Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λέσβος: Εξέγερση ενάντια στην εισβολή ΜΑΤ-ρατσισμού

22/2, Αντιρατσιστική διαδήλωση στη Μυτιλήνη. Φωτό: stonisi.gr

22/2, Μυτιλήνη

 

Ξεσηκωμένες είναι η Λέσβος και η Χίος ενάντια στον στρατό κατοχής που έστειλαν ο Μητσοτάκης και ο Χρυσοχοΐδης για να επιβάλουν φυλακές για τους πρόσφυγες στα νησιά. 

Στη Λέσβο, μετά τις άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ με ξύλο και δακρυγόνα στην πόλη της Μυτιλήνης προκειμένου να αποβιβαστούν στο λιμάνι, ακολούθησε νωρίς το πρωί επίθεση στους κατοίκους του Μανταμάδου και των γύρω χωριών που από τη νύχτα είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή Καράβα (όπου η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει το χτίσιμο του στρατοπέδου) ενώ αντίστοιχη επίθεση έγινε και στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί από την άλλη είσοδο στον επίμαχο χώρο, στο Διαβολόρεμα. Το πρωί της Τρίτης το Εργατικό Κέντρο Λέσβου κάλεσε σε γενική απεργία και συγκέντρωση στη Μυτιλήνη ενώ στην Χίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου, εκπαιδευτικός από το Μανταμάδο, βρισκόταν από το βράδυ στην Καράβα και περιέγραψε στην Εργατική Αλληλεγγύη τα γεγονότα: “Μόλις μάθαμε ότι ναύλωσαν πλοίο για να φέρουν τα ΜΑΤ μαζευτήκαμε το βράδυ πάνω από 1500 άτομα από το Μανταμάδο και τα γύρω χωριά στην Καράβα ενώ όλο το νησί ήταν κυριολεκτικά στο πόδι. Το πλοίο ταξίδεψε με κλειστό ραντάρ για να μην εντοπίζεται η θέση του και όταν έφτασε στο λιμάνι στις 2.30 το πρωί, οι διμοιρίες που βρίσκονταν ήδη στο νησί επιτέθηκαν με δακρυγόνα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί ώστε να δημιουργήσουν προγεφύρωμα για να κατέβουν άλλοι 300 ματατζήδες, με κλούβες, αύρες και εκσκαφείς. 

Αφού, μετά από περίπου δύο ώρες, διέλυσαν τον κόσμο στη Μυτιλήνη ένα μεγάλο κομβόι κινήθηκε προς τα εμάς φτάνοντας στην Καράβα στις 6.30-7 το πρωί όπου ήμασταν εκείνη την ώρα πάνω από 600 άτομα και είχαμε βάλει τα δημοτικά σκαφτικά και τα απορριμματοφόρα να κλείσουν το δρόμο. Με το που μας είδαν από μακρυά ξεκίνησαν αμέσως να ρίχνουν βροχή δακρυγόνα, από εκεί που φύσαγε ο αέρας, πάνω σε όλο τον κόσμο, γυναίκες, ηλικιωμένους, χωρίς καμιά προειδοποίηση κάνοντας κατά μέτωπο επίθεση. Ο κόσμος ξεχύθηκε στα χωράφια, που είναι άγριας βλάστησης και δημιουργήθηκαν εστίες πυρκαγιάς από τα δακρυγόνα. Από πάνω πέταγε ελικόπτερο και drones για να οργανώνουν την επιχείρηση, ενώ έβαλαν μπουλντόζες να ανοίξουν χωματόδρομο σε μια περιοχή που θεωρείται δασική έκταση. Μιλάμε για στρατό κατοχής. 

Ο κόσμος παραμένει επί ποδός στην περιοχή, είμαστε συγκεντρωμένοι με βάρδιες. Όλα τα σχολεία είναι κατειλημμένα με το πανό του ΓΕΛ Μανταμάδου να γράφει  “Κανένας ελεύθερος άνθρωπος στην φυλακή – Όχι στην κλειστή δομή”. Ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου έχει κρεμάσει πανό “Καμιά φυλακή, ούτε στην Καράβα, ούτε πουθενά”. Τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου διοργάνωσε εκδρομή στην Καράβα με σύνθημα “Δεν θέλουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης πουθενά, μαζικός απεγκλωβισμός των προσφύγων”. 

“Διώξαμε τους φασίστες”

Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από την στάση των τοπικών παραγόντων της δεξιάς (είναι χαρακτηριστικό ότι αποδοκιμάστηκαν στο μπλόκο) και στρέφεται σε μια πιο ριζοσπαστική, προοδευτική κατεύθυνση. Στην Καράβα, διώξαμε ανοιχτά τους φασίστες που όμως δεν  εγκαταλείπουν την απόπειρες τους να εμφανιστούν στις κινητοποιήσεις στο νησί. Αυτή τη στιγμή, κόσμος προσπαθεί να έρθει από όλο το νησί στην Καράβα. Το θέμα είναι να κλιμακωθεί ο αγώνας και η απεργία που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο, να υπάρξουν κινητοποιήσεις συμπαράστασης στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να τους σταματήσει”.

Τρεις μέρες νωρίτερα το Σάββατο 22/2 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης μαζική δυναμική πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Τη συγκέντρωση κάλεσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, η δημοτική κίνηση «Ανυπόταχτη Μυτιλήνη», ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ της Λέσβου. 

Όπως μας μεταφέρει ο Παρασκευάς Ψάνης από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου: “Στη συγκέντρωση και πορεία έδωσαν το παρόν 600 περίπου άτομα, ανάμεσα στους οποίους δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη πρωτοβάθμιων σωματείων, εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, μέλη οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ με συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και εναντίον του εθνικισμού, του ρατσισμού, του πολέμου και του φασισμού. Ήταν μια εκδήλωση που εξέφραζε την ανάγκη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος να αντιταχθεί στο κύμα του χυδαίου ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας  που αναπαράγεται από θεσμικούς παράγοντες και καλλιεργείται συνειδητά από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση, τη δεξιά και την ακροδεξιά και τους θεσμικούς τους εκπροσώπους σε δήμους και περιφέρεια”.

Με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καταγγέλλει την “την πρωτοφανή βία, με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης απέναντι σε διαδηλωτές, που χτες το βράδυ στο λιμάνι της Μυτιλήνης και των Μεστών” και καλεί “τον δημοκρατικό λαό της Λέσβου σε μαζικό ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης”.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις και αγωνίζεται ανάμεσα σε άλλα για: “Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν, να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ, το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου, διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να ανακληθούν οι επιτάξεις, να ηττηθούν οριστικά οι φασιστικές συμμορίες που δρουν στα νησιά μας”.

• Αποστολή αντιπροσωπείας στη Λέσβο ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν 12 περιφερειακές και 31 δημοτικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις από όλη τη χώρα στις 28/2 – 1/3 με αιτήματα καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας, απεγκλωβισμός από τα νησιά, κατάργηση όλων των στρατοπέδων. Την πρωτοβουλία παρουσίασαν η Μαρία Μπικάκη, μέλος της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα, ο Κώστας Τουλγαρίδης, περιφερειακός σύμβουλος από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ο Πέτρος Κωνταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και η Ντίνα Ρέππα, δημοτική σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.