Εργατικό κίνημα
Εκλογές στον Αγ. Σάββα 20/2

Απεργιακή διαδήλωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, 23/10/19

Eκλογές γίνονται την Πέμπτη 20 Φλεβάρη στο νοσοκομείο του Άγιου Σάββα για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του σωματείου, εξελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων, κατεβαίνοντας για πέμπτη φορά στις εκλογές, θα συμμετέχει με υποψήφιους, ο τελικός αριθμός και τα ονόματα των οποίων κλείνουν την Παρασκευή 14/2. Για τους στόχους αυτού του κατεβάσματος μιλήσαμε με τον νυν πρόεδρο του σωματείου Κώστα Καταραχιά και τη νυν γραμματέα Κατερίνα Πατρικίου.

Κώστας Καταραχιάς: Οι εκλογές μας βρίσκουν εν μέσω μιας σειράς κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της δημόσιας δωρεάν υγείας. Την περασμένη Δευτέρα προχωρήσαμε σε κινητοποίηση ενάντια στη μετακίνηση νοσηλευτών από νοσοκομεία, που είναι υποστελεχωμένα, τάχα για να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία. Εμείς είπαμε δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα κλείνουν τμήματα για να ανοίγει ένα κρεβάτι ΜΕΘ και ότι αυτό που κάνουν διαλύει και τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Ακολουθεί η κινητοποίηση στις 13 Φλεβάρη για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι πρόκληση από τη μια να αποφασίζουν μετακινήσεις με “εντέλεσθε” λόγω “ειδικών συνθηκών” περί κορονοϊού και από την άλλη να μας λένε δεν δικαιούστε βαρέα και ανθυγιεινά! 

Κατερίνα Πατρικίου: Στο ήδη πετσοκομμένο μνημονιακό οργανόγραμμα του νοσοκομείου το 2012 οι ελλείψεις σε προσωπικό υπολογίζονται σε 400 περίπου εργαζόμενους και όλα τα τμήματα λειτουργούν στο κόκκινο. Η μάχη που δίνουμε για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να γίνουν προσλήψεις είναι μάχη για τους καρκινοπαθείς, είναι μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις που μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσω ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία. Και φυσικά αυτό δεν το ξεκινήσαμε σήμερα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Δώσαμε μια σειρά σκληρές μάχες: Για τις ειδικές άδειες, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για να κλείσουν οι εργολαβίες στην καθαριότητα καταφέρνοντας να κρατήσουμε τότε το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων στη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, των επικουρικών. Η σκληρή μάχη διαρκείας το περασμένο φθινόπωρο ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις τεσσάρων γιατρών, ανάμεσά τους και του προέδρου του σωματείου ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης. Καταρχήν μέσα στο νοσοκομείο και μετά σε μια σειρά από σωματεία πετυχαίνοντας να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά και να φύγει ο διοικητής. Αυτό έδωσε αυτοπεποίθηση και ενθουσίασε τους συναδέλφους, ότι αν παλεύουμε έχουμε τη δύναμη να νικάμε. 

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν περιχαρακωθήκαμε μέσα στο νοσοκομείο γνωρίζοντας πολύ καλά ότι για να ανατραπούν οι επιθέσεις χρειάζεται ξεσηκωμός από τα κάτω όλων των εργαζομένων και των σωματείων στα νοσοκομεία και έξω από αυτά. Σε αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε μεγάλο ρόλο η ενεργητική μας συμμετοχή στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων και στο Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. Δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε ένα δίκτυο αγωνιστών της βάσης που απλώνεται σε κάθε χώρο καταφέρνοντας να βάζει την πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις ομοσπονδίες να κινηθούν, να αποφασίζουν απεργίες που γενικεύουν τον αγώνα.

Μαζί δώσαμε και τις πολιτικές μάχες. Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της περσινής -και βέβαια και της φετινής- απεργιακής 8 Μάρτη για τα δικαιώματα των γυναικών. Η δουλειά που κάναμε σταθερά σε αυτόν τον τομέα μέσα στο νοσοκομείο έδωσε το θάρρος σε συναδέλφισσες να βγουν και να καταγγείλουν σεξιστικές συμπεριφορές μέσα στο νοσοκομείο. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον φασισμό πρωτοστατώντας σε όλες τις κινητοποιήσεις για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, συμμετέχοντας στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια και διεκδικώντας πρόσβαση στην υγεία για κάθε πρόσφυγα, μετανάστη, ανασφάλιστο κόντρα στις ρατσιστικές εγκυκλίους της κυβέρνησης της ΝΔ. Παίξαμε ενεργό ρόλο για ένα απεργιακό κίνημα στα νοσοκομεία συμμετέχοντας στις μεγάλες διαδηλώσεις για την διάσωση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ και όχι μόνο, αλλά και σε όλες τις απεργιακές μάχες ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και σήμερα στο ασφαλιστικό. Αυτά δίνουν την ώθηση στους συναδέλφους να θέλουν να είναι κομμάτι όχι μόνο του ψηφοδελτίου αλλά κυρίως αυτού του αγώνα που δίνεται.

 Έχει τεράστια σημασία τα πρωτοβάθμια σωματεία και γενικότερα τα συνδικάτα να εγγράφουν τους συμβασιούχους και να στηρίζουν και να αγωνίζονται για όλους, χτίζοντας την αλληλεγγύη και την ενότητα ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία που είχαμε στο σωματείο το προηγούμενο διάστημα μας έδωσε την ώθηση να δώσουμε ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά τις μάχες σε όλα τα μέτωπα. Αυτήν τη δυναμική θέλουμε να την διευρύνουμε ακόμη περισσότερο μετά τις εκλογές στις 20/2.

Κώστας Καταραχιάς: Είναι ένας συνολικότερος αγώνας και οι συνάδελφοι κάνουν αυτή τη σύνδεση. Μια συνάδελφος το σκεφτόταν αν θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο αλλά ακούγοντας τους δεξιούς στο νοσοκομείο να λένε ότι “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε με την ντουντούκα”, ότι “δεν κερδίζεις τίποτε με αυτά”, ήρθε και μου λέει «βάλε με». Ο κόσμος έχει το αντανακλαστικό ότι πρέπει να συγκρουστούμε με τη Νέα Δημοκρατία και τις επιθέσεις της στα νοσοκομεία - και όχι μόνο. Θέλει σύγκρουση, να ρίξει αυτήν την κυβέρνηση, θέλει προσλήψεις αλλά θέλει και πολιτική, θέλει περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση. Έρχεται άλλος συνάδελφος που κάνει μια αντιρατσιστική περφόρμανς και λέει θα σας στηρίξω γιατί γουστάρω που ανοίγετε αυτό το θέμα, αντίστοιχα άλλος συνάδελφος γιατί σαν σωματείο είχαμε στηρίξει το Pride, άλλος γιατί σιχαίνεται τους φασίστες και θέλει να πάνε φυλακή. 

Η δύναμή μας γίνεται πολλαπλάσια όταν δεν μένουμε απλά στην οργάνωση των αγώνων αλλά ανοίγουμε τις πολιτικές μάχες. Αυτός ο συνδυασμός ατσαλώνει έναν ολόκληρο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντιδράσεις για τις μετακινήσεις των 26 νοσηλευτριών ξεκίνησαν στο νοσοκομείο μας. Σεξιστικές παρενοχλήσεις μπορεί να συμβαίνουν και αλλού αλλά δεν είναι τυχαίο ότι οι καταγγελίες μπόρεσαν να γίνουν τελικά στον Άγιο Σάββα. Το δυνατό σωματείο το κερδίζεις στις απεργίες αλλά και οργανώνοντας τις 8 Μάρτη. Αυτός ο συνδυασμός κάνει τη διαφορά στον Άγιο Σάββα.