Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Το “Ελλάς- Ελλήνων-Χριστιανών” στο διαδίκτυο

Κώστας Χρονόπουλος

Το 1971, μέσα στη δικτατορία, ο σκηνοθέτης Κώστας Χρονόπουλος τράβηξε παράνομα πλάνα από τις χουντικές φιέστες στο Καλλιμάρμαρο και τα έβγαλε στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν το ντοκιμαντέρ με τον σαρκαστικό τίτλο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Είναι μια περιεκτική εικόνα της ζωής στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και μια κοφτερή κριτική στο καθεστώς.

Το ντοκιμαντέρ προβαλλόταν σε πόλεις του εξωτερικού στη διάρκεια της χούντας και στη συνείδηση χιλιάδων ανθρώπων που ζούσαν στο εξωτερικό συνδέθηκε με τον αντιδικτατορικό αγώνα, προκαλώντας διαδηλώσεις μετά τις προβολές. Στην Ελλάδα προβλήθηκε πρώτη φορά στη μεταπολίτευση.

Ο Κώστας Χρονόπουλος ήταν αγωνιστής της γενιάς του 1-1-4 και ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση (απ’όπου προήλθε το ΣΕΚ). Ανάμεσα σε άλλα έργα του ήταν και ο περίφημος «Νέος Παρθενώνας» της «Ομάδας των 4», έργο σχετικά με τη Μακρόνησο και τα ξερονήσια. Στρατευμένος μέχρι το τέλος της ζωής του στην επαναστατική αριστερά, συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2010, ένα χρόνο πριν χάσει τη ζωή του μετά από πολυετή μάχη με τη νεφρική ανεπάρκεια.

Το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» είναι σήμερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Τα παράνομα πλάνα του, γεμάτα χιούμορ, συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν. Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο και μια πολύτιμη κληρονομιά για την επαναστατική αριστερά και θυμίζει γιατί το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή.