Εργατικό κίνημα
ΟΤΕ: “Να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη”

13/1, Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων του ΟΤΕ στο Υπ. Εργασίας. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Να μη σταματήσει η απεργία μέχρι να πάρει πίσω η διοίκηση του ΟΤΕ τις απολύσεις και να δεχτεί να υπογράψει αξιοπρεπή 3ετή ΣΣΕ με 3% αυξήσεις ανά έτος. Αυτό είναι το αίτημα των χιλιάδων εργαζόμενων του ΟΤΕ που συμπλήρωσαν 21 μέρες απεργία. Είναι η πιο πετυχημένη απεργία που έχει γίνει στον όμιλο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Η συμμετοχή όλες τις μέρες της απεργίας έφτασε μέχρι και το 80% στους τεχνικούς, πάνω από τα μισά καταστήματα έμειναν κλειστά στις γιορτές (σε κάποιες πόλεις της επαρχίας η συμμετοχή και το κλείσιμο ήταν καθολικό) ενώ  στο διοικητικό προσωπικό η συμμετοχή ξεπέρασε συνολικά το 60%.

Τη Δευτέρα 13/1 στην 3ωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε η ΟΜΕ-ΟΤΕ εκατοντάδες εργαζόμενοι  πήραν μέρος στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου την ώρα που μέσα πραγματοποιούνταν τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ομοσπονδίας, εκπροσώπων της διοίκησης και κυβερνητικών στελεχών.

Αυτή η συμμετοχή και η επιμονή του κόσμου που ζητάει από την διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ να μην κάνει πίσω μπροστά στους εκβιασμούς των μεγαλοστελεχών της Deutsche Telekom που διοικούν τον ΟΤΕ, ήταν που ανάγκασε την εργοδοσία να κάτσει για πρώτη φορά μετά από τρεις βδομάδες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι εκπρόσωποι της διοίκησης δεν έδωσαν καμιά απάντηση σχετικά με τον αν θα πάρουν πίσω τις απολύσεις και αν θα σταματήσουν να προσπαθούν να μπλοκάρουν  την υπογραφή  ΣΣΕ. 

H διοίκηση αρχικά ζήτησε επιπλέον χρόνο μέχρι την επόμενη βδομάδα για να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζόμενων, ωστόσο την Τρίτη 14/1 ζήτησε νέα εσπευσμένη συνάντηση με την διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την Πέμπτη 16/1. Η πίεση των απεργών έχει αναγκάσει τη διοίκηση να καθίσει στο τραπέζι. Αφού την πρώτη εβδομάδα αδιαφόρησε για την απεργία νομίζοντας πως θα ξεφουσκώσει, στη συνέχεια με καταστολή, μηνύσεις και συλλήψεις προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους απεργούς, πλέον ομολογούν πως αυτό δεν λυγίζει, αντίθετα εξοργίζει τους εργαζόμενους. 

“Οι συνάδελφοι συμμετέχουν μαζικά σε αυτόν τον αγώνα. Έχουμε πεισμώσει περισσότερο μετά την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης και τις μηνύσεις που έγιναν εναντίον μας”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Βασίλης Βάκος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Εργαζόμενων στον ΟΤΕ. 

“Η κίνηση της διοίκησης και της αστυνομίας να συλλάβουν συνδικαλιστές στη Θεσσαλονίκη που έκαναν περιφρούρηση στα καταστήματα, ήταν μια κίνηση που εξαγρίωσε τους συναδέλφους. Όλες αυτές τις μέρες είδαμε μια τόσο μεγάλη απεργία και με τεράστια συμμετοχή να είναι θαμμένη από τα ΜΜΕ. Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις όπως είναι η Εργατική Αλληλεγγύη και κάποια ραδιόφωνα, τα περισσότερα ΜΜΕ, οι μεγάλες εφημερίδες και κανάλια έχουν εξαφανίσει αυτή την απεργία. Σκεφτόμαστε να τη βάλουμε στη Νικολούλη να την ψάξει.

