Η πιο μαζική απεργία της ΑΔΕΔΥ

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, συμμετείχαν μαζικά με τα πανώ τους στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, δείχνοντας την αποφασιστικότητα τους να μην επιτρέψουν να περάσουν οι νέες επιθέσεις που σχεδιάζουν η συμμορία των επιτηρητών, των τραπεζιτών και της κυβέρνησης. ´Όταν το μπλοκ του ΠΑΜΕ κατηφόριζε από το Σύνταγμα την Πανεπιστημίου, η διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ απλωνόταν από τη Βουλή μέχρι την Κλαυθμώνος.

«Στην κυβέρνηση, στο ΔΝΤ και στην ΕΕ στέλνουμε σήμερα ένα μήνυμα ότι δεν θα περάσουν τα μέτρα που αποφασίζουν και σκέφτονται μακριά από τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Ας σκεφτούν καλά το τί έρχεται. Έρχεται μία κοινωνική ενεργοποίηση, μια εξέγερση και θα τα βρούνε σκούρα, θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Ο ρόλος των συνδικάτων είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την συγκυρία και τη φωνή της βάσης πρέπει να ακούσουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ζαχαρίας Τριγάζης, από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον τόνο στην συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε στη Βουλή έδιναν οι εκπαιδευτικοί, που έχουν ήδη εξαγγείλει απεργιακή συνέχεια στις 4 Μάη ενάντια στο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου. Δεκάδες ήταν τα πανώ από τοπικές ΕΛΜΕ και Διδασκαλικούς Συλλόγους. Στην κορυφή βρίσκονταν το πανώ της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και του Συντονιστικού Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, ενώ πίσω από τα πανώ των τοπικών συλλόγων συντάχθηκαν οι φοιτητές σχηματίζοντας ένα τεράστιο πανεκπαιδευτικό μπλοκ.

«Καλούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και όλους τους συναδέλφους μόνιμους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους, αδιόριστους σε μαζική πανεκπαιδευτική απάντηση, σε κοινό βηματισμό για να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο, να μην ψηφιστεί, να αποσυρθεί. Παλεύουμε για απεργιακή κλιμάκωση και με ορίζοντα την απεργία διαρκείας μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο» είπε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης η εκπρόσωπος των Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, που από τις προηγούμενες ημέρες είχαν μετατρέψει το Σύνταγμα σε κέντρο οργάνωσης του αγώνα τους στήνοντας σκηνές απέναντι από τη Βουλή.

Σε μία σειρά από χώρους του δημοσίου είχαν τις προηγούμενες ημέρες γίνει Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την οργάνωση της συμμετοχής τόσο στην απεργία όσο και στη συγκέντρωση. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγ. Παρασκευής, όπως και ο Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Περιστερίου είχαν την ίδια ημέρα οργανώσει περιφρούρηση στους χώρους τους και κατέβηκαν στην συγκέντρωση με πανώ και μαζικά μπλοκ απεργών. «Νομίζω ότι σιγά σιγά έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε όλοι, ότι ο δρόμος αυτός ο οποίος έχει χαραχτεί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που διαδηλώνουμε σήμερα και νομίζω ότι πρέπει σ´ αυτή την πορεία να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά» μας δήλωσε ο Τάσος, εργαζόμενος Stage στο Δήμο Αγ. Παρασκευής.

Περιφρούρηση

«Σήμερα έγινε περιφρούρηση στο Δήμο και ήταν ένα πολύ θετικό βήμα για να συνειδητοποιήσουμε ακόμα περισσότεροι ότι σαν εργασιακός χώρος πρέπει να κατεβαίνουμε στις διαδηλώσεις και να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε αυτά που πιστεύουμε και δικαιούμαστε. Η Εργατική Αλληλεγγύη φτάνει κάθε εβδομάδα στους χώρους εργασίας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά νομίζω ότι τώρα πια δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι από την ώρα που μπαίνουμε στο ΔΝΤ όλος ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται από δω και πέρα είναι η οργάνωση για να καταλάβει κανείς ότι η μόνη λύση είναι ο δρόμος της πάλης».

Απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να κατεβάσει τις επόμενες ημέρες νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έδωσαν οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία. «Σήμερα κατεβήκαμε στην απεργία γιατί νιώθουμε ότι με αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχουμε πέσει ήδη στον γκρεμό. Κάθε μέρα χάνουμε κατακτήσεις ετών, εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματά. Μας ζητάνε να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια με πολύ λιγότερο και μισθό και σύνταξη. Επομένως μόνη αντίδρασή μας είναι να βγούμε όλοι στους δρόμους. Εμείς ξέρουμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν στα ταμεία γιατί κάποιοι τα φάγανε και επιβάλλεται σήμερα να πληρώσουν για αυτά που κλέψανε. Η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από το Μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οπου πέρασε έφερε υποβάθμιση στη ζωή και εξαθλίωση, επομένως δεν έχουμε και εμείς να περιμένουμε τίποτα από τα όποια μέτρα, τα οποία θα είναι χειρότερα και επώδυνα για εμάς. Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι όλοι μαζί να αντιδράσουμε και ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι» μας είπε ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Εργαζόμενος στον ΟΑΕΕ.

Η διάλυση των ΣΣΕ, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και οι νέες απολύσεις συμβασιούχων είναι η επόμενη μεγάλη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην απεργιακή συγκέντρωση ενώθηκαν τα πιο δυνατά συνδικάτα του δημοσίου, με τους νέους συλλόγους συμβασιούχων που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, δείχνοντας ότι η απάντηση είναι κοινή.

«Προσπαθούμε με την στάση μας, την πάλη μας και τη συμμετοχή στην απεργία αλλά και τον καθημερινό αγώνα να μην αφήσουμε να περάσουν τα μέτρα και όχι μόνο αυτά που θίγουν τους συμβασιούχους αλλά γενικά όλη την κοινωνία» μας είπε η Δήμητρα Λυκούρη Γραμματέας Συλλόγου Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Αθηνών. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εμείς τα πρώτα θύματα που θα πληρώσουν αυτή την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και ο λαός, αλλά τα συμφέροντα και η πλουτοκρατία. Παλεύουμε για να μαζικοποιήσουμε το κίνημά μας. Έχουμε συστήσει το Σύλλογο Συμβασιούχων εδώ και ένα χρόνο. Παλεύουμε να τον εξαπλώσουμε ακόμα περισσότερο και είμαστε σε μία συνεχή εγρήγορση και κινητοποίηση. Έχουμε 200 μέλη παρόλο που είμαστε συμβασιούχοι και ζούμε σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και πρέπει να πιάνουμε τον κόσμο εκτός χώρων εργασίας, αλλά είναι στα άμεσα σχέδιά μας να έχουμε παρουσία σε όλες τις σχολές».

Η 22 Απρίλη ένωσε πολλά και διαφορετικά κομμάτια εργαζόμενων στο Δημόσιο. Από τα Νοσοκομεία όπως το Αγ. Σοφία, το Αττικό, το Αγ.Ολγα που συμμετείχαν με τα πανώ τους, μέχρι τους εργαζόμενους στα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού, στο ΙΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής. Τον τόνο έδιναν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ που έγραφαν «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές» και «κρατικοποιήστε τις τράπεζες» και καλούσαν σε απεργιακή κλιμάκωση με απεργίες διαρκείας κόντρα στα μέτρα ΔΝΤ, ΕΕ και κυβέρνησης. Η απεργία της 22/4 μετατράπηκε σε έναν μεγάλο σταθμό αυτής της μάχης.