Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητές: Λεφτά για την Παιδεία - Όχι στον ρατσισμό

Μαθητικό συλλαλητήριο, 10/2

Το μαθητικό κίνημα φουντώνει, με δεκάδες σχολεία να προχωρούν σε καταλήψεις και μαθητές/μαθήτριες να διαδηλώνουν μαζικά. Τη Δευτέρα 10/2 πολλές χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως για επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10, ενώ παράλληλα απαιτούν να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των πτυχίων κολλεγίων και πανεπιστημίων. «Λεφτά για την Παιδεία, λεφτά για την Υγεία, όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά. Το σύνθημα «Σχολεία ανοιχτά στα πρόσφυγόπουλα» που φώναξε το μπλοκ των μαθητών/τριών Anticapitalista είχε τρομερή ανταπόκριση.

Την ίδια περίοδο που το μαθητικό κίνημα παλεύει, στο πλάι των εκπαιδευτικών και των φοιτητών/τριών, ενάντια στη διάλυση, την εντατικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, ανοίγει και τις πολιτικές μάχες, όπως η μάχη ενάντια στον ρατσισμό. Μαθητές/τριες και γονείς από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Πεντέλης και των Μελισσίων καλωσόρισαν με δώρα, κοπή πίτας, ποδόσφαιρο και μουσική τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν πλέον στην Πεντέλη.

Οι μαθητικές συναυλίες που οργανώνονται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας εν όψει της 21 Μάρτη δίνουν τον τόνο. Μαθητές/τριες και νεολαία της Κυψέλης, θα στείλουν το Σάββατο 15 Φλεβάρη ένα δυνατό μήνυμα ότι μπορούμε και θέλουμε να ζήσουμε όλοι και όλες μαζί με ισότητα. Την Κυριακή 16 Φλεβάρη μαθητικά σχήματα από το Μουσικό Σχολείο Αθήνας οργανώνουν συναυλία στην πλατεία Αυδή στον Κεραμεικό για να καλέσουν όλες και όλους να δώσουμε σαν μια γροθιά τη μάχη ενάντια στους ναζί αλλά και για να δεχτούμε στις γειτονιές μας τους πρόσφυγες.

Ακολουθεί ροκ/μέταλ συναυλία στα Βριλήσσια το Σάββατο 14/3. Ο Νίκος, μέλος του συγκροτήματος Blazing Haze, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Ο ρατσισμός δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, είναι ακόμα και στις μέρες μας μια από τις βασικότερες αιτίες εχθρικότητας και διχόνοιας μεταξύ των ανθρώπων. Η μουσική όμως δεν κοιτά χρώμα, θρησκεία ή καταγωγή, καθώς ο σκοπός της είναι να ενώνει. Ως Blazing Haze θα είμαστε εκεί για να στείλουμε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και θα θυμίσουμε τη δύναμη που έχει η μουσική να αλλάξει την κοινωνία».