Διεθνή
Ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα των Κίτρινων Γιλέκων: Όλα είναι δυνατά!

“Όποιος σπέρνει τη μιζέρια εισπράτει οργή”. Στη Γαλλία ξαναζωντανεύουν ιστορικά συνθήματα

Η 5η Δεκέμβρη 1995 σημάδεψε την αρχή ενός απεργιακού κινήματος ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που κράτησε πάνω από ένα μήνα. Αυτή η απεργία νίκησε χάρη στην ενότητα της τάξης μας. Άλλαξε πάρα πολύ το κοινωνικό κλίμα στη Γαλλία δίνοντας ξανά αυτοπεποίθηση σε μεγάλα κομμάτια εργαζομένων.

Στις 5 Δεκέμβρη 2019 πάνω από 1,5 εκατομμύριο απεργοί πλημμυρίζουν τους δρόμους της Γαλλίας (ακόμη και η αστυνομία τους υπολογίζει πάνω από 800.000). Είναι περισσότεροι απ’ ό, τι ήταν την αντίστοιχη μέρα πριν 25 χρόνια, περισσότεροι από τις 13 Μάη 1968, στο ξεκίνημα του γαλλικού Μάη. Διαδηλώνουν 250.000 στο Παρίσι, 150.000 στη Μασσαλία, 100.000 στην Τουλούζη και δεκάδες χιλιάδες σε δεκάδες άλλες πόλεις.

Η γενική απεργία βγήκε μετά από κοινό κάλεσμα των μαζικών συνομοσπονδιών CGT, FO, FSU, Solidaires ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (η CFTC άφησε τους εργαζόμενους να αποφασίσουν και η CFDT δεν κάλεσε καθόλου). Κάλεσαν τρία από τα τέσσερα συνδικάτα της ενέργειας, τα συνδικάτα σε 7 διυλιστήρια, τα συνδικάτα στο προσωπικό καθαριότητας (ιδιωτικό και δημόσιο), το συνδικάτο της CGT στη Ρενώ, βάζοντας στόχο να έχει και συνέχεια, τα τρία συνδικάτα του προσωπικού των αεροδρομίων κ.α. Σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού, συνταξιούχοι, άνεργοι, επισφαλείς εργαζόμενοι, όλοι συσπειρώνονται ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση δίνοντας τα πάντα στους πλουσιότερους. 

Η απεργία της 5ης Δεκέμβρη παρέλυσε μεγάλο μέρος της χώρας. Η συμμετοχή έφτασε σε ιστορικά νούμερα σε πολλούς κλάδους, ιδιαίτερα στις μεταφορές και συγκοινωνίες, αλλά και στην εκπαίδευση με 75% συμμετοχή στην απεργία. Επτά από τα οκτώ διυλιστήρια σταμάτησαν να λειτουργούν.  Στα τρένα, το 90% των δρομολογίων ακυρώθηκαν. Η συμμετοχή των μηχανοδηγών ήταν 85,7% στις 5/12 και 97,2% στις 6/12. Στο μετρό και στον προαστιακό τέθηκαν 11 από τις 16 γραμμές εκτός λειτουργίας. 

Η Air France αναγκάστηκε να ακυρώσει το 30% των εσωτερικών πτήσεών της και το 15% των εξωτερικών. Στα νοσοκομεία, που κάνουν απεργίες στα επείγοντα εδώ και 8 μήνες, οι CGT, FO, SUD συμμετείχαν μαζικά. Η 5/12 ήταν επίσης μια “νεκρή μέρα” για τους δικηγόρους.

Στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους 900.000 εκπαιδευτικούς σε απεργία κάλεσαν τα συνδικάτα της Παιδείας SNES-FSU, SNUipp-FSU, SE-UNSA, Snalc ενώ κάλεσμα έβγαλαν και οι μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι. Εξορμήσεις σε σχολεία στο Παρίσι είχαν πραγματοποιηθεί από συνδικαλιστές σιδηροδρομικούς και απεργούς του RATP (οργανισμός συγκοινωνιών του Παρισιού). Εδώ και 10 μέρες δεν περνάει μέρα χωρίς κάποια κινητοποίηση σε λύκειο. Υπήρξε ένας ξεσηκωμός των μαθητών όσο φτάναμε κοντά στις 5 Δεκέμβρη. Τη μέρα της γενικής απεργίας έγινε κατάληψη του πανεπιστημίου στο Μπορντώ, σαν απάντηση στα διάφορα λοκ-αουτ σε πανεπιστήμια αυτές τις μέρες για να εμποδίσουν την κινητοποίηση των φοιτητών.

