Περιβάλλον
Τήνος: Γενική απεργία ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Τήνος, 20/10/19. Φωτό: blog Ξάνεμο

Γενική απεργία κατά των ανεμογεννητριών και συγκέντρωση στη Χώρα οργανώνουν οι κάτοικοι της Τήνου την Τετάρτη 22/1, ένα χρόνο ακριβώς από την στιγμή που ο πρώτος εργολάβος ξεκίνησε τα έργα στη θέση «Πράσσα». Η απόφαση στηρίζεται από όλους τους φορείς του νησιού, σωματεία, συνδικάτα, πολιτιστικούς συλλόγους, τον εμπορικό σύλλογο ακόμα και από τους συλλόγους τουριστικών καταστημάτων και καταστημάτων εστίαση.

Μιλώντας στην ΕΑ ο Παναγιώτης Αλικάρης, μέλος της δημοτικής παράταξης “Κοινό Τηνίων” και διαχειριστής της ενημερωτικής τοπικής σελίδας “Ξάνεμο” εξήγησε πως “για εμάς πρόκειται για ζήτημα ζωής. Γι' αυτό και βλέπουμε αυτή την τεράστια ανταπόκριση. Δεν μιλάμε μόνο για την Τήνο. Μηνύματα συμμετοχής και συμπαράστασης έρχονται ακόμα και από άλλα νησιά όπως η Άνδρος και η Πάρος που αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση. Άλλωστε το πρότζεκτ που θέλουν άμεσα να προχωρήσουν με τον Κοπελούζο και την ΕΝΕΡ μιλάει για 98 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων (100 μέτρα ο πύργος και 40 μέτρα το πτερύγιο) σε τέσσερα νησιά (Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο).

Καταλαβαίνετε πως το μέγεθος τους είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε τι κτιστό υπάρχει εδώ στην Τήνο και στα άλλα νησιά. Απλά να αναφέρω πως μια από αυτές τις ανεμογεννήτριες είναι 17 ανεμόμυλοι ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτή η τεράστια επένδυση είναι μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών που θέλουν να τα οικονομήσουν. Είναι χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη μας για να υποστηρίξουν μονοπώλια της ενέργειας. Σύμφωνα με το συνολικό σχέδιό τους η Τήνος μπορεί να δεχτεί 700 ανεμογεννήτριες! Ετοιμάζονταν μάλιστα να στείλουν ΜΑΤ για να προστατέψουν τις επενδύσεις τους. Διαμηνύσαμε να μην τολμήσουν. Σήμερα (Τρίτη 21/1) το βράδυ ξεκινάμε τις κινητοποιήσεις μας και νομίζουμε πως αύριο θα δούμε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έχουμε δει στο νησί”.

Ο Πέτρος Κουτσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος Τήνου, εκλεγμένος με την παράταξη “Κοινό Τηνίων”, εξήγησε: “Δουλεύουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για την απόλυτη μαζικότητα της κινητοποίησης. Εξάλλου έχουμε εμπειρία από μεγάλες κινητοποιήσεις όπως αυτή στις 20 Οκτώβρη που πάνω από 1.200 κάτοικοι (σε ένα νησί 6.000) κατέβηκαν στο δρόμο. Τώρα είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί που καταλαβαίνουν πως δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από την εγκατάσταση αυτών των τεράστιων κατασκευασμάτων. Ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση του εργολάβου είναι έτοιμοι να ρίξουν τα μπετά. Δεν θα τους αφήσουμε. Άλλωστε δεν ξεχνάμε πως είμαστε κομμάτι ενός μεγάλου κινήματος πανελλαδικά ενάντια στις ανεμογεννήτριες που θέλουν να τις βάλουν να ξεφυτρώνουν παντού. Ήρθε η ώρα να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος που ζούμε με όλους όσοι παλεύουν παντού. Και την Τετάρτη (22/1) θα στείλουμε ένα ηχηρό και δυνατό μήνυμα πως στην Τήνο δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους”.