Περιβάλλον
Βόλος: Μαθητικό συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών 21/11

21/11, Βόλος. Φωτό: Γιάννης Σουμπάσης

Μαζικότατο ήταν το μαθητικό συλλαλητήριο στις 21 Νοέμβρη ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στο Βόλο! Πολλές εκατοντάδες οι μαθητές που πλημμύρισαν τους δρόμους και μαζί τους οι φοιτητές με αποφάσεις των συλλόγων τους.

Οι μαθητές του μουσικού σχολείου με τα μουσικά τους όργανα έδιναν παλμό στην πορεία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα όπως “Αγοραστέ και Μπέο, ακούστε το καλά, η καύση σκουπιδιών, θα μείνει στα χαρτιά”. Όλη η πορεία ήταν γεμάτη αυτοσχέδια πλακάτ με περιβαλλοντικά μηνύματα όπως “Δράσε οικο-λογικά”, “Planet over profit”, “Η νεκρή φύση δεν είναι μόνο τέχνη”, “Γιατί αρΑΓΕΤ μας καίτε το οξυγόνο;” κ.α. 

Μαθητές

Υπήρχαν παιδιά από σχολεία που βρίσκονταν σε κατάληψη για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών, όπως το 3ο Λύκειο και μαθητές/τριες που ήρθαν μαζί με τους καθηγητές τους να διαδηλώσουν. Ακολουθούσαν με το πανό τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων, Αρχιτεκτονικής, Χωροταξίας, Ιστορικού, Ιχθυολογίας, Μηχανολόγων και τα Παιδαγωγικά. Το μαθητικό συλλαλητήριο έγινε η αφορμή για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να ανοίξει το περιβαλλοντικό ζήτημα μαζικά στα αμφιθέατρα των σχολών.

Η ΕΛΜΕ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας καλώντας τους εκπαιδευτικούς να διαδηλώσουν ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Ήταν μια δυναμική συνέχεια των μεγάλων διαδηλώσεων στο Βόλο για το θέμα της ΑΓΕΤ και της καύσης σκουπιδιών, μόνο που αυτή τη φορά τη σκυτάλη την πήρε η νεολαία. Ήταν επίσης η πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά τις παγκόσμιες διαδηλώσεις ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στις 20 Σεπτέμβρη που είχε μεγάλη επιτυχία και στην πόλη. Τέλος, στη διαδήλωση το παρών έδωσαν αγωνιστές/αγωνίστριες και από άλλα περιβαλλοντικά κινήματα ανά την Ελλάδα, γονείς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών.