Η Αριστερά
Νέο τεύχος “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”: Οδηγός στη μάχη για να παγκοσμιοποιήσουμε την Αντίσταση

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το τεύχος Νο 138 του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, το πρώτο τέυχος του 2020, μιας χρονιάς που η κρίση των από πάνω βαθαίνει όλο και περισσότερο και η αντίσταση των από κάτω σε όλο τον πλανήτη μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να τα πάρουμε όλα πίσω. Το εντυπωσιακό του εξώφυλλο με το κίνημα να σπάει κυριολεκτικά τα μούτρα του Τραμπ, του Νετανιάχου και του Μητσοτάκη μας προϊδεάζει για το πλούσιο περιεχόμενο του περιοδικού που είναι γεμάτο χρήσιμα επιχειρήματα για όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες που παλεύουν ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα.

Ξεκινώντας από το άρθρο της Μαρίας Στύλλου “Παγκόσμια αντίσταση στον πόλεμο, τη λιτότητα και το ρατσισμό” που εξηγεί ότι η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί με εντολή του Τραμπ είναι παράγοντας ακόμα μεγαλύτερης παγκόσμιας αποσταθεροποίησης σε συνθήκες που η αμερικάνικη ηγεμονία στην περιοχή έχει υποβαθμιστεί. Το μέλλον της Μέσης Ανατολής μπορεί να κριθεί από τους εργάτες και τη νεολαία που βγαίνουν στους δρόμους και από την παγκόσμια υπερδύναμη, το αντιπολεμικό κίνημα. Ο αναβρασμός έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις από τη Χιλή, ως το Χονγκ Κονγκ και τη Γαλλία. Αλλά και οι μάχες μας στην Ελλάδα με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη να έχει βρεθεί σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο μόλις ένα 6μηνο από την εκλογή του, με απεργίες, όπως οι Τράπεζες, η ΔΕΗ κι ο ΟΤΕ δείχνουν την δυνατότητα η επαναστατική αριστερά να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου να παλέψει.

Ακολουθεί άρθρο του Πάνου Γκαργκάνα με τίτλο “Όχι στον άξονα του πολέμου” σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία οξύνεται επικίνδυνα και η απειλή για ανοιχτή σύρραξη βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την εποχή της σύγκρουσης στα Ίμια. Εξηγεί τις βλέψεις και τον ρόλο της άρχουσας τάξης του ελληνικού καπιταλισμού με τον αντιδραστικό  άξονα Έλλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και με απαιτήσεις ότι η χάραξη των ΑΟΖ των τριών χωρών αποκλείει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Απέναντι στην πολεμοκαπηλεία της ελληνικής κυβέρνησης και απέναντι στα σενάρια για αεροναυτική ελληνοτουρκική εμπλοκή στα νότια της Κρήτης μέσα στο Γενάρη, κυκλοφόρησε η κοινή Διακήρυξη του ΣΕΚ με τους συντρόφους μας στην Τουρκία (DSiP) και την Κύπρο (Εργατική Δημοκρατία) που μας καλεί να χτίσουμε την διεθνιστική μας ενότητα για να νικήσουμε.

Από αυτό το τεύχος του περιοδικού δεν θα μπορούσε να λείπει άρθρο για το φοιτητικό κίνημα που πρωταγωνίστησε τους τελευταίους μήνες στις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Αφροδίτη Φράγκου στο άρθρο “Οι φοιτητές απαντούν με καταλήψεις” αναφέρεται αναλυτικά στην επίθεση της Κεραμέως στα Πανεπιστήμια, στην προσπάθεια της να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις με όρους ελεύθερης αγοράς και εξηγεί ότι η κατάργηση του ασύλου είναι για τους από πάνω απαραίτητη για να εφαρμοστούν οι επιθέσεις και να χτυπηθούν οι συλλογικές διαδικασίες και οι αγώνες. Παράλληλα όμως δίνει όλη την εικόνα των μαχών που έχουν δώσει οι φοιτητές το τελευταίο διάστημα με τις καταλήψεις τους, με το συντονισμό τους με τις εργατικές μάχες, αλλά και με το ρόλο τους στο κίνημα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, ενάντια στον πόλεμο και στο σεξισμό.

