φοιτητικός σύλλογος έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία των νοσοκομείων και έβαλαν πρόγραμμα κοινών εξορμήσεων φοιτητών και εργαζόμενων στα νοσοκομεία στο Γουδί (Λαϊκό, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Αγία Σοφία) για την οργάνωσή της.


ΑΣΚΤ

Ο σύλλογος της ΑΣΚΤ είχε αρκετό καιρό να βγει σε αγωνιστική τροχιά. Ήταν πολύ σημαντικό ότι έβγαλε τριήμερη κατάληψη την περασμένη βδομάδα με μια μαζική συνέλευση, πάνω από διπλάσια σε συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες. 

Στα πλαίσια της κατάληψης οργανώσαμε ανοιχτή συζήτηση με ομιλητή τον Κ. Πίττα για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία είχε μαζική συμμετοχή και πολύ μεγάλη επιτυχία. Μετά από μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων της εξέγερσης ακολούθησε συζήτηση για το πώς αυτή η κληρονομιά αποτιμάται στις συγκυρίες του σήμερα, ενώ ανάμεσα σε άλλες τοποθετήσεις μπήκε και η εικόνα για το κίνημα των καταλήψεων του 2006-07. Μέσα στις δράσεις της κατάληψης ήταν επίσης η προβολή της ταινίας «Parasites» και πολιτικό γκράφιτι. Μεγάλο κομμάτι του συλλόγου κατέβηκε σε όλες τις κινητοποιήσεις. Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια στην καταστολή συμμετείχαμε οργανωμένα με πανό.

Η σύγκλητος της σχολής έχει πάρει απόφαση ότι υπερασπίζεται το άσυλο και καταδικάζει τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, ενώ καλούσε τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, όμως, ο Πρύτανης συνέχισε να απειλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με είσοδο της αστυνομίας στη σχολή με πρόφαση «ενδεχόμενες καταστροφές και κλοπές», ενώ ζήτησε ονοματεπώνυμα και αριθμούς ταυτότητας των μελών της περιφρούρησης. Το συντονιστικό της κατάληψης αρνήθηκε να μπει σε διαδικασία φακελώματος και κατήγγειλε τη στάση αυτή. 

Σήμερα [σ.σ: την Τρίτη, την ώρα που η ΕΑ έκλεινε την ύλη της] έχουμε την επόμενη συνέλευση. Σαν ΕΑΑΚ προτείνουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα με διήμερη κατάληψη Πέμπτη-Παρασκευή, συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και συμμετοχή στην διαδήλωση συμπαράστασης την Παρασκευή στους συλληφθέντες της ΑΣΟΕΕ. Το σχήμα της ΕΑΑΚ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι οι αγωνιστικές αποφάσεις των συνελεύσεων και οι καταλήψεις είναι ο τρόπος για να παλέψουμε συνολικά ενάντια στις επιθέσεις που ετοιμάζει η Κεραμέως ενάντια στην Παιδεία και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ελίζα Κρικώνη

ΦΛΣ

Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με μια σειρά σχολές να έχουνε προγραμματίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στις επιθέσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας με γενικές συνελεύσεις. Μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση του αγώνα μας, η κυβέρνηση ξεκίνησε την εβδομάδα κλιμακώνοντας εξίσου την καταστολή και την τρομοκρατία. Προσπαθώντας να μας εμποδίσει να οργανωθούμε έκανε lock out σε μια σειρά από σχολές, τις ημέρες μάλιστα των συνελεύσεων. 

Στη Φιλοσοφική η απάντηση δόθηκε στη μαζική συνέλευση του συλλόγου την προηγούμενη Τρίτη όπου συμμετείχαν πάνω από 250 φοιτητές και υπερψηφίστηκε το Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ. Το πλαίσιο έβαζε την αγωνιστική συνέχεια με κέντρο τριήμερη κατάληψη Τετάρτη με Παρασκευή, συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο κατά της καταστολής την Πέμπτη, συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στη διαδήλωση της Κυριακής. 

Αμέσως συντονιστήκαμε για να οργανώσουμε την υλοποίηση των αποφάσεών μας. Η συμμετοχή της Φιλοσοφικής και των υπόλοιπων σχολών στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πολύ μαζική. Με αυτή την έμπνευση συνεχίζουμε αυτή την εβδομάδα με συνέλευση του ΦΣ την Τετάρτη 20/11 στις 12:30 στην αίθουσα 313. Σαν ΣΕΚ στις σχολές προτείνουμε διήμερη κατάληψη Πέμπτη-Παρασκευή, συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και συντονισμό με τους αγώνες του εργατικού κινήματος για να ανατρέψουμε μια και καλή τα σχέδια της κυβέρνησης.

Άννα Αδαμίδη