Πώς συνεχίζουμε

Επίσης, ότι η κυβέρνηση του ΓΑΠ διακρίνεται για την προθυμία της να υπηρετήσει τα ίδια συμφέροντα, είναι μια διαπίστωση που τη συμμερίζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Αλλά αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Υπουργοί, πρωθυπουργοί και παρατρεχάμενοι, από τον Παπανδρέου μέχρι τον Γιουνκέρ και τον Μπαρόζο, ωρύονταν επί μέρες ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού έπρεπε να γίνει μέχρι την τελευταία μέρα του Ιούνη, για να προλάβουν τα «αρμόδια όργανα» της ΕΕ και του ΔΝΤ να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις που θα απέτρεπαν μια ελληνική χρεοκοπία.

Αλλά μόλις πέρασε η κρίσιμη ψηφοφορία και οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μαζί με την Παπαδημητρίου δέσμευσαν το ελληνικό δημόσιο σε ένα θηριώδες πολυετές πρόγραμμα περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων, τα «αρμόδια όργανα» έδωσαν αναβολή στην απειλή της χρεοκοπίας μόνο για τρεις μήνες!

Αν έχει μείνει έστω και ένας εργαζόμενος που καλόπιστα έδινε περιθώριο στις δακρύβρεκτες κυβερνητικές διακηρύξεις ότι όλα αυτά τα δυσάρεστα τα κάνουν για να «σώσουν την πατρίδα από τη χρεοκοπία», τώρα ξέρει ότι αυτό το σίριαλ των εκβιασμών στήνεται για μεγάλη διάρκεια. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε την εργατική αντίσταση στα μέτρα ΓΑΠ-τρόικας, άμεσα, χωρίς να περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο του Σεπτέμβρη.

Άμεσα ανοίγει η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου που διαλύει τα δημόσια πανεπιστήμια. Άμεσα ανοίγει η μάχη ενάντια στην απειλή του Ραγκούση κατά των συλλογικών συμβάσεων των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες. Άμεσα ανοίγει η μάχη ενάντια στους βαρόνους των ΜΜΕ που απολύουν συνδικαλιστές όπως τον Κώστα Σαρρή στην Ημερησία και θέλουν ευέλικτους απασχολήσιμους στα Πρακτορεία Τύπου αντί για οργανωμένους εφημεριδοπώλες. Άμεσα ανοίγει η μάχη ενάντια στις περικοπές, κλεισίματα, συγχωνεύσεις και απολύσεις στους Δήμους και στα Νοσοκομεία. Η απεργία των εφημεριδοπωλών που έχει μπλοκάρει τις εφημερίδες είναι το μήνυμα για το τι πρέπει να ακολουθήσει σε όλα αυτά τα μέτωπα.

Συμπαράσταση

Κάθε κλάδος και κάθε χώρος που οργανώνει την απεργιακή απάντησή του σε όλα αυτά τα μέτωπα μπορεί και πρέπει να έχει συγκροτημένη συμπαράσταση από όλους. Οι οργισμένες πλατείες που επιμένουν παρά τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, με πρώτο το Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο, γίνονται κέντρα στήριξης αυτών των αγώνων. Ήδη οι πρώτες συνελεύσεις στο Σύνταγμα το δείχνουν αυτό.

Χρειάζεται να συγκροτήσουμε αυτή την προσπάθεια για συμπαράσταση. Συμπαράσταση κινηματική, σε κάθε απεργό, σε κάθε διαδηλωτή ενάντια στις εργοδοτικές και στις αστυνομικές επιθέσεις. Αλλά και συμπαράσταση πολιτική: στήριξη στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που αγωνίζονται να ξηλώσουν τις παρακρατικές συμμορίες των νεοναζί. Η σύνδεση του Συντάγματος με το Γκάζι όπου γίνονται οι εκδηλώσεις καλλιτεχνών και ακτιβιστών της ΚΕΕΡΦΑ είναι ένα καλό βήμα μπροστά. Είχε προηγηθεί ο Λευκός Πύργος που συντονίστηκε με την ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής στην παραλία της Θεσσαλονίκης με πρόσχημα τον Μεγαλέξανδρο.

Αντίστοιχα βήματα γίνονται με τη συμπαράσταση από το Σύνταγμα για τους ακτιβιστές του Στόλου ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ προηγούμενα, έχει δέσει τις τύχες του ελληνικού καπιταλισμού όχι μόνο με την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά και με το Ισραήλ. Η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων του στόλου της Γάζας είναι μια πειρατική ενέργεια του Παπανδρέου και του Παπουτσή, είναι η άλλη όψη της αστυνομικής επίθεσης στους απεργούς που περικύκλωναν τη Βουλή ενάντια στο Μνημόνιο.

Όλοι αυτοί οι εκβιαστές και εγκληματίες δένουν τις τύχες τους μαζί. Στο δικό μας χέρι, είναι, με πρωτοπορία την αντικαπιταλιστική αριστερά, να κάνουμε τις συνδέσεις στους κοινούς αγώνες από τη δική μας μεριά.