Διεθνή
Οι “Σαρδέλες” πλημμύρισαν και τη Ρώμη

14/12, Ρώμη, πλατεία Σαν Τζιοβάνι. Φωτό: Ε. Βαλέρι

Σε πάνω από 100.000 υπολογίζεται ο αριθμός των αντιφασιστών-τριών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του κινήματος των Σαρδελών στην πιάτσα Σαν Τζιοβάνι στη Ρώμη το Σάββατο 14/12, με την αστυνομία να δίνει 35.000. Το ίδιο σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις σε περίπου 15 ακόμη σημεία στην Ιταλία (Λέτσε, Πίζα, Σάσαρι, Μόνζα κ.α) ενώ δεκάδες διαμαρτυρίες συμπαράστασης στις Σαρδέλες οργανώθηκαν στις 14/12 και σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πετύχαμε τον στόχο μας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματία Σαρτόρι, ένας από τους πρωτοστάτες των Σαρδελών. “Είμαστε αντιφασίστες, υπέρ της ισότητας και της ανοχής, εναντίον της ομοφοβίας”. Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν το Bella Ciao που τραγουδιέται μαζικά σε κάθε συγκέντρωση. “Είμαστε ενάντια στην κουλτούρα του μίσους”, δηλώνει ο δημοσιογράφος Στίβεν Ογκόγνκο με καταγωγή από την Κένυα και εκπρόσωπος του κινήματος στη Ρώμη. “Δεν πρόκειται να ανεχτούμε πλέον τη γλώσσα που είναι φασιστική, ρατσιστική, σεξιστική και υπέρ των διακρίσεων”. 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις των Σαρδελών σε δεκάδες πόλεις ενάντια στον Σαλβίνι, την ακροδεξιά και τον ρατσισμό – συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν το Νοέμβριο από την Μπολόνια, όταν μέσω facebook καλέστηκε μια κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη Σαλβίνι στην πόλη. Σε γκάλοπ που έγινε τον Νοέμβρη αναδείχτηκε ότι το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν το κίνημα τη μεγαλύτερη απειλή για τον Σαλβίνι και ό,τι εκπροσωπεί.