8 Μάρτη

Στη συνέχεια βρίσκουμε δύο άρθρα  που είναι πολύτιμα εργαλεία για να οργανώσουμε την απεργιακή 8 Μάρτη. Με ιστορικά παραδείγματα για το πώς οι γυναίκες από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα συμμετέχουν στους εργατικούς αγώνες και ταυτόχρονα διεκδικούν τα δικά τους δικαίωματα ενάντια στην ανισότητα. Η Μαρία Στύλλου στο άρθρο της “110 χρόνια από την καθιέρωση της παγκόσμιας μέρας γυναικών, τα διδάγματα και η συνέχεια” εξηγεί πώς μέχρι να καθιερωθεί η Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών την 8 Μάρτη στο 1910 στη συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη οι γυναίκες της εργατικής τάξης κι ανάμεσα τους οι επαναστάτριες έδωσαν τεράστιες μάχες. Από την Παρισινή Κομμούνα, ως το ρόλο τους στα συνδικάτα στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα και από τις σοσιαλίστριες στη Γερμανία ως την επανάσταση στη  Ρωσία περιγράφεται μια φοβερή παράδοση αγώνων για την ισότητα και τη γυναικεία απελευθέρωση. 

Στη συνέχεια η Σταυρούλα Πανίδου στο άρθρο της “Σφυρί, δρεπάνι και ψήφος στο φουστάνι” σύνθημα που χρησιμοποιούσε το ΣΕΚΕ στις πρώτες εκλογές που κατέβηκε το 1920 περιγράφει την μαζική είσοδο των γυναικών στην Ελλάδα στην ταξική πάλη και τις μεγάλες κι άγνωστες μάχες που έδωσαν για την ισότητα και τη χειραφέτησή τους τόσο κατά τη διάρκεια του Μεσοπόλεμου, όσο και κατά τη διάρκεια της Αντίστασης.

Ο Γιώργος Πίττας μας δίνει όλη την εικόνα της απάνθρωπης δολοφονικής ρατσιστικής εκστρατείας της Ν.Δ στο άρθρο του “Ο ρατσιστικός πόλεμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη”. Εξηγεί πώς αυτή η πολιτική από τη μία κοστίζει ανθρώπινες ζωές και από την άλλη ανοίγει ξανά το δρόμο στους φασίστες. Παράλληλα δίνοντας τα διεθνή παραδείγματα από τις τεράστιες μάχες που έχει δώσει το αντιφασιστικό κίνημα παγκόσμια μας καλεί να οργανώσουμε μια 21 Μάρτη σεισμό.

Ακολουθεί άρθρο του Γιώργου Ράγκου όπου με τίτλο “Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ, κάτω τα χέρια από το περιβάλλον” περιγράφει την απάτη του Μητσοτάκη για την “πράσινη ανάπτυξη” και εξηγεί πώς η εργατική τάξη είναι σε θέση να επιβάλλει με εργατικό έλεγχο το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και συνολικά ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος ο Σωτήρης Κοντογιάννης με το άρθρο του “Η Βολιβία αντιστέκεται ενάντια στο πραξικόπημα” δίνει όλη την παράδοση αγώνων που έχει η εργατική τάξη και οι ντόπιοι πληθυσμοί της Βολιβίας καθώς και τα όρια του Μοράλες που προσπάθησε να “εξανθρωπίσει” τον καπιταλισμό. Παρόλα αυτά ο κόσμος στη Βολιβία δίνει ηρωικές μάχες ενάντια στο πραξικόπημα. 

Στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού υπάρχουν 4 βιβλιοκριτικές. Για τη νέα έκδοση από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο του βιβλίου “Ο Μαρξισμός του Τρότσκι” του Ντάνκαν Χάλας γράφει η Αλεξάνδρα Μαρτίνη. Για το βιβλίο “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β Παγκόσμιο πολέμο” του Νάσου Μπράτσου γράφει ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Το βιβλίο “Ο ελληνικός 20ος αιώνας” του Αντώνη Λιάκου παρουσιάζει ο Λέανδρος Μπόλαρης. Και ο Κώστας Πίττας γράφει για το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού “Όλη η νύχτα εδώ. Μια προφορική ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου”. 

Αξίζει να διαβάσουμε και να διακινήσουμε αυτό το τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω. Είναι δύναμη για τις μάχες που δίνουμε κι απαραίτητο όπλο για όλους όσους θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.


Βιβλία που παρουσιάζει το νέο ΣΑΚ