ΔΕΗ - 48ωρες επαναλαμβανόμενες

«Για μια φορά ακόμα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την μεριά της κυβέρνησης που έχει παραδοθεί στις πιέσεις των αγορών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας που καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στις «απαράδεκτες παρεμβάσεις στην πιο ιερή κατάκτησή μας», καλώντας τόσο για συμμετοχή στην πανεργατική της Πέμπτης 20 Μάη όσο και στις απεργίες του κλάδου τους από την επόμενη εβδομάδα.

Η προκήρυξη των 48ωρων επαναλαμβανόμενων είναι μια πάρα πολύ σημαντική απεργιακή εξέλιξη αφού φέρνει στην πρώτη γραμμή της μάχης ένα από τα πιο δυνατά και οργανωμένα κομμάτια της εργατική τάξης. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν εντυπωσιακό αγωνιστικό παρελθόν και έχουν αποδείξει πως όταν κλείνουν τους διακόπτες μπορούν να κάνουν ολόκληρες κυβερνήσεις να «τρέμουν». Η απεργία διαρκείας που είχαν κηρύξει ενάντια στο ασφαλιστικό της Πετραλιά έδειξε πως όταν αποφασίσουν να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης τότε ολόκληρη η εργατική τάξη μπορεί να ανασάνει από ανακούφιση. Η καθολική συμμετοχή τους στις απεργίες, οι περιφρουρήσεις τους, οι δυναμικές δράσεις τους και η μαζική παρουσία τους στο δρόμο έχουν αποτρέψει εδώ και δεκαετίες την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στην χώρα και έχουν εμπνεύσει στο παρελθόν ολόκληρη την εργατική τάξη. 

Σε αυτή την σκληρή συγκυρία που οι εργαζόμενοι δέχονται την μεγαλύτερη επίθεση, η απόφαση της ΓΕΝΟΠ για επαναλαμβανόμενες απεργίες μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σημείο καμπής στην μεγάλη απεργιακή μάχη που ανοίγεται μπροστά. Μπορεί να γίνει το παράδειγμα για μια απεργιακή έκρηξη διαρκείας, δίνοντας αυτοπεποίθηση στον εργαζόμενο κόσμο για την προοπτική της νίκης απέναντι στα προγράμματα της φτώχιας και της δυστυχίας που απεργάζονται στρογγυλοκαθισμένοι στα γραφεία τους οι υπουργοί της κυβέρνησης μαζί με τους γραφειοκράτες του ΔΝΤ. Το θρυλικό πλέον πανό με το κόκκινο ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ μπορεί να γίνει ξανά το ορόσημο της μεγαλύτερης μάχης που δίνει η εργατική τάξη σήμερα.

Φτάνει, αυτή η απόφαση για τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες να μη μείνει στα λόγια, όπως έγινε με την αναστολή της προηγούμενης απεργίας, πριν από ένα μήνα. Η οποιαδήποτε αναμονή για κινήσεις «καλής θέλησης» από την πλευρά της κυβέρνησης Παπανδρέου λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων και προς όφελος της τελευταίας. Οι υποσχέσεις για «προσλήψεις» είναι στάχτη στα μάτια, που πίσω τους κρύβουν τα κελεύσματα του ΔΝΤ και τα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.