Διεθνή
Αίγυπτος: Λευτεριά στους αγωνιστές

Πάτρικ Τζορτζ Ζάκι

Ο 27χρονος Πάτρικ Τζορτζ Ζάκι βρίσκεται στα χέρια του αιγυπτιακού κράτους από τις 7 Φλεβάρη υπό άγνωστες συνθήκες. Έχει δεχτεί βασανιστήρια και οι αρχές μηχανορραφούν μεπ πλαστές κατηγορίες σε βάρος του. Ο Πάτρικ Τζορτζ είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές που δέχονται τη βία του αιματοβαμμένου καθεστώτος του Σίσι, φτάνοντας ακόμη και μέχρι το θάνατο είτε στις φυλακές, είτε στους δρόμους.

Η υπόθεσή του παίρνει διαστάσεις γιατί είναι φοιτητής στην Ιταλία και συνελήφθη “ανεπίσημα” με το που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Κάιρου όπου πήγε για να επισκεφθεί την οικογένειά του. Στην Ιταλία ήταν ήδη ενεργοποιημένα τα αντανακλαστικά και στην Αριστερά, και στο φοιτητικό κίνημα λόγω της υπόθεσης Ρετζένι. Ο Ρετζένι δεν ήταν Αιγύπτιος όπως ο Ζάκι, αλλά Ιταλός διδακτορικός ερευνητής που είχε σαν κύριο ενδιαφέρον του το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αίγυπτο. Το 2016 το πτώμα του βρέθηκε σε ένα χαντάκι έξω από το Κάιρο. Η τελευταία φορά που ο Ρετζένι έδωσε σημάδια ζωής ήταν τη στιγμή που τον συνέλαβαν. 

Τώρα με τον Ζάκι, το αιγυπτιακό κράτος άρχισε τα ίδια επικίνδυνα παιχνίδια. Ο Ζάκι κατηγορείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων,  υπονόμευση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και ενθάρρυνση πράξεων βίας και τρομοκρατικών εγκλημάτων. Στην πραγματικότητα ο Ζάκι είναι μέλος της Αιγυπτιακής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από τον περασμένο Αύγουστο έφυγε για την Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα έρευνας τα ζητήματα φύλου και γυναικών. Οι δικηγόροι του λένε πως η αστυνομία τον χτύπησε και του έκανε ηλεκτροσόκ, στη διάρκεια της ανάκρισης πριν ακόμη τον παραδώσει στον εισαγγελέα.

Καθεστώς τρόμου

Ο στρατάρχης Σίσι έχει στήσει ένα καθεστώς τρόμου, ανεβάζοντας το επίπεδο της βίας σε σημεία που δεν είχε φτάσει ούτε η δικτατορία του Μουμπάρακ που ανατράπηκε από την επανάσταση το 2011. Ο Σίσι και ολόκληρος ο δολοφονικός κρατικός μηχανισμός φοβούνται μια νέα επανάσταση και προσπαθούν να την αποτρέψουν βάζοντας στη φυλακή όποιον κινείται. Τα πρώτα βήματα του καθεστώτος το 2013-14 ήταν να δολοφονήσουν χιλιάδες στο δρόμο. Τα επόμενα χρόνια εξαφανίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και οι φυλακές γέμισαν από αγωνιστές της Αριστεράς, των Αδελφών Μουσουλμάνων και συνδικαλιστές. 

Πολλά στελέχη των Επαναστατών Σοσιαλιστών, με τους οποίους έχει συντροφικούς δεσμούς η Εργατική Αλληλεγγύη βρίσκονται στη φυλακή υπό άγνωστες συνθήκες. Ανάμεσά τους ο Χισάμ Φουάντ, εκδότης της εφημερίδας “Σοσιαλιστής”, ο Χαιθάμ Μοχαμεντάιν, δικηγόρος του συνδικαλιστικού κινήματος, γνωστός σε όλη τη χώρα για τη νομική και άλλη στήριξη σε εργατές μάχες, η Μαχιενούρ αλ-Μάσρι επίσης δικηγόρος και στέλεχος του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Καμάλ Χαλίλ, παλιός αγωνιστής της Αριστεράς, δεκάδες φορές φυλακισμένος από τον Μουμπάρακ.

Η υπόθεση Ρετζένι είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ιταλίας - Αιγύπτου. Η Ρώμη ακόμη πιέζει το Κάιρο να παραδώσει τα αποτελέσματα της υποτιθέμενης έρευνας που διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια και να συλλάβει έστω και έναν υπεύθυνο. Η κόντρα δεν είναι άσχετη με τον πόλεμο στη Λιβύη, όπου ο Σίσι στέλνει όπλα και στηρίζει τον Χαφτάρ ενώ η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αυτό είναι το αιγυπτιακό καθεστώς το οποίο έχει γίνει προνομιακός συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης και προβάλλεται ως σύμμαχος στον άξονα για τη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου. Όποιος στήνει συμμαχίες με τους δολοφόνους είναι συνένοχος στο έγκλημα. Η δολοφονική χούντα του Σίσι πρέπει να ανατραπεί και να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι.