Ακόμα και ο Πούτιν παραδέχεται τη σφαγή

Η Γκεστάπο και τα Ες-Ες είχαν σκοτώσει τους άμοιρους Πολωνούς αιχμαλώτους πολέμου που απασχολούνταν σε «κατασκευαστικά έργα» όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί. Και έστησαν όλη αυτή τη σκηνοθεσία για να πλήξουν την μεγάλη αντιφασιστική συμμαχία.

Από την πρώτη στιγμή αυτή η εξήγηση έμπαζε. Όπως είδαμε στις διπλανές στήλες, ακόμα κι η σημερινή ρωσική κυβέρνηση που δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει την «θετική συμβολή» του Στάλιν στη ρώσικη ιστορία, έχει παραδεχτεί την σφαγή -με μισή καρδιά βέβαια. Οι 118 από τους 180 τόμους της έρευνας του Γραφείου της Εισαγγελίας της Ρώσικης Ομοσπονδίας, έχουν χαρακτηριστεί άκρως απόρρητα.

Όλοι λοιπόν παραδέχονται τη σφαγή του Κατίν, εκτός από κάποιους Ρώσους υπερεθνικιστές νοσταλγούς του Στάλιν (και του Τσάρου). Κι όμως είναι ο «Ριζοσπάστης» και η ηγεσία του ΚΚΕ, που σε σειρά άρθρων πέρσι και φέτος (το τελευταίο στον Κυριακάτικο «Ρ» της 18/4) επιμένει στο παλιό ψέμα του Στάλιν.

Οι λαθροχειρίες και οι πλαστογραφίες αφθονούν σε αυτή την αρθρογραφία. Ο σ. Χρήστος Κεφαλής έχει γράψει δυο ενδιαφέροντα άρθρα στο περιοδικό «Σπάρτακος» της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, (Οκτώβρης 2009, Φλεβάρης 2010) που καταρρίπτουν μεθοδικά ένα προς ένα τα επιχειρήματα και τις πηγές των εν Περισσό νοσταλγών του Μπέρια και του Στάλιν.

Σκευωρία

Για χάρη συντομίας θα αρκεστούμε σε ένα παράδειγμα. Φέρνουν ως επιχείρημα ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γκέμπελς που υποτίθεται αποδεικνύει ότι πρόκειται για ναζιστική σκευωρία: «Στο ημερολόγιο του Γκέμπελς, με εγγραφή στις 8 Μάη 1943, αναφέρονται τα εξής: «...δυστυχώς στους τάφους του Κατίν βρέθηκαν γερμανικές σφαίρες... Είναι απαραίτητο αυτή η πληροφορία να παραμείνει άκρως απόρρητη. Αν ποτέ ερχόταν εν γνώσει του εχθρού, η όλη υπόθεση του Κατίν θα κατέρρεε»...». (Αρθρο Ν. Μπογιόπουλου, 5/2/2009).

Ο Χρ. Κεφαλής απαντά: «Στο Διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί άρθρα με το πλήρες κείμενο από το Ημερολόγιο του Γκέμπελς, όπου στο μέρος με τα αποσιωπητικά του κ. Μπογιόπουλου παρεμβάλλεται η τονισμένη φράση: «Δυστυχώς γερμανικά πυρομαχικά βρέθηκαν στους τάφους του Κατίν. Το ερώτημα πώς βρέθηκαν εκεί χρειάζεται αποσαφήνιση. Είτε πρόκειται για πυρομαχικά που πουλήσαμε στους Σοβιετικούς κατά την περίοδο της φιλικής μας διευθέτησης, είτε για πυρομαχικά που έριξαν οι ίδιοι οι Σοβιετικοί στους τάφους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ουσιώδες αυτό το συμβάν να κρατηθεί άκρως μυστικό. Αν ερχόταν σε γνώση του εχθρού, όλη η υπόθεση Κατίν θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί».

Ο καθένας που θα διαβάσει όλο το απόσπασμα θα δει ότι ο Γκέμπελς μιλά μόνο για τη δυσκολία στην προπαγανδιστική εκμετάλλευση της υπόθεσης, παίρνοντας ως δεδομένο ότι το Κατίν ήταν έργο του Στάλιν. Στην κομμένη φράση, αποδίδει την ανεύρεση των γερμανικών σφαιρών στους τάφους στο ότι τις έβαλαν οι σοβιετικοί εκεί και όχι στο ότι οι ναζί είχαν εξοντώσει τους Πολωνούς. Αν ίσχυε το τελευταίο, το οποίο προφανώς θα γνώριζε, γιατί να κοροϊδεύει τον εαυτό του εκφράζοντας έκπληξη για τις σφαίρες;

Τέλος, η φράση «όλη η υπόθεση Κατίν θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί» μεταφράζεται από τον «Ριζοσπάστη» αλλοιωμένα «η όλη υπόθεση του Κατίν θα κατέρρεε». Η ακριβής μετάφραση υποδηλώνει μόνο ότι η προπαγάνδα των ναζί θα γινόταν λιγότερο πειστική και δεν συνιστά διόλου ομολογία του Γκέμπελς ότι η σφαγή διαπράχτηκε από αυτούς».

Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ. Πριν κάμποσους μήνες, από τις σελίδες της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» ο Κ. Παπασταύρος έβαζε τον Τρότσκι να υποστηρίζει ...την ατομική τρομοκρατία και τη δολοφονία του Κίροφ το 1934. Αντίστοιχες πλαστογραφίες κάνουν και σε άλλα ζητήματα, όπως με τις Δίκες της Μόσχας. Η ηγεσία του ΚΚΕ καλά θα κάνει να μην ξεχνάει ότι τα ψέματα δεν έσωσαν τα σταλινικά καθεστώτα από την κατάρρευση.