Δραστηριότητες
Πανελλαδική απεργιακή 8 Μάρτη

Με απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα θα γιορταστεί η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη. Ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ που κλιμακώνει τις επιθέσεις στις γυναίκες και την εργατική τάξη συνολικά, με κατάργηση εργασιακών δικαιώματων, με ξήλωμα του κράτους πρόνοιας, με σεξιστικές προκλήσεις όπως αυτή ενάντια στο δικαίωμα στην έκτρωση, η απάντηση θα είναι μία: δεν θα περάσουν!

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς, καλλιτεχνικά δρώμενα και συναυλία. Τη συμμετοχή τους στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχουν ήδη δηλώσει οι “Αδέσποτες Σκύλες” με ένα νούμερο ειδικά αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, η Αγγελική Τουμπανάκη, οι Ορίζοντες, οι Εξ Απροόπτου, η GingerEla. Θα ακολουθήσει μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα.

Η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη” δίνει όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία της κινητοποίησης. Η καινούργια της αφίσα και προκήρυξη κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες χώρους και γειτονιές, ενώ ο κατάλογος των ανοιχτών της εκδηλώσεων μεγαλώνει συνεχώς (βλέπε δίπλα).

Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Καθημερινά νέα συνδικάτα αποφασίζουν τη συμμετοχή τους και καλούν στις 8 Μάρτη. Τον Σύλλογο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας ακολούθησαν η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, το Ενιαίο Σωματείο Οδηγών Αυτ/των Δήμου Αθηναίων «Η Πρόοδος». Αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι, όπως η ΣΔΟΚΕ στο ΠΑΔΑ. Ενώ πολλές και πολλοί είναι οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές που μπαίνουν σε αυτή τη μάχη στους χώρους τους.

Την ίδια στιγμή, η 8 Μάρτη απλώνεται στις άλλες πόλεις, με τα μέλη της «Κίνησης» να έχουν ξεκινήσει την οργάνωσή της με περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις.

Η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. «Ξεκινάμε την καμπάνια για την απεργιακή 8 Μάρτη με εκδηλώσεις και περιοδείες σε εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές», μας είπε η Δήμητρα Κομνιανού, «Ήδη προγραμματίζουμε δύο συζητήσεις, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και τη Φιλοσοφική Σχολή στις 26 Φλεβάρη, ενώ τις επόμενες μέρες θα προστεθούν κι άλλες. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, όλες τις συλλογικότητες της πόλης να στηρίξουν την κινητοποίηση. Έχουμε ήδη καταθέσει ψηφίσματα σε σωματεία που και πέρσι είχαν μπει μπροστά σε αυτή τη μάχη, όπως αυτά της Υγείας και των δήμων, και πιστεύουμε ότι στη συνέχεια θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα».

Συμμετοχή

Η συγκέντρωση στα Γιάννενα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια, έχοντας ήδη τη στήριξη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Ενώ την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία θα γίνει η συγκέντρωση στην Ξάνθη. «Την Κυριακή 16 Φλεβάρη οργανώσαμε ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση της 8 Μάρτη», μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης, «Πάμε για μια μεγάλη κινητοποίηση και στην Ξάνθη με στόχο τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, εργαζόμενων στο νοσοκομείο και άλλων χώρων, φοιτητών/τριών».

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει και στο Ηράκλειο. «Την Τετάρτη 19 Φλεβάρη οργανώνουμε εκδήλωση στο Βιολογικό με ομιλήτρια εργαζόμενη από το τοπικό σωματείο των καθαριστριών ιδιωτικού τομέα που πρωτοστατεί για την οργάνωση της 8 Μάρτη, ενώ την Τετάρτη 26 Φλεβάρη καλούμε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο», μας είπε η Νίκη Ζουγανέλη, «Έχουμε ήδη απευθυνθεί για ψήφισμα στους καθηγητές, την επόμενη βδομάδα θα παρεβρεθούμε στη συνέλευση των δασκάλων για να πάρει απόφαση, αλλά και σε πολλά ακόμα σωματεία. Η πρότασή μας είναι για συγκέντρωση εκείνη τη μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια και διαδήλωση στους δρόμους της πόλης».

Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγοράς θα γίνει η συγκέντρωση στα Χανιά. Την κινητοποίηση στηρίζουν ήδη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και η ΕΛΜΕ Χανίων. «Οι επιθέσεις της κυβέρνησης, που θέλουν να απολύσουν τους συμβασιούχους, να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να χτυπήσουν το ασφαλιστικό, στρέφονται πολύ περισσότερο ενάντια στις γυναίκες της εργατικής τάξης αφού σε μεγάλους κλάδους όπως στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση οι συμβασιούχοι είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες», αναφέρει το κάλεσμά τους, «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις τα αιτήματα της μισής εργατικής τάξης, των γυναικών, να γίνουν αιτήματα πάλης όλου του εργατικού κινήματος... Οι γυναίκες ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Καλούμε στο συλλαλλητήρο στις 8 Μάρτη στην πλ. της Αγοράς στις 12μ».

Αντίστοιχη πρωτοβουλία υπάρχει και στο Βόλο. «Στις 24 Φλεβάρη οργανώνουμε εκδήλωση για τις 8 Μάρτη στην Αρχιτεκτονική και στις 4 Μάρτη στο Θόλο», μας είπε ο Γιάννης Σουμπάσης, «Μαζί μας στο Θόλο θα έχουμε την Μαρίτα Παπαρούση, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης που και πέρσι συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Στύλλου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”. Προχωράμε σε εξορμήσεις και ανακοινώσεις σε όλα τα τμήματα, καταθέτουμε ψηφίσματα σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ απευθυνόμαστε και στα σωματεία της πόλης όπως την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, της ιδιωτικής Υγείας κ.α., για να οργανώσουμε μαζί μια μεγάλη κινητοποίηση και στο Βόλο». Στην πλατεία Γεωργίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η διαδήλωση στην Πάτρα.