ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΩΣ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ: Απεργίες δυνατές

Με αυτά τα συνθήματα και αρκετό παλμό διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο προς το Σύνταγμα, τα συνδικάτα των χώρων που βρίσκονται άμεσα στο στόχαστρο της κυβέρνησης, μετά από συγκέντρωση που είχαν καλέσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην Ομόνοια.

Από νωρίς στο χώρο μπροστά στην Εθνική Τράπεζα είχαν αρχίσει να μαζεύονται εργαζόμενοι της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών: «Βιώνουμε μια πολύ άσχημη πραγματικότητα. Υπάρχει ήδη ο προβλήτας που δόθηκε στην Cosco, οι συνθήκες εκεί πέρα είναι μεσαιωνικές. Όλα αυτά τα παραμύθια που μας τάζανε ότι θα έρθει ο παράδεισος της ανάπτυξης με τον ερχομό των κινέζων στο λιμάνι, αποδείχτηκαν κινέζικα προϊόντα τρίτης διαλογής σε ψεύτικα παζάρια», δήλωσε ο Π. Σταμάτης, αντιπρόεδρος στην ΟΜΥΛΕ. «Μετά τον προβλήτα 2 τώρα πάνε να ξεπουλήσουν τα πάντα. Αυτά δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στα λιμάνια ή στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, αντίστοιχα, αφορούν όλη την κοινωνία».

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν οι εργαζόμενοι από τον ΟΠΑΠ. «Πάνε να ξεπουλήσουν και αυτήν την εταιρία που έφτασε σε αυτήν την κορυφαία θέση με τα χρήματα του ελληνικού λαού» δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γ.Συμεωνίδης από το Σύλλογο Εργαζομένων στον ΟΠΑΠ. «Θέλουν να πάρουν 1,5 δις ευρώ από την πώληση, όταν το ίδιο ποσό θα μπορούσαν να το έχουν από τον ΟΠΑΠ σε δύο, το πολύ τρία χρόνια! Φαίνεται ποια είναι η κοροϊδία. Τα κέρδη του ΟΛΠΑΠ θα τα ιδιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και ο ιδιώτης δεν πρόκειται να αποδίδει τα χρήματα που αποδίδει ο ΟΠΑΠ στο δημόσιο. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει μια 24ωρη και θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με τις άλλες ΔΕΚΟ, ένα κοινό μέτωπο για να παλέψουμε αυτά που πάνε να γίνουν». 

Επίθεση

Στη Σταδίου ήταν συγκεντρωμένα τα μπλοκ από τους χώρους της ΑΔΕΔΥ. «Επίθεση! Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει», μας λέει ο Δημήτρης από το Βρεφοκομείο Αθήνας που βρίσκεται στο μπλοκ της ΠΟΕ ΟΤΑ. «Εαν ο κόσμος καταλάβει ότι το δικό του μέλλον είναι συνδεδεμένο με το μέλλον και την ευημερία όλων των χωρών, μπορούν να γίνουν τα πάντα. Δεν μπορούν να μας επιβάλλουν τίποτα.  Σε κανένα λαό δεν μπορούν να επιβάλλουν τίποτα, άμα έχουμε κοινή δράση, συνείδηση και αιτήματα. Επίθεση!».

Όταν η πορεία ξεκινάει στην κορυφή μπαίνει το μπλοκ των εργαζομένων στη ΔΕΗ που έχουν αποφασίσει ήδη να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες φωνάζοντας «ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για το λαό», «εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα, αντίσταση και πάλη». «Με κινητοποιήσεις και μόνο με κινητοποιήσεις μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική που θα διπλασιάσει και θα τριπλασιάσει την τιμή του ρεύματος και θα χτυπήσει τις εργασιακές σχέσεις και τα ημερομίσθια των εργαζομένων» μας τόνισε ο Δ. Λαγιώτης σχετικά με το επερχόμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ. «Ο αγώνας θα δοθεί, δεν θα πέσουμε εύκολα, το τομάρι μας θα το πουλήσουμε ακριβά».

Μετά το μπλοκ της ΔΕΗ ακολουθούν η ΟΜΥΛΕ, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ ΠΥΡΚΑΛ, η ΟΛΜΕ, οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις, η Πρωτοβουλία Γένοβα Ιντρακόμ, οι Financial Crimes, η Eνωση Μεταναστών Εργατών, η Ενωση Τεχνολόγων Παρασκευαστών, το ΜΛ - ΚΚΕ, η ΕΠΑΣΣ, η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η Επιτροπή Αγώνα Δικαστικών Υπαλλήλων, εργαζόμενοι ΤΤ με σημαίες, οι εργαζόμενοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η νοσοκομειακή επιτροπή Αγία Σοφία και άλλοι.

Μετά τη λήξη της πορείας στο Υπουργείο Οικονομικών, πολλοί εργαζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού για τις απογευματινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τους επόμενους απεργιακούς σταθμούς στις 9 και 15 Ιούνη. «Τα μηνύματα που έρχονται από τα κάτω είναι ένταση και διάρκεια. Συντονισμός, προχώρημα μπροστά, χωρίς σταματημό, απεργίες διαρκείας» μας είπε χαρακτηριστικά ο Μήτσος Καλπίδης εργαζόμενος στο Δήμο Κορυδαλλού.