Εργατικό κίνημα
H μάχη του Ασφαλιστικού: Να ανατρέψουμε τη λεηλασία των συντάξεων

Αθήνα, 4 Φλεβάρη 2016, Πανεργατική απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.

Μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της στην εργατική τάξη ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει. 24ωρη απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο ως τη συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%. Όπως καταγγέλει, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, η κυβέρνηση όχι μονο δεν κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου -που μείωσε τις κύριες συντάξεις έως και 350 ευρώ- αντίθετα τον εφαρμόζει και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο. 

Το άνοιγμα στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης βλέπει μεταξύ άλλων στο νέο νομοσχέδιο του Βρούτση, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, καθώς: “διαιωνίζει τις αντιδραστικές αλλαγές του Κατρούγκαλου και ανοίγει το δρόμο για να πέσουν οι επικουρικές συντάξεις στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών, επειδή καθιερώνει ότι το ύψος της επικουρικής σύνταξης εξαρτάται από τις εισφορές (κεφαλαιοποιητικό σύστημα), δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια οι ιδιωτικές εταιρείες”. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, καλεί την ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα να μην περιμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου αλλά να κηρύξει απεργία – απάντηση, εδώ και τώρα: “Να ξεσηκώσουμε τους χώρους δουλειάς με αποφάσεις για Πανεργατική απεργία εδώ και τώρα και όχι αναμονή για όταν φτάσει το νομοσχέδιο Βρούτση στη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ έχει απόφαση για Πανεργατική αλλά αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις του Βρούτση. Συνδέουμε τη μάχη ενάντια στο Ασφαλιστικό με τις μάχες ενάντια στις απολύσεις που είναι ήδη ξεκινημένες όχι μόνο στο Δημόσιο (νοσοκομεία, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ΟΑΕΔ) αλλά και στις τράπεζες και στις πρώην ΔΕΚΟ” σημειώνει ο Συντονισμός. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της καλύπτουν τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, με ψέματα για αυξήσεις στις συντάξεις. Αξιοσημείωτες οι παρατηρήσεις του καθηγητή του Παντείου, Γ. Ρωμανιά στο Documento της 26ης Ιανουαρίου. “Γίνεται βομβαρδισμός από τα κανάλια για αυξήσεις. Οι συντάξεις τώρα δεν είναι ένα ενιαίο ποσό. Είναι τρία κομμάτια: εθνική σύνταξη, ανταποδοτική, και προσωπική διαφορά. Θα αυξηθεί η ανταποδοτική σύνταξη για παράδειγμα 100 ευρώ και ισόποσα θα μειωθεί η προσωπική διαφορά. Η αύξηση είναι μηδέν”. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “επί της ουσίας το νέο ασφαλιστικό επιφέρει αύξηση στις εισφορές και μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Φέρνει επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης. Να θυμίσουμε ότι η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2020 είναι κατά 200 εκατομμύρια μικρότερη από την αντίστοιχη του 2019, κάτι που καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις”.

Πίσω από τα ψέματα, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο του Βρούτση κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την επίθεση, εξηγεί ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης: “Κατ’ αρχάς διαιωνίζει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές του Κατρούγκαλου αντί να τις καταργήσει όπως υπόσχονταν ο Μητσοτάκης. Το ΕΚΑΣ κόβεται οριστικά. Οι συντάξεις θα παραμένουν συρρικνωμένες μέχρι και 40%, για όλους όσους βγουν στην σύνταξη τις επόμενες δεκαετίες. Η πρόνοια ότι οι νυν συνταξιούχοι θα παίρνουν με την μορφή της «προσωπικής διαφοράς» τα χρήματα που έπαιρναν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, πέρα από το ότι μπορεί να καταργηθεί με μια υπουργική απόφαση αν δεν βγαίνουν τα νούμερα, είναι στην πραγματικότητα το φύλλο συκής για το ότι οι επόμενες «φουρνιές» συνταξιούχων θα δουν την σύνταξή τους με τεράστιες μειώσεις σε σχέση με τις εισφορές τους. Διατηρείται το σπάσιμο της σύνταξης σε δύο κομμάτια. Την λεγόμενη «Εθνική Σύνταξη» των 384 ευρώ, την μόνη ουσιαστικά που εγγυάται το κράτος και την ανταποδοτική. 

Ταφόπλακα

Το κυβερνητικό επιτελείο και τα ΜΜΕ διαφημίζουν «αυξήσεις» στις συντάξεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αναγκαστική συμμόρφωση με το ΣτΕ και πέρα από το γεγονός ότι αφορούν ένα πολύ μικρό τμήμα των συνταξιούχων, υπάρχει και η προοπτική να ακυρωθούν γιατί η “μεταμνημονιακή εποπτεία” ήδη λέει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Βάζει ταφόπλακα στην 13η  και 14η σύνταξη.

Για την τεράστια μάζα των ελεύθερων επαγγελματιών αυξάνει την κατώτερη εισφορά που πρέπει να πληρώνουν για να έχουν ελπίδα να πάρουν την κατώτατη σύνταξη των 700 ευρώ στα 67 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης. Και βέβαια προβλέπει μειώσεις στις εισφορές των εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση.   

Όσο πιο πολύ απλώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και χτυπιούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι Κανονισμοί, που αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης του Μητσοτάκη, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει το κομμάτι που δεν πρόκειται ποτέ να πάρει σύνταξη πέρα από τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Και βέβαια για τις γυναίκες αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη δική τους σύνταξη που θα είναι μειωμένη, θα φορτωθούν τα βάρη των ηλικιωμένων χωρίς σύνταξη. Στα χρόνια των μνημονίων η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς λειτουργούσε σαν ένας οικογενειακός 'ΟΑΕΔ' για τους νέους και τους άνεργους της εργατικής οικογένειας. Τώρα μένουν όλοι και όλες ξεκρέμαστοι”.

Η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμά της για την απεργία σημειώνει ότι ταυτόχρονα με την απόκρουση της επίθεσης που φέρνει το νομοσχέδιο Βρούτση, διεκδικεί “την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων. Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης”. 

“Γι’ αυτό χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς” επισημαίνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. “Να ξαναμπούνε μπροστά τα αιτήματα του εργατικού κινήματος για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που σφάξανε τις συντάξεις -και του Κατρούγκαλου και των προηγούμενων- έτσι ώστε να αυξηθούν πραγματικά όλες οι συντάξεις. Είναι πρόκληση η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου ενώ ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται λόγω γήρανσης του πληθυσμού όπως και στις άλλες χώρες, αντίθετα οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις να μειώνονται. Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται συνεχώς από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030! Τα λεφτά υπάρχουν, απαιτούμε να δοθούν τα «υπερπλεονάσματα» στα Ασφαλιστικά Ταμεία και όχι στο χρέος” υπογραμμίζει. 


Τι θα κάνει ο ΔΣΑ;

Ένας από τους κλάδους που έχουν δώσει μάχες για το Ασφαλιστικό και τώρα χτυπιέται ξανά είναι οι δικηγόροι με χαμηλά εισοδήματα. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης που συμμετέχει στο ΔΣ του ΔΣΑ έκανε την παρακάτω δήλωση.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι από αύριο ξεκινάει η ετήσια θητεία μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την πάγια πρακτική εναλλαγής των συμβούλων της Εναλλακτικής Παρέμβασης (προηγήθηκαν ο Θ. Συμεωνίδης και ο Δημ. Σαραφιανός). Πρώτος και βασικός στόχος είναι βέβαια η εκπροσώπηση των συμφερόντων των συναδέλφων που μας ψήφισαν, ιδιαίτερα όσων διαθέτουν χαμηλα εισοδήματα, είναι έμμισθες/οι, "συνεργάτες" σε δικηγορικές γαλέρες, κοκ. Ο αξιοπρεπής δικηγόρος, αξιοπρεπής σε αποδοχές/μισθό, σύνταξη, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές (όλα σήμερα υπό διωγμό), δεν είναι ένα "συντεχνιακό" αίτημα: είναι προϋπόθεση για να έχει κάθε πολίτης έναν υπερασπιστή απέναντι στην αυθαιρεσία του κράτους και των ισχυρών. 

Όμως σήμερα ας μη γελιόμαστε: είμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που ξαναβάζει επιθετικά στο τραπέζι μια επικίνδυνη ατζέντα όξυνσης της καταστολής και περιστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, μια ατζέντα απειλητική για την ίδια την ειρήνη και τη δημοκρατία. Δικηγορικός συνδικαλισμός σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε σύγκρουση μ' αυτό το πολιτικό σχέδιο και με την οικοδόμηση συλλογικών αντιστάσεων, λιγότερο σε ένα ΔΣ και περισσότερο στην κοινωνία και τα κινήματα. Αυτή ήταν πάντα η στόχευση της Εναλλακτικής Παρέμβασης -και του ψηφοδελτίου της Εναλλακτικής Παρέμβασης/Δικηγορικής Ανατροπής- και αυτό θα προσπαθήσω και εγώ στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, πάντα σε αλληλεπίδραση με τη συλλογική λειτουργία του σχήματός μας. Ελπίζω να έχουμε καρπούς στο τέλος, για να σας επιδείξουμε».