Όχι στην ιδιωτικοποίηση των ΧΥΤΑ

Τώρα σχετικά με τα άλλα προβλήματα που έχουμε, που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης να γίνει ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, να δοθεί σε εργολάβους το σύνολο αυτής της διαχείρισης, η οποία σήμερα γίνεται με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο εξάμηνο και είναι πάρα πολύ σοβαρή. Σε αυτή την κατάσταση έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και βέβαια θα συνεχίσουμε σε περίπτωση που αποφανθούν ενάντια στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις στις οποίες θα πρέπει να είναι απ’ όλη την τοπική αυτοδιοίκηση πανελλαδικά γιατί είναι πολύ κρίσιμο το ζήτημα γιατί η διαχείριση θα κοστίζει 4 και 5 φορές πάνω απ’ ό,τι κοστίζει σήμερα. Και βέβαια αυτό το βάρος θα βαρύνει τους καταναλωτές και τις οικογένειες και αυτό είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να γίνει.

Θα έχουμε μια ακόμα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όπως έγινε στον ΟΤΕ και στην ΔΕΗ. Σήμερα το κόστος της διαχείρισης είναι στα 20 ευρώ τον τόνο και μαζί με τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους γύρω δήμους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχουν, πάει στα 42 ευρώ τον τόνο και υπολογίζουμε ότι με πιθανή ιδιωτικοποίηση θα φτάσει στα 180 ευρώ τον τόνο. Δηλαδή θα πάει ίσως 8 φορές πάνω. Πιθανοί αγοραστές δεν ακούγονται γιατί όπως διαμορφώνονται τα πράγματα στην υπόθεση έχουν μπει πάρα πολλοί, έχουν μπει ο Μπόμπολας, οι Αγγελόπουλοι, ο Κόκκαλης, από την ώρα που άνοιξε το θέμα έχουν μπει πολλοί μνηστήρες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά. Και βέβαια εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω σε όλα αυτά.

Γιώργος Χάρδας, Γενικός Γραμματέας εργαζομένων ΕΣΔΚΝΑ