Εργατικό κίνημα
ΑΔΕΔΥ: Να γίνει Συνέδριο μάχης

Το 37ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε την Τρίτη 3/12 στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με την Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας και σύνεδρο με τις Παρεμβάσεις:

“Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ μπορεί να γίνει σταθμός για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση! Οι εργασιακοί χώροι του δημόσιου τομέα, χώροι που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ, έχουν πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μάχες. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκινήσει τις επιθέσεις, με το άσυλο, τις ιδιωτικοποιήσεις, το πάγωμα των προσλήψεων και το χτύπημα στον συνδικαλισμό. Ταυτόχρονα υπάρχει κλιμάκωση της ρατσιστικής πολιτικής για τους μετανάστες κ τους πρόσφυγες, και σεξιστικές επιθέσεις ενάντια στις γυναίκες. Απέναντι σε όλα αυτά το κίνημα και η εργατική τάξη βρέθηκε στον δρόμο, αντιστάθηκε, διεκδίκησε και πέτυχε νίκες. Οι 4.000 ΟΑΕΔ στην Υγεία που πέτυχαν την παραμονή τους στη δουλειά, η μάχη στον Αγ.Σάββα που δεν πέρασαν οι απολύσεις, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών που για πρώτη φορά έγινε απεργία στην Ελλάδα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη δίκη της Χ.Α είναι μόνο μερικές από αυτές. 

Από το συνέδριο πρέπει να βγούμε με αποφάσεις για αγωνιστική κλιμάκωση. Διεκδικούμε να αποφασιστούν απεργίες το Δεκέμβρη ενάντια στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας και να κλιμακώσουμε ενάντια στη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό που φέρνει ο Βρούτσης. Χρειάζεται να κινηθούμε απεργιακά για να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων με τους "χορηγούς" στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους. Θα παλέψουμε ώστε το συνέδριο να πάρει αποφάσεις για απεργιακή 8 Μάρτη και φέτος, για να βγει απεργία την ημέρα της απόφασης για την καταδίκη της Χ.Α., για συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στον αντιρατσιστικό συντονισμό της 21 Μάρτη”. 

Παρουσία στο συνέδριο όλες τις ημέρες που θα συνεδριάζει έχει η Εργατική Αλληλεγγύη, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, η ΚΕΕΡΦΑ και η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη. 

Απεργιακή κλιμάκωση

“Το φετινό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ πρέπει να το δούμε σαν βήμα για κλιμάκωση και άνοιγμα των αγώνων και απεργιακά και πολιτικά, και αυτό είναι υπόθεση της Αριστεράς μέσα στο συνέδριο που πρέπει να ξεπεράσει την αφήγηση περί «αρνητικών συσχετισμών» και να ριχτεί στη μάχη ενάντια σε μια κυβέρνηση που ονειρεύεται να μας διαλύσει τις ζωές κάνοντας δώρα στους καπιταλιστές, ενώ στην πραγματικότητα είναι ήδη απομονωμένη”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε προκήρυξή της η Εργατική Αλληλεγγύη που μοιράζεται στο συνέδριο, προτείνοντας ταυτόχρονα ένα απεργιακό πρόγραμμα που θα κοντράρει τις επιθέσεις της κυβέρνησης. “Το μήνυμα που θα βγει από το συνέδριο μας πρέπει να είναι σαφές: Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας και το συνδικαλισμό, μαζική εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία, οργάνωση σε κάθε νοσοκομείο, σχολείο, δήμο, υπηρεσία, από τα κάτω με απεργιακές επιτροπές, ενότητα στην δράση και όχι διάσπαση των δυνάμεων μας, οριζόντιος συντονισμός προκειμένου κανένας χώρος να μην μείνει μόνος του, κλιμάκωση και όχι αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης. Η εμπειρία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που πανελλαδικά συντονίζει τον αγώνα μόνιμων και συμβασιούχων είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς σε αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να πετυχαίνουμε νίκες, μικρές και μεγάλες, ενάντια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά. Εμπρός να δώσουμε μαζί αυτές τις μάχες”, καταλήγει η προκήρυξη της Ε.Α. Παρέμβαση προκειμένου να αποφασιστεί απεργία έχουν προγραμματίσει και οι συμβασιούχοι που εργάζονται με πρόγραμμα ΟΑΕΔ σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου.