Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
7ο Κοινοτικό Συμβούλιο Αθήνας: Καταδίκασε τη ρατσιστική επίθεση

"Θέλουμε όχι μόνο να ενημερώσουμε,αλλά και να καταγγείλουμε, το ρατσιστικό και αποτρόπαιο συμβάν που έλαβε χώρα σε σχολείο της κοινότητας μας, το 10ο Δημοτικό σχολείο, την Παρασκευή 6/12/2019, όπου πατέρας επιτέθηκε σε ασυνόδευτο συμμαθητή της κόρης του, φιλιππινέζικης καταγωγής. Τα σχολεία μας είναι ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκεύματος και χρώματος. Ως χώροι παιδείας είναι γέφυρες πολιτισμού για την γειτονιά που εδώ και πολλά χρόνια έχει υποδεχτεί μετανάστες από τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες. Τέτοιου είδους ρατσιστικά περιστατικά βίας, όχι μόνο δεν έχουν θέση στα σχολεία της κοινότητας μας, αλλά πρέπει να καταγγέλλονται ηχηρά. Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη απέναντι σε τέτοια συμβάντα. Άλλωστε ως γνωστόν τα σχολεία μας δεν έχουν ξένους αλλά μόνο παιδιά που καλούμαστε καθημερινά να προστατεύσουμε από κάθε είδους φασιστικές ενέργειες".

Aυτά αποφάσισε σε ψήφισμά του το συμβούλιο της 7ης κοινότητας Δήμου Αθήνας που συνεδρίασε την Τετάρτη 11/12, μετά από πρόταση του Βασίλη Μάραντου, σύμβουλου της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

“Από την προηγούμενη μέρα καταθέσαμε το αίτημά μας το ψήφισμα να συζητηθεί στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Βασίλης Μάραντος. “Η πρόεδρος της κοινότητας, η Ιωάννα Δανάη Βορίδη Μιχελάκου, (σ.σ. σύζυγος του υπουργού της ΝΔ), προέβαλε διαδικαστικού χαρακτήρα αντιρρήσεις για να μην υπάρξει ψήφισμα ζητώντας αρχικά να μην μπει στην ημερήσια διάταξη, κάτι που απέρριψε το σώμα, με ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίζοντας να υπάρξει απόφαση. Στην συζήτηση μέλος της παράταξης του Δημάρχου πρότεινε "να καταδικαστεί γενικώς η βία απ' όπου και αν προέρχεται..."

Με τη δύναμη των σωματείων

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το τελικό ψήφισμα όπως διαμορφώθηκε (είχε κατεβάσει δικό της για το θέμα και η Ανοιχτή Πόλη) ψηφίστηκε με 10 ψήφους υπέρ και μια κατά. Με τη δύναμη των σωματείων, των συλλόγων και του αντιφασιστικού κινήματος δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φασιστικές επιθέσεις στις γειτονιές που οι φασίστες χτυπούσαν τον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη - στον οποίο δηλώνουμε και την αλληλεγγύη μας ενόψει της εκδίκασης της έφεσης του χρυσαυγίτη Ζέρβα που εκδικάζεται την Δευτέρα 16/12”. 

Το λόγο πήραν γονείς από το 10ο Δημοτικό σχολείο, ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου ενώ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Φιλιππινέζων Εργαζομένων, Τζό Βαλένθια.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕφΣυν, “μετά τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων και ύστερα και από την κατάθεση και της διευθύντριας του σχολείου, σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα σε βάρος του 53χρονου δικογραφία για πρόκληση απλών σωματικών βλαβών. Ο δράστης εξαφανίστηκε και γλίτωσε το αυτόφωρο. Ευτυχώς, το παιδί φέρεται να έχει υποστεί απλές κακώσεις στο γόνατο και στα πλευρά, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ενώ από το τμήμα ασφαλείας Αμπελοκήπων παραγγέλθηκε και η εξέτασή του από ιατροδικαστή”.