Συνεντεύξεις
Ματίνα Σγουρομύτη, Γιώργος Κολέτσης: "Μόνιμη δουλειά για όλους και όλες"

20/11, Απεργία συμβασιούχων ΟΑΕΔ των υπουργείων. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

27/11, Οι απεργοί της Υγείας ενώνονται με τους εργαζόμενους ΟΑΕΔ των υπουργείων έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Φωτό: Λένα Βερδέ

 

Με μια συγκέντρωση εντυπωσιακή σε μαζικότητα, επιμονή και δυναμισμό, συνέχισαν την Τετάρτη 27/11 οι συμβασιούχοι των Υπουργείων και φορέων του δημοσίου, που εργάζονται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους πτυχιούχους. 

Η συγκέντρωση της Τετάρτης 27/11, ήταν ακόμα πιο μεγάλη από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ενισχύθηκε από απεργούς υγειονομικούς, μόνιμους και συμβασιούχους που προηγουμένως είχαν διαδηλώσει κατά εκατοντάδες προς το Υπουργείο Υγείας, αλλά και μέλη σωματείων κι ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα που συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Με συνθήματα όπως "Μόνιμη δουλειά κι όχι ανεργία, τέρμα πια στην κοροϊδία" και "Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε", η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας συνεχίστηκε για περισσότερες από τρεις ώρες κι ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συνέλευση στη Νομική όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα του αγώνα. 

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τη Ματίνα Σγουρομύτη και τον Γιώργο Κολέτση, συμβασιούχους με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τις διεκδικήσεις τους και την πορεία της μάχης.

Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε ένα νέο κομμάτι εργαζομένων να βγαίνει μαζικά στο δρόμο και να διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Ματίνα: Εργαζόμαστε μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ για νέους 22-29 ετών. Το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει πέρυσι το Γενάρη με ετήσιες συμβάσεις. Δεν προβλεπόταν η ανανέωσή μας εξ αρχής αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Όλος ο κόσμος που είμαστε στο πρόγραμμα, θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Όπως λέει και το σύνθημά μας είμαστε απαραίτητοι και αναγκαίοι. Εν όψει της λήξης των συμβάσεών μας λοιπόν αρχίσαμε να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε την ανανέωση των συμβάσεών μας, αλλά και τη μονιμοποίησή μας. Διεκδικούμε σε γενικότερο πλαίσιο να σταματήσουν τα προγράμματα της ομηρείας και της ελαστικής εργασίας και να έχουμε όλοι μόνιμη και σταθερή εργασία. 

Γιώργος: Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι έχουμε αποδείξει την αξία μας. Κανείς μας δεν έχει μπει από το παράθυρο. Οι θέσεις προκηρύχθηκαν με βάση τις ανάγκες που είχαν οι φορείς στους οποίους εργαζόμαστε. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έγινε καμία πρόσληψη μονίμου στο δημόσιο. Ρωτήθηκαν λοιπόν οι φορείς τι ανάγκες έχουν κι αναλόγως προκηρύχθηκαν οι θέσεις των συμβασιούχων. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε μέσω του προγράμματος νομικοί, μηχανικοί, πληροφορικάριοι, υγειονομικοί και πάρα πολλές ακόμα ειδικότητες. 

Μιλάμε για 5.500 εργαζόμενους. Τι θα σημάνει η έλλειψη αυτών των εργαζόμενων σε περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων;

Γιώργος: Θα μιλάμε για υπολειτουργία μιας σειράς υπηρεσιών. Το κοινό δεν θα εξυπηρετείται και ολόκληροι τομείς δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. 

Ματίνα: Εργαζόμαστε σε μια σειρά τομείς του δημοσίου. Που σημαίνει ότι αν φύγουμε οι υπηρεσίες αυτές θα παραλύσουν. Και μιλάμε π.χ για εργαζόμενους στην Υγεία και άλλους νευραλγικούς τομείς όπου χάρη στην εργασία τη δική μας και συμβασιούχων άλλων προγραμμάτων, δεν έχουν καταρρεύσει και συνεχίζουν να λειτουργούν. Γι' αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται όχι μόνο να παραμείνουμε στη δουλειά αλλά να αποκτήσουμε μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Μην ξεχνάμε ότι το μπάλωμα των κενών με συμβασιούχους εργαζόμενους είναι μια πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια.

Γιώργος: Είναι κάτι που εισήγαγε πριν μερικά χρόνια ο ίδιος ο Βρούτσης με τα κοινωφελή προγράμματα προκειμένου να μην κάνουν μόνιμες προσλήψεις και να ανακυκλώνουν την ανεργία.

