Οι καπιταλιστές φέρνουν την κρίση, όχι οι μετανάστες. Ενωμένοι και στην Πανεργατική και στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

Με σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές» μέλη της Κίνησης ΕΕΡΦΑ συγκεντρώθηκαν στον Σταθμό του ΗΣΑΠ με πανώ, ντουντούκες και πικέτες και καλούσαν τον κόσμο της περιοχής να απομονώσει τους φασίστες και τους ρατσιστές, εξηγώντας ότι δεν ευθύνονται οι μετανάστες για την κρίση και την υποβάθμιση των γειτονιών της Αθήνας. Ταυτόχρονα, καλούσαν στην πανεργατική απεργία στις 29/6 και στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Ιούλη. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής άφησαν το τηλέφωνό τους στο κείμενο υπογραφών, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες και την οργή τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ δεκάδες άλλος κόσμος από την αριστερά της περιοχής είχε συγκεντρωθεί λίγα μέτρα πιο κάτω συζητώντας πώς μπορεί να μπει τέρμα στις ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά και στα προβλήματα της γειτονιάς. 

Μία εβδομάδα νωρίτερα την Παρασκευή 18/06 κατά τις 8 το απόγευμα, γνωστοί από τον Άγιο Παντελεήμονα υποστηρικτές του ΛΑΟΣ και της «Χρυσής Αυγής», παριστάνοντας τους «αγανακτισμένους πολίτες» εμφανίστηκαν στον Άγιο Νικόλαο φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα με στόχο τους μικροπωλητές που έστηναν την πραμάτεια τους για το παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο, καλώντας τον κόσμο «να πάρει το νόμο στα χέρια του». Αργότερα, το ίδιο βράδυ, οι φασιστικές συμμορίες ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτήν την απειλή και επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς και μαχαίρια στους τσιγγάνους και τους μετανάστες.

Πρόσφυγες

«Ζούμε αρκετό καιρό στην περιοχή. Έχω τρία παιδιά. Έχω χαρτιά. Τα παιδιά μου πάνε στο σχολείο. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη. Δουλεύω στη λαϊκή κάθε Σάββατο για να μεγαλώσω τα παιδιά και να πληρώσω το νοίκι που είναι 300 ευρώ. Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ζήσουμε», μας είπε ο Χασιμί πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. 

«Είμαι 1,5 χρόνο στην Ελλάδα», μας είπε ο Ενοϊάτ, και αυτός από το Αφγανιστάν. «Η ζωή μας είναι πολύ δύσκολη. Δεν έχουμε ούτε δουλειά ούτε τίποτα. Μόνο τη λαϊκή έχουμε. Την προηγούμενη εβδομάδα μας δείρανε, μας είπαν ότι ´δεν σας αφήνουμε να πουλάτε στη λαϊκή´, μας απείλησαν και φωνάξανε την αστυνομία και μας έδιωξε. Εμείς δεν κάνουμε κάτι κακό. Πουλάμε τα πράγματά μας για να ζήσουμε την οικογένειά μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να πουλάμε». 

«Εγώ μένω χρόνια σε αυτή την περιοχή και συγκεκριμένα στην Οδό Λάρνακως», μας είπε ο Πέτρος. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι από τις 3 τα ξημερώματα έρχονται οι μικροπωλητές και δημιουργείται ένα κομφούζιο. Εμένα το μπαλκόνι μου είναι στον πρώτο όροφο και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Εμείς δεν είμαστε εναντίον τους. Ζητάμε από τον Κακλαμάνη να δημιουργήσει υποδομές για να γίνεται το παζάρι, για να μπορέσουν να ζήσουν και οι μικροπωλητές και να μην δημιουργούνται προβλήματα στους κατοίκους. Είμαι κάθετα ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις που γίνονται σε βάρος τους, γιατί και εγώ προέρχομαι από οικογένεια μεταναστών, γεννήθηκα στη Νότια Αφρική. Η γειτονιά έχει πάρα πολλά προβλήματα. Τα σχολεία είναι σε κακή κατάσταση. Όσες φορές έχουμε πάρει τηλέφωνο τον Κακλαμάνη είτε για την καθαριότητα, είτε για τα αυτοκίνητα μας έχει γράψει στα παλιά του τα υποδήματα. Ζητάμε να συμβιώσουμε όλοι μαζί. Χρειάζονται υποδομές, χρειάζονται τουαλέτες, χρειάζεται καθαριότητα. Η αντιπαράθεση που προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν είναι γιατί τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Και εγώ άνεργος είμαι και δούλευα σε έναν εργοδότη που με γράφει κανονικά και κανένας δεν έχει έρθει να μου συμπαρασταθεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον κοινό αγώνα ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες ενάντια στην υποβάθμιση, ενάντια στην ανεργία». 


ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι το ρατσιστικό πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών μικροπωλητών στον Άγιο Νικόλαο ήρθε σαν επακόλουθο του ρατσιστικού πορίσματος του Βούγια με τον τίτλο «Ασφαλής Αθήνα». Το πόρισμα βρήκε αμέσως πολιτικό υποστηρικτή τον Κακλαμάνη, που έδωσε το πράσινο φως για μία νέα ρατσιστική εκστρατεία σε βάρος των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το πόρισμα έχουν αναλάβει να το εφαρμόσουν στην πράξη τα πρωτοπαλίκαρα του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής, που σε συνεργασία με τα ΜΑΤ και την αστυνομία, ξεκίνησαν από το κυνήγι των μεταναστών μικροπωλητών, με το «επιχείρημα» ότι χρειάζεται να χτυπηθεί το «παρεμπόριο».

Η υποκρισία τους περισσεύει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τον Γενάρη του 2006 με υπουργική διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αφαιρέθηκαν όλες οι άδειες των μεταναστών μικροπωλητών στις υπαίθριες λαϊκές αγορές. Το αποτέλεσμα είναι όλος αυτός ο κόσμος που έγινε μέσα σε μία νύχτα «παράνομος» και δεν έχει άλλο τρόπο επιβίωσης, να συγκεντρώνεται από τα ξημερώματα στους δρόμους γύρω από τις λαϊκές μόνο και μόνο για να βρει ένα μέτρο να στήσει την πραμάτεια του και ταυτόχρονα να γίνεται το θύμα του ρατσιστικού μένους του κάθε τραμπούκου φασίστα. 

Απέναντι σε αυτή τη νέα εκστρατεία χρειάζεται μαζική αντιρατσιστική απάντηση. Το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Ιούλη στην Ομόνοια που καλούν η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», χρειάζεται να αγκαλιαστεί από συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών, αντιρατσιστικές οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, για να μην αφήσουμε τον Χρυσοχοϊδη και τον Καρατζαφέρη να οργανώνουν μαζικά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας μέσα στο καλοκαίρι, στα πρότυπα της επιχείρησης που είχε προσπαθήσει να στήσει ο Μαρκογιαννάκης πέρσι τον Αύγουστο. 

Ενότητα

Ταυτόχρονα χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη για να χτίσουμε την ενότητα ντόπιων και μεταναστών εργατών, δείχνοντας ότι απέναντι στην κρίση η εργατική τάξη παλεύει από κοινού κόντρα στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης και των φασιστών να τη διασπάσουν. Η συμμετοχή της Ένωσης Μεταναστών Εργατών στην πανεργατική απεργία στις 29 Ιούνη θα είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Επιπλέον, χρειάζεται η αριστερά και τα συνδικάτα σε κάθε γειτονιά να πάρουν πρωτοβουλίες εξηγώντας στον κόσμο ότι για την υποβάθμιση δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και τα μαγαζιά σε κλείσιμο. Μέτρα τα οποία άλλωστε ψήφισαν κυβέρνηση και ΛΑΟΣ στη Βουλή και μετά τολμούν να στήνουν ρατσιστικές εκστρατείες για να αποπροσανατολίσουν την οργή του κόσμου από τις δικές τους ευθύνες. 

Το ψήφισμα της Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας που καταγγέλλει τις ρατσιστικές επιθέσεις και απαιτεί νομιμοποίηση των μεταναστών, είναι ένα πολύ καλό βήμα για την οργάνωση μίας πλατειάς αντιρατσιστικής καμπάνιας στην περιοχή των Πατησίων και της Κυψέλης. Την ίδια πρωτοβουλία παίρνουν οι τοπικές Κινήσεις ΕΕΡΦΑ σε κάθε γειτονιά, με στόχο να κινητοποιήσουν συνδικάτα, συλλόγους, τοπικές κινήσεις της αριστεράς, με στόχο να μην αφήσουμε τους φασίστες να σκορπούν τον τρόμο στις γειτονιές, όπως έκαναν στα Πατήσια και να παλέψουμε ενωμένοι και πιο δυνατοί, ντόπιοι και μετανάστες ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία και την υποβάθμιση των γειτονιών μας.