Περιβάλλον
Παγκόσμιο κίνημα για τον πλανήτη

Η μάχη για το κλίμα του πλανήτη έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο μαζικό κίνημα που δεν μπορεί πλέον κανείς να αγνοήσει. Στη Μαδρίτη, την ώρα που οι ηγέτες των χωρών του ΟΗΕ συμφωνούσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την κλιματική καταστροφή, 500 χιλιάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πόλη. 

Στους δρόμους βρέθηκαν όχι μόνο περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, αλλά κόσμος από όλα τα κινήματα που δεν έχουν σταματήσει να αναστατώνουν την ισπανική πολιτική. Γυναίκες, συνδικάτα, αριστερά και όλοι μαζί με τον κόσμο από τη Χιλή στην πρώτη γραμμή. Η Σύνοδος COP25 ήταν αρχικά να γίνει στη Βραζιλία, ο Μπολσονάρο την απέφυγε για ευνόητους λόγους, μεταφέρθηκε στη Χιλή, όπου δεν μπόρεσε να γίνει λόγω του ξεσηκωμού κατά της κυβέρνησης Πινιέρα. Οργανώθηκε από την “σταθερή” Ισπανία που ακόμη δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση μετά από αλλεπάλληλες εκλογές. Οι Χιλιανοί και Χιλιανές μετανάστριες στην Ισπανία έγιναν η γέφυρα για αλληλεγγύη με τους αγώνες για το περιβάλλον στη Λατινική Αμερική αλλά και με τη μάχη ενάντια στην καταστολή.

Αυστραλία

Παράλληλα, στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Αυστραλία, οι Αρχές ξεσπάνε με καταστολή ενάντια στο κίνημα για το περιβάλλον και τους αγώνες του. Στις πολιτείες του Κουΐνσλαντ και της Τασμανίας περνάνε νομοθεσίες ενάντια στον ακτιβισμό στους δρόμους, δίνοντας δικαίωμα στην αστυνομία να ψάχνει και να διώκει αγωνιστές επειδή έχουν αλυσίδες και λουκέτα με τα οποία μπορούν να δεθούν για να σταματήσουν τα σπρωξίματα των μπάτσων. Πρόκειται για μια από τις κυβερνήσεις που αν και βρίσκεται στο επίκεντρο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή της μάχης για να μην παρθούν μέτρα που θα φρενάρουν τις εξορύξεις και την “ανάπτυξή” τους. Η δεξιά βγήκε νικήτρια από τις εκλογές του περασμένου Μάη, αλλά δείχνει ότι φοβάται ιδιαίτερα τη ριζοσπαστικοποίηση που εκφράζεται μέσα από το κίνημα ενάντια στην κλιματική καταστροφή.