Περιγράψτε μου τα βήματα οργάνωσης που κάνατε για να φτάσετε στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Ματίνα: Μαζευτήκαμε αρχικά μερικοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, που είπαμε ότι θα πρέπει από νωρίς να αρχίσουμε τη μάχη για να μην απολυθεί κανείς. Καλέσαμε μια συνέλευση το Σεπτέμβρη στην οποία συμμετείχε αρκετός κόσμος. Είχαμε και τη στήριξη του σωματείου εργαζομένων, το οποίο μας γράφει στις τάξεις του, κάτι που δεν το κάνουν όλα τα σωματεία με τους συμβασιούχους. Μέσα από αυτή την πρώτη ιδιαίτερα μαζική συνέλευση, αναδείχθηκε μια οργανωτική επιτροπή, η οποία στην πορεία έγινε το Συντονιστικό του ΥΠΕΝ. Είχαμε παρουσία στην πανεργατική απεργία στις 24 Σεπτέμβρη. Ήρθαμε σε επαφή με συναδέλφους από άλλους φορείς. Το διαδίκτυο βοήθησε σε αυτό. Και συνεχίσαμε με συνελεύσεις και αποφάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε κάθε φορά τον αγώνα μας. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που θέλω να πω, είναι ότι παρότι στην πρώτη παναττική συνάντηση που κάναμε υπήρχαν φωνές που υποτιμούσαν το κινηματικό κομμάτι και πρότειναν έναν τρόπο διεκδίκησης με επιστολές στα υπουργεία, με νομικές οδούς κλπ, στην πορεία είδαν ότι δεν υπάρχει νόημα και προοπτική σε κάτι τέτοιο κι αυτή τη στιγμή είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεών μας. Μάλιστα αυτοί οι συνάδελφοι πλέον επιδεικνύουν ιδιαίτερο δυναμισμό υπερασπιζόμενοι την εδώ και τώρα κλιμάκωση. Αυτό είναι πολύ αισιόδοξη εξέλιξη για μένα.

Βλέπουμε τις κινητοποιήσεις σας να έρχονται μετά από ένα αντίστοιχο απεργιακό μπαράζ, ενός άλλου κομματιού συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, των 4.000 που εργάζονται στην Υγεία. Έπαιξε ρόλο η δική τους μάχη στο να βγείτε κι εσείς στο δρόμο;

Γιώργος: Σίγουρα ο αγώνας των 4.000 έδειξε το δρόμο. Ειδικά από τη στιγμή που απέδειξαν ότι με τον αγώνα τους κερδίζουν συνεχώς την παραμονή τους στη δουλειά. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται αν δεν κάνω λάθος στην τρίτη ανανέωση. Ο δρόμος που ακολούθησαν ήταν κινητοποιήσεις, συνεχής πίεση, απεργίες και σε αυτόν θέλουμε να βαδίσουμε κι εμείς.

Ματίνα: Πάντα η εμπειρία ενός κομματιού της εργατικής τάξης είναι χρήσιμη για όλη την εργατική τάξη. Μάλιστα, στην πρώτη συνέλευση που κάναμε στο ΥΠΕΝ, ήρθαν συνάδελφοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τοποθετήθηκαν, βάζοντας την πολύτιμη και νικηφόρα εμπειρία τους.

Γιώργος: Από την αρχή κάναμε κάλεσμα σε εργαζόμενους με κάθε λογής συμβάσεις, προκειμένου να έρθουν στις συνελεύσεις μας και να συζητήσουμε. Πολλοί ανταποκρίθηκαν, ήρθαν, πήραν το λόγο, μας είπαν πώς κινήθηκαν και πήραμε παραδείγματα για το πώς πρέπει να κινηθούμε.

Έχετε κάνει ήδη δύο μαζικές συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Ποια είναι η συνέχεια του αγώνα;

Γιώργος: Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που κάναμε την Τετάρτη 27/11 στη Σταδίου, ακολούθησε – όπως και την προηγούμενη φορά – συνέλευση για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Ως επόμενη μεγάλη κινητοποίηση βάλαμε τις 9 Δεκέμβρη. Τότε, μιλάει ο Βρούτσης σε συνέδριο για το brain drain στο ξενοδοχείο Μάριοτ στη Συγγρού. Θα κάνουμε συγκέντρωση έξω από το συνέδριο στις 12μεσ και μετά θα κάνουμε διαδήλωση μέχρι το Υπουργείο Εργασίας, όπου στις 3:30μμ έχουμε ραντεβού με τον υφυπουργό Μηταράκη. Αξίζει να πούμε ότι η κυβέρνηση μας εμπαίζει. Μας σέρνουν από ραντεβού σε ραντεβού, μας δίνουν υποσχετικές. 

Μέχρι τις 9/12, αποφασίσαμε ότι θα δώσουμε το παρών στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων στις 30/11 και στις 3/12 θα παρέμβουμε στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 9/12.

Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Βλέπουμε άλλωστε τις τελευταίες βδομάδες όχι μόνο να έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις σας αλλά να αναγκάζετε και την ΑΔΕΔΥ να κηρύσσει στάσεις εργασίας. 

Ματίνα: Υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ έβγαλε δυο φορές στάση εργασίας για την υπόθεσή μας. Γι' αυτό και τώρα θέλουμε να πιέσουμε για γενική απεργία ώστε μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους να παλέψουμε συνολικά για το ζήτημα των συμβασιούχων στο δημόσιο και την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις και μόνιμη και σταθερή εργασία. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μονίμων συναδέλφων που μας στηρίζει και θέλει να κατέβει σε απεργία μαζί μας. Γι' αυτό τώρα ζητάμε από την ΑΔΕΔΥ να βγάλει απεργία σε όλο το δημόσιο. 

Γιώργος: Αντιλαμβάνονται και οι μόνιμοι συνάδελφοί μας ότι υπάρχουν ανάγκες που θα μείνουν ακάλυπτες άμα απολυθούμε. Μαζί δουλεύουμε άλλωστε. Η δική μας έλλειψη θα πέσει στις πλάτες τους. Ο αγώνας μας λοιπόν είναι κοινός.

Η Ματίνα Σγουρομύτη κι ο Γιώργος Κολέτσης μίλησαν στον Στέλιο Μιχαηλίδη