Σε όλη την Ελλάδα

«Η απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη είχε καλή συμμετοχή» μας είπε ο Νίκος Τουρνάς. «Το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η ΕΝΙΘ, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Εργατική Αλληλεγγύη ξεκινήσαμε με προσυγκέντρωση από την Καμάρα και ενωθήκαμε με την απεργιακή συγκέντρωση της ΕΔΟΘ που έγινε στην Αγ. Σοφία. Εκεί συμμετείχαν με πανώ οι εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και οι ΕΛΜΕ.

Εντυπωσιακή

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία εργαζόμενων του Δήμου Θερμαϊκού κρατώντας πικέτες, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν οι συμβασιούχοι του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μετά την πορεία που έφτασε μέχρι το Υπουργείο τα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με ένα κομμάτι κόσμου συνεχίσαμε μέχρι το Δημαρχείο, όπου εκεί δεχτήκαμε απροκάλυπτη επίθεση από τα ΜΑΤ.

«Την στιγμή που τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού κινήματος πλήττονται με τον πιο έντονο τρόπο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να απαντήσει με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή στους εργαζόμενους στους δήμους, εκπαιδευτικούς και φοιτητές που επιχείρησαν να ανοίξουν πανό διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με εκτεταμένη χρήση χημικών και γκλομπ, έκοψε την πορεία στα δύο και τραυμάτισε πολλούς διαδηλωτές, εκπαιδευτικούς, δικηγόρους και φοιτητές αλλά και περαστικούς, στέλνοντας πολλούς απ´ αυτούς τραυματισμένους στο νοσοκομείο. Η συγκέντρωση όμως δεν διαλύθηκε και συνέχισε με πορεία στους δρόμους της πόλης, δείχνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη! Η σημερινή μαζικότητα και μαχητικότητα των απεργιακών διαδηλώσεων πανελλαδικά δείχνει πως υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από την υπακοή και τον ψεύτικο «ρεαλισμό», ο δρόμος της απεργιακής κλιμάκωσης, του ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας μέχρι τη νίκη» αναφέρει το Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης.

«Στα Γιάννενα η απεργιακή συγκέντρωση ήταν πολύ μεγάλη, σε βαθμό που έμοιαζε με μία μεγάλη πανεργατική απεργία παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν κυρίως οι εργαζόμενοι από τους χώρους του Δημοσίου», μας είπε η Γιούλη Καραγιαννάκου. «Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν οι εργαζόμενοι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει κοινή επίσχεση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών. Μαζική ήταν επίσης και η συμμετοχή δασκάλων και καθηγητών, της ΕΙΝΗ, των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Επίσης συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καθώς και το Σωματείο Μετάλλου. Συμμετείχαν με πανώ ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Υλικών, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το ΣΕΚ και άλλες οργανώσεις. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο βάδισε μέχρι την Ακαδημία και κατέληξε στη Νομαρχία. Αν συνυπολογίσει κανείς και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε σε άλλο σημείο της πόλης, συνολικά βγήκαν πάνω από 2.500 εργαζόμενοι και νεολαίοι στους δρόμους εκείνη την ημέρα».

Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στο Ηράκλειο Κρήτης. «Κυρίως εκπαιδευτικοί από την τοπική ΕΛΜΕ, φοιτητές από το Σύλλογο Βιολογικού και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, έκαναν πορεία μέχρι τα Λιοντάρια και κατέληξαν στην Περιφέρεια» μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς. «Το κομμάτι της εκπαίδευσης έδωσε τον τόνο δείχνοντας τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες αλλά ωστόσο αναδείχθηκε η ανάγκη της απεργιακής οργάνωσης και στους άλλους χώρους του Δημοσίου».