Οικονομία και πολιτική
Σύνοδος ΝΑΤΟ: “Εγκεφαλικά νεκρό” μεν, φουλ εξοπλισμένο δε

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Αγγλία την περασμένη βδομάδα δεν κατάφερε να γιορτάσει τα 70ά γενέθλια της συμμαχίας. Καμιά γιορτή, με το ζόρι βγήκαν τα κοινά ανακοινωθέντα και οι αναμνηστικές φωτογραφίες. Ακόμη και η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Τραμπ ακυρώθηκε. Έπρεπε να γυρίσει γρήγορα στην Ουάσινγκτον όπου τον περίμεναν οι εξελίξεις στη διαδικασία για την αποπομπή του.

Όσο και αν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσπαθούσε να υποβαθμίσει τις κόντρες, αυτή τη φορά δεν ήταν απλά δημοσιογραφικές υπερβολές. Ο Μακρόν είχε μιλήσει για “εγκεφαλικά νεκρό” ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν του απάντησε ότι εγκεφαλικά νεκρός είναι ο ίδιος. Ο Τραμπ, που είχε πει πως το ΝΑΤΟ είναι πλέον ξεπερασμένο, τώρα δήλωνε εξοργισμένος με την προσβολή του Μακρόν. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ξαναεπιτεθεί στον Καναδό πρόεδρο, αποκαλώντας τον διπρόσωπο.

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιμπεριαλιστές, οι “σύμμαχοι” του ΝΑΤΟ δίνουν διαφορετικές απαντήσεις και οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα οι εμπορικοί πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν μπορούν παρά να επεκταθούν και μέσα στο ΝΑΤΟ, όσο και αν οι στρατιωτικοί δεσμοί παραμένουν άρρηκτοι.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ να μπει η Κίνα ακόμη πιο ξεκάθαρα στο στόχαστρο, ως απειλή για την ασφάλεια των μελών της συμμαχίας, δεν τους βρίσκουν όλους σύμφωνους. Πριν από 70 χρόνια, όταν στηνόταν αυτός ο τρομοκρατικός οργανισμός που ονομάζεται ΝΑΤΟ, η Κίνα ήταν μια φτωχή αγροτική χώρα. Τώρα για τις ΗΠΑ αναβαθμίζεται σε νο1 ανταγωνιστή. Ανησυχούν για τις στρατιωτικές επιπτώσεις των επενδύσεων της Κίνας τόσο σε υποδομές όσο και στις τηλεπικοινωνίες.

Στο τελικό ανακοινωθέν, η ισορροπία κατέληξε πως οι διεθνείς κινήσεις της Κίνας είναι και ευκαιρίες και προκλήσεις. Για τον Μακρόν, η “τρομοκρατία” πρέπει να οριστεί σε νο1 αντίπαλο. Η Γαλλία θα ήθελε ακόμη πιο επιθετικές επεμβάσεις και στην Δυτική Αφρική και στη Μέση Ανατολή, στις πρώην αποικίες της από το Μαλί ως τη Συρία. Από τη Λιβύη ως την Συρία και από τη Βαλτική ως τη νότια Σινική Θάλασσα, οι διαφορετικές γραμμές πλεύσης των συμμάχων είναι δύο, τρεις ή πολύ περισσότερες. Υπήρχε κάτι στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι. Δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη συμμετοχή στα έξοδα του ΝΑΤΟ και για περισσότερους εξοπλισμούς.