Πολλά από τα συνδικάτα πήραν αποφάσεις άμεσης κλιμάκωσης της απεργίας, κάποια έχοντας αποφασίσει από τα πριν και κάποια μετά την επιτυχία της γενικής απεργίας: Στις αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές εμπορευμάτων, CGT, FO και Solidaires κάλεσαν σε απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 5/12. Αυτό αφορά και τα ασθενοφόρα, τα φορτηγά για μετακομίσεις και τα ταξί. Στους σιδηρόδρομους και τα τέσσερα συνδικάτα κάλεσαν σε απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 5/12. Ένα από τα συνδικάτα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κάλεσε σε απεργία μέχρι και το Σάββατο. 

Συνολικά αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας στους εκπαιδευτικούς, στα τρένα, στον προαστιακό του Παρισιού -και στα διυλιστήρια μέχρι και τη Δευτέρα. Στα νοσοκομεία, οι ειδικευόμενοι κάλεσαν σε απεργία από τις 10/12 ενώ ήδη υπάρχει απεργία όλων των συνδικάτων προγραμματισμένη για τις 17/12. Απεργιακά ταμεία έχουν οργανωθεί σε πολλούς κλάδους εδώ και πολλές βδομάδες, περιμένοντας ένα απεργιακό κίνημα διαρκείας. Νέα μέρα γενικής απεργίας έχει κηρυχτεί η Τρίτη 10/12. 

Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, παρόλες τις επιθέσεις που έχει δεχτεί τα τελευταία 25 χρόνια, δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των συντάξεων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες ορισμένων επαγγελμάτων. Έτσι οι σιδηροδρομικοί, που έχουν πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας και πολλές ώρες εργασίας τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές δικαιούνται ειδικό καθεστώς και σύνταξη σε μικρότερη ηλικία. Για τους δημόσιους υπαλλήλους, που ξεκινάνε από πολύ χαμηλούς μισθούς και προχωράνε πολύ αργά, η σύνταξή τους λογαριάζεται με βάση τους τελευταίους 6 μήνες εργασίας. Στο όνομα τάχα της ισότητας, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει ένα ενιαίο καθεστώς. Οι συντάξεις θα λογαριάζονται με βάση όλα τα χρόνια εργασίας, και θα καταργηθούν τα “ειδικά προνόμια”. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη μείωση των συντάξεων, μέχρι 28%, και παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης. Όλοι οι μισθωτοί θα χάσουν.

Αφού αρχικά επιτέθηκε σε κάθε κλάδο ξεχωριστά για να διαιρέσει, ο Μακρόν έχει καταφέρει τώρα να συσπειρώσει τους πάντες εναντίον του. Μέχρι τώρα η συνδικαλιστική στρατηγική των ηγεσιών, των αγώνων ανά κλάδο και των διαδηλώσεων με 24ωρες απεργίες σε τακτικά διαστήματα, δεν κατάφερε τίποτα. Ακόμα και  η μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών τον Ιούνη 2018 ενάντια στην κατάργηση της συλλογικής τους σύμβασης κατέληξε σε ήττα και οι αστικές εφημερίδες είχαν συγχαρεί τον Μακρόν που επιτέλους κατάφερε να νικήσει αυτό το δυνατό κομμάτι της εργατικής τάξης.

Το κλίμα άλλαξε 

Όμως το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ακριβώς, άλλαξε το κλίμα. Για πολλούς μήνες αυτό το αυθόρμητο κίνημα συσπείρωσε στις πλατείες λαϊκά στρώματα και μισθωτούς με επισφαλείς συνθήκες εργασίας απομακρυσμένους από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην περιφέρεια των μεγάλων πόλεων. Δε δίστασε να συγκρουστεί με την αστυνομική βία κάθε Σάββατο στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, αποσταθεροποιώντας την εξουσία. Συκοφαντημένο από τα ΜΜΕ, είχε όμως μεγάλη λαϊκή στήριξη. Τα αιτήματά του εξελίχτηκαν από τη μάχη για φορολογική δικαιοσύνη μέχρι τη συνολική αμφισβήτηση του συστήματος. Αυτό το κίνημα βοήθησε να σπάσει τα στερεότυπα που μεταφέρουν τα ΜΜΕ ότι οι αγώνες γίνονται μόνο από μισθωτούς που θέλουν να κρατήσουν τα προνόμιά τους. Η οργάνωσή του μέσω των κοινωνικών δικτύων έδωσε επίσης έμπνευση σε πολλά κομμάτια.

Από τότε, οργανώθηκε ένα εντυπωσιακό απεργιακό κίνημα στο χώρο της Υγείας, που ξεκίνησε από τα επείγοντα, για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας που καταρρέει. Αυτό το κίνημα συνέχισε να απλώνεται τους τελευταίους 8 μήνες. Στην εκπαίδευση, μετά από δυο χρόνια καταστροφικών μεταρρυθμίσεων, ήρθε απάντηση από τη βάση, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έπειτα στη δευτεροβάθμια που οργανώθηκε την περασμένη άνοιξη, και έβαλε την πίεση στα συνδικάτα να στηρίξουν την απεργία στη διάρκεια των εξετάσεων, κάτι που δεν είχε γίνει από το 1968. Στις 13 του περασμένου Σεπτέμβρη το Παρίσι μπλοκαρίστηκε από την απεργία όλων των συγκοινωνιών. Τον Οκτώβρη μαζικές απεργίες, μερικές φορές χωρίς να έχουν καν προκηρυχθεί, παρέλυσαν μεγάλα κομμάτια του σιδηροδρομικού δικτύου. 

Στις 5 Δεκέμβρη η οργή ήταν ξανά στην ατμόσφαιρα μαζί με την χαρά να είμαστε ξανά «όλοι μαζί» ενάντια στον Μακρόν και τον κόσμο που εκφράζει! Πέρα από τις συντάξεις, είναι άπειρες οι διεκδικήσεις: για αύξηση μισθών, ενάντια στη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, ενάντια στη “μεταρρύθμιση” του επιδόματος ανεργίας. Οι πυροσβέστες, που καλούσαν από τις 2 Δεκέμβρη σε κατασκήνωση στην πλατεία της Δημοκρατίας, διαδήλωσαν με τους απεργούς και όταν η αστυνομία έσπασε την πορεία στα δυο και δεν την άφηνε να προχωρήσει, οι πυροσβέστες την ανάγκασαν τελικά να υποχωρήσει.

Έντονο είναι το στοιχείο του συντονισμού και της οργάνωσης από τα κάτω. Στο τέλος των απεργιακών συγκεντρώσεων της 5/12, σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές/τριες, συνταξιούχοι, άνεργοι δίνουν ραντεβού όλοι μαζί το ίδιο βράδυ στις διακλαδικές γενικές συνελεύσεις. Στις 6 Δεκέμβρη, πολλές γενικές συνελεύσεις ψηφίζουν τη συνέχιση της απεργίας, ενώ οι συνελεύσεις σιδηροδρομικών και εκπαιδευτικών ψηφίζουν τη συνέχιση μέχρι και την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, μέρα που οι συνομοσπονδίες έχουν κηρύξει καινούργια γενική απεργία. Το απόγευμα της Παρασκευής διακλαδικές συναντήσεις γίνονται μέσα στους σταθμούς και καλούν σε περιφρουρήσεις τη Δευτέρα το πρωί! Αποφασίζεται η συνάντηση με τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων την επόμενη μέρα, όπως και το κάλεσμα στη διαδήλωση της Κυριακής 8 Δεκέμβρη ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική καταστολή. 

Τώρα ξεκινάμε! Όλα τα κομμάτια που συμμετέχουν είναι πεισμένα γι’ αυτό! Αρχίζοντας από τα πιο μαχητικά κομμάτια των σιδηροδρομικών που είχαν κινητοποιηθεί το 2018, και που ήταν από τα πρώτα οργανωμένα συνδικαλιστικά κομμάτια που συναντήθηκαν με τα Κίτρινα Γιλέκα από την αρχή. Ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα των Κίτρινων Γιλέκων: Όλα είναι δυνατά!

Μαρί Περέν 
εργαζόμενη στην ειδική αγωγή, απεργός
Νικολά Βερντόν 
εκπαιδευτικός απεργός