Το ότι εφημερίδες όπως η Καθημερινή και μεγάλα ΜΜΕ αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και με ψεύτικα δημοσιεύματα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν συμμετέχουν στην απεργία, έχουν πολιτικά κίνητρα αλλά έχουν και οικονομικά κίνητρα. Η διαφημιστική πίτα που διακινεί ο ΟΤΕ στην αγορά είναι της τάξης των 140 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιβάλει και άρθρα και γνώμες στα ΜΜΕ, τα περισσότερα από αυτά βέβαια είναι ψέματα. 

Συμπαράσταση

Όμως ότι και να έκαναν, ο κόσμος μας στήριξε σε αυτή την απεργία. Σε όλες τις γειτονιές, όπου και αν έχουμε πάει, ο κόσμος μας συμπαραστέκεται πραγματικά με ζέση γιατί έχουν καταλάβει όλοι, ήδη από την μείωση της εξυπηρέτησής και την έλλειψη προσωπικού ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επιχείρηση”.

“Έχουμε χρόνια να κάνουμε κάτι τόσο δυναμικό. Συνέχεια ήμασταν σε υποχώρηση. Όμως οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει μέσα στην ομοσπονδία. Τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς υποχωρήσεις υπήρχε μια υποβόσκουσα αντίδραση που έσκασε τώρα”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Σαρακλιώτης, μέλος της ΑΣΕ-ΟΤΕ. 

“Από τη μεριά μας σαν ΑΣΕ-ΟΤΕ επιμείναμε σε όλες τις προηγούμενες μέρες πως αυτή η απεργία πρέπει να φτάσει μέχρι τέλος. Είναι ξεκάθαρο πως οι συνάδελφοι θέλουν να δώσουν συνέχεια και υπάρχουν αντιδράσεις για το σταμάτημα της απεργίας. Πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων είναι αποφασισμένοι να πάνε τη μάχη μέχρι τέλος.  Ειδικά από την επαρχία τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ δυναμικά. Στέλνουν μηνύματα στην ομοσπονδία για να μην σταματήσουν  τον αγώνα. 

Σε αυτή τη μάχη έχει μπει ένα νέο κομμάτι εργαζόμενων. Αντί να φοβηθούν, όπως κάποιοι λέγανε, αυτοί μπήκαν πιο δυναμικά στη μάχη και άλλαξαν το σκηνικό. Γιατί μπορεί εμείς οι παλιοί να έχουμε δυνατές συμβάσεις και μισθολόγιο ανώτερο, όμως τους νεώτερους  μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να τους διώξουν. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε πόσο δυναμικά βγήκαν αυτά τα παιδιά. Ειδικά στα τεχνικά τμήματα είναι σχεδόν καθολική η συμμετοχή. Το βασικό είναι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να μην σταματήσουμε εδώ. Χρειάζεται να καταφέρουμε να βγάλουμε γενικές συνελεύσεις ώστε αυτός ο κόσμος να πάρει την απεργία στα χέρια του και να δώσει τις δικές του κατευθύνσεις”.

“Κανείς δεν πρέπει να κάνει πίσω τώρα. Έχουμε πλέον τη δύναμη από τη δική μας μεριά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μπλοκάρει τον αγώνα. Ούτε να πέσουμε στις μεθοδεύσεις και τις τρίπλες της κυβέρνησης. Έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε την πλειοψηφία των συναδέλφων με το μέρος μας και να αναγκάσουμε τη διοίκηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όποιος συνδικαλιστής τολμήσει να κάνει πίσω θα μας βρει μπροστά του. Δεν θέλουμε πισωγυρίσματα. Θέλουμε εργασιακές συνθήκες, μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις με αξιοπρέπεια και όχι να φοβόμαστε κάθε χρόνο για το αν θα δουλεύουμε ή όχι. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε τη μάχη και να κερδίσουμε”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Αχτσόγλου, μηχανικός στον ΟΤΕ του Φαλήρου.

Ήδη από την Τρίτη 14/1 ξεκίνησαν ενημερώσεις και συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα από συνδικαλιστικά στελέχη, ενώ ανά σύλλογο και ανά σωματείο θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις για να παρθούν αποφάσεις για την συνέχεια. Την Πέμπτη 16/1 προγραμματίζεται νέα συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη διοίκηση της εταιρίας, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα ανάλογα και με τις απαντήσεις της εργοδοσίας.