ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2011: Ιδέες και επιχειρήματα, δύναμη για τους αγώνες

• Είναι η πρώτη φορά που ήρθα, εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία των συζητήσεων, ξεκινώντας από το θεωρητικό επίπεδο μέχρι πρακτικά τι γίνεται τώρα στις αραβικές χώρες. Καθένας αντιλαμβάνεται την εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς, στη σχολή του άμα κλείνει, την πίεση από την αστική τάξη. Ο Μαρξισμός ξεκαθαρίζει ποιος είναι ο στόχος μας, πού βαδίζουμε και πώς θα το πετύχουμε. Προσωπικά κατάλαβα πώς συνδέεται το φοιτητικό με το εργατικό κίνημα, πώς συνδέεται ο αγώνας σε κάθε χώρο και κάθε χώρα. Θα ξεχώριζα τη συζήτηση για τη Διαλεκτική.

Αλέξανδρος, Ιατρική Αθήνα

• Ηταν ένα συναρπαστικό τετραήμερο με πάρα πολύ ζωντανές και γόνιμες συζητήσεις. Ηταν μια διέξοδος σε δικούς μου προβληματισμούς και αναζητήσεις και νομίζω ότι έπεται και συνέχεια. Ξεχώρισα τη μαζικότητα της συμμετοχής και την αποφασιστικότητα των ιδεών, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συζήτηση, όλες όσες παρακολούθησα μου έκαναν εντύπωση.

Βασιλική, μεταφράστρια Παγκράτι

• Συμμετείχα και τις τέσσερις μέρες στο Μαρξισμό. Είμαι μόνο πέντε μήνες στην Ελλάδα και ήταν απόδειξη ότι υπάρχουν οργανώσεις που θέλουν να δράσουν για τους μετανάστες. Με βοήθησαν οι συζητήσεις για την κρίση γιατί πριν δεν ήξερα τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα και διεθνώς. Φεύγω πολύ πολύ πολύ πιο δυνατός.

Μουαϊζ, κτηνοτρόφος Τυνησία

• Ηταν πολύ ενδιαφέρον το φεστιβάλ. Εχω οργανωθεί τους τελευταίους δύο μήνες στο ΣΕΚ και με βοήθησε στα επιχειρήματά μου που θα χρησιμοποιώ στις συζητήσεις με τον κόσμο, στις εξορμήσεις μας στις πλατείες και τους εργατικούς χώρους. Η συζήτηση που μου άρεσε περισσότερο ήταν “Ενιαίο Μέτωπο ή Λαϊκά Μέτωπα”. Γενικά είναι μεγάλη η προσφορά του φεστιβάλ, σου δίνει ιδέες και επιχειρήματα, σου δίνει έμπνευση ότι αυτό που κάνεις έχει αποτέλεσμα, ότι υπάρχει κόσμος που ακούει και ενδιαφέρεται.

Στέλλα, Βιολογικό Ηράκλειο Κρήτης

• Θεωρώ πολύ επιτυχές το τετραήμερο. Οι ιδέες που προτείνονται είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για δράση. Μου άρεσαν οι συζητήσεις για το ΔΝΤ αλλά και για τον ισπανικό εμφύλιο. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τη συζήτηση για την Αφρική.

Γκυ Μαρές, μηχανολόγος Κονγκό

• Μου άρεσε πολύ το τετραήμερο. Καταρχήν είναι έμπνευση ότι συναντάς όλους τους συντρόφους και όλο αυτό τον κόσμο. Επίσης όσα βιβλία και να έχει διαβάσει κανείς, δεν συγκρίνεται με τη ζωντανή συζήτηση που γίνεται στο φεστιβάλ. Δεν είχα ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Επειδή εγώ πολιτικοποιήθηκα με το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό, μου άρεσε πολύ η συζήτηση για την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία. Επίσης για την Αριστερά μετά τον Εμφύλιο γιατί καταθέσαν την εμπειρία τους σύντροφοι από τότε. Αλλά και για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων που εντάσσεται στα πλαίσια του ρατσισμού και του σεξισμού. Και για την έξοδο από το ευρώ. Οσο για τις κεντρικές βραδινές ήταν απίστευτες, οι προσκεκλημένοι από την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία μας έδωσαν αυτοπεποίθηση. Εδώ παίρνεις απαντήσεις για όλα τα ζητήματα.

Γιάννης, μεταφραστής Θεσσαλονίκη

• Ηθελα να έχω άποψη για τα ζητήματα που ανοίγουν στο κίνημα και ιδιαίτερα στις σχολές που παρεμβαίνω εγώ. Το πρόγραμμα φαινόταν ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκε στις αναζητήσεις μου. Νομίζω ότι λύνει τις ασάφειες, καθώς υπήρχε χρόνος για απορίες, ερωτήσεις και συζήτηση.

Ζωή, Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολη