Εργατικό κίνημα
Απεργίες στις Τράπεζες

Πειραιώς

Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 4/12 από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 10πμ, συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτήριο της Πειραιώς (Αμερικής 4) και νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 5/12 με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας  αποφάσισε η ΟΤΟΕ μετά από την ανακοίνωση της απόλυσης 24 εργαζόμενων της Πειραιώς που είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τη μεταφορά τους από το RBU (κόκκινα δάνεια) της τράπεζας στην νέα εταιρία (Intrum) που ανέλαβε τη διαχείρισή τους. 

Εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν και την Τρίτη 3/12 το πρωί έξω από το κεντρικό της Πειραιώς δίνοντας μια πρώτη απάντηση. “Χρησιμοποιώντας τον νόμο περί απολύσεων του 2011 βάζει μπροστά να απολύσει όσους έχουν αρνηθεί τη μεταφορά τους στη νέα εταιρία. Στείλανε με δικαστικό επιμελητή την επίδοση της απόλυσης στο σπίτι των ανθρώπων. Πρόκειται για πρωτοφανή μεθόδευση στον τραπεζικό κλάδο που δεν την έχουμε ξαναδεί μεταπολιτευτικά”, αναφέρει στην ΕΑ ο Διονύσης Γεωργούλης από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων Γενικής-Πειραιώς που βρέθηκε στην κινητοποίηση. 

“Πρόκειται για ξεκάθαρη επίθεση στη Συλλογική Σύμβαση όλου του κλάδου που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για απολύσεις σε όλες τις Τράπεζες. Από τη μεριά της ΟΤΟΕ δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες τρίπλες. Πρέπει να βγάλουμε απεργιακές κινητοποιήσεις με μπλοκαρίσματα κτηρίων, διοικήσεων και καταστημάτων. Εμείς σαν Συνδικαλιστικό Δίκτυο στην ΟΤΟΕ προτείνουμε κλιμάκωση διαρκείας και όχι μια ακόμα 24ωρη”, συνέχισε.

“Θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως όποιος δεν συμμορφώνεται θα απολύεται”, δήλωσε ο Βασίλης Στεφανόπουλος εργαζόμενος στα RBU της Πειραιώς. “Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από απεργίες ενάντια στις επιθέσεις που δεχόμαστε”.


Εθνική

Παράνομη και καταχρηστική προσπαθεί να βγάλει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την πενθήμερη απεργία που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 2/12 οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ενάντια στις μαζικές απολύσεις. Πολλοί εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων τη Δευτέρα 2/12 για να στηρίξουν τον αγώνα των εργολαβικών της Εθνικής Τράπεζας ενώ δεκάδες είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Το δικαστήριο δεν έβγαλε απόφαση και η απεργία συνεχίστηκε και την Τρίτη 3/12 με συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Εθνικής στην Πειραιώς 74 (απέναντι από τη Λαχαναγορά). 

Η απεργία ξεκίνησε όταν η ICAP (μια από τις τρεις εργολαβικές εταιρίες που συνεργάζονται με την Εθνική ανακοίνωσε την απόλυση περισσότερων από 15 “ενοικιαζόμενων” εργαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων. Συνολικά οι απολύσεις και από τις τρεις εργολαβικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Εθνική (ICAP outsourcing solution, Mellon technologies και Action Line) φτάνουν τις 50 μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.  

Η πενθήμερη απεργία έρχεται σαν συνέχεια της 24ωρης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 29/11 που με τη σειρά της είχε αποφασιστεί στην μαζικότερη συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΕΤΕ την Τετάρτη 27/11.

Η Βασιλική Χριστοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τον αγώνα τους: “Από τον Αύγουστο έχουν ξεκινήσει και διώχνουν κόσμο με σποραδικές απολύσεις κυρίως στην επαρχία. Όμως από τη στιγμή που καταργήθηκε ο νόμος της συνευθύνης και έφυγε ο λόγος της αιτιολογημένης απόλυσης άρχισαν να πέφτουν κεφάλια. 

Η μεγάλη πλειοψηφία από τους 1.200 “ενοικιαζόμενους” εργαζόμενους της Εθνικής έχουμε πάνω από 10 χρόνια στην Τράπεζα. Σε καίριες θέσεις. Και ας παίρνουν το ένα τρίτο των χρημάτων των μόνιμων τραπεζοϋπαλλήλων. 

Σαν αίτημά μας πάντα ήταν η μονιμοποίηση. Όμως σε αυτή τη μάχη βάζουμε σαν προμετωπίδα το αίτημα για άρση των απολύσεων και προστασία όλων των θέσεων εργασίας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που θέλουν να απολύσουν χιλιάδες στον τραπεζικό τομέα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε το εύκολο θύμα. Θα παλέψουμε μέχρι τέλος για τις δουλειές μας”.