ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ: Απεργία - για να σταματήσουμε τις απολύσεις και τις ατομικές συμβάσεις

Μετά το πογκρόμ των απολύσεων που ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι η εργοδοσία του Ομίλου, με πιο πρόσφατες τις εκδικητικές απολύσεις των δημοσιογράφων της Ημερησίας Κώστα Σαρρή, μέλος των Financial Crimes και της Σόνιας Χαϊμαντά μέλος της Συσπείρωσης τη Δευτέρα 4 Ιούλη, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με πιέσεις στους δημοσιογράφους στο ΕΘΝΟΣ για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση μισθών κατά 10% και τσάκισμα των επιδομάτων.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου αποφάσισε να καταγγείλει  “την εργοδοσία του Ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ, που με εκβιαστικό τρόπο απαιτεί από τους δημοσιογράφους να δεχθούν μείωση μισθών μετά τις επιλεκτικές και εκφοβιστικές απολύσεις έξι συναδέλφων” και καλεί τους δημοσιογράφους του Ομίλου “να αντισταθούν στις πιέσεις του κ. Μπόμπολα και να μην υπογράψουν το κείμενο των ατομικών συμφωνιών”.

«Η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες , να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις με χαρακτηριστικά αγώνα διαρκείας, ξεκινώντας από τα πογκρόμ στον Πήγασο. Για να μπει "stop" στην τραμπουκική συμπεριφορά της εργοδοσίας βάζοντας φρένο και στα δυο μέτωπα που ανοίγει: τις μαζικές περικοπές «αγκαζέ» με τις εκδικητικές, συνδικαλιστικές εκδιώξεις-απολύσεις από το χώρο εργασίας», αναφέρει το κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Τρίτης 12 Ιούλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους απολυμένους στον Τύπο.

«... Καλούμε τα σωματεία του Τύπου να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πήγασο και όπου αλλού ξεδιπλωθούν ανάλογες πρακτικές. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες, τις λαικές συνελεύσεις της Πλατείας Συντάγματος και των γειτονιών, όλους τους φορείς και τους αγωνιστές του μαζικού κινήματος να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους των ΜΜΕ και να χτίσουν ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία».

Η επίθεση του Μπόμπολα είναι κομμάτι μίας συνολικότερης επίθεσης σε όλα τα μαγαζιά που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. “Οι απολύσεις συνδικαλιστών και όχι μόνο, δεν πρέπει να περάσουν, αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές λογοκρισίας και μακαρθισμού”, αναφέρει κείμενο συμπαράστασης στους απολυμένους στον Πήγασο της Πρωτοβουλίας εργαζομένων από Ελευθεροτυπία και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Αλληλεγγύη

“Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους από τον "Πήγασο" και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην "Ημερησία" που ζητά την επαναπρόσληψή των δύο συναδέλφων. Ζητάμε ακόμη από τη Χ.Κ. Τεγόπουλος να πάρει πίσω την παράνομη απόλυση του συναδέλφου διοικητικού Βαγγέλη Παπαχρήστου, εκλεγμένου συνδικαλιστή στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ. Ζητάμε από τα σωματεία μας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν άμεσα το δικαίωμα στην εργασία και την ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση”.

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η κήρυξη απεργίας με διάρκεια, περιφρούρηση και οργάνωση, έχει τη δύναμη να βάλει φρένο στις επιθέσεις και να αναποδογυρίσει τα ψέματα”, αναφέρει ανακοίνωση των Financial Crimes που καλεί στη συγκέντρωση της Τρίτης 12/7

Όπως, ότι δήθεν οι απεργίες φέρνουν κλείσιμο εφημερίδων και όχι οι «πολυχρονεμένοι» εκδότες-καναλάρχες που λυσσάνε να «σωθούν» από την κρίση πατώντας στα κορμιά και τα κεφάλια μας. Όπως ότι δήθεν εάν χαθούν τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με τις συλλογικές συμβάσεις και γίνει αποδεκτή ατομική σύμβαση με μείωση μισθών δεν θα γίνουν απολύσεις και θα «σωθούν» οι θέσεις εργασίας.

Όμως ξέρουμε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς ανάποδη, όπως έδειξε και το παράδειγμα στο Σκάι που οι υποσχέσεις έγιναν κουρέλια και συνεχίστηκαν οι απολύσεις, καθώς τα αφεντικά των media δεν δεσμεύονται σε οτιδήποτε. Ο λόγος των εργοδοτών στα ΜΜΕ έχει την ίδια αξία που έχουν τα ελληνικά ομόλογα-σκουπίδια.

Οι ατομικές συμβάσεις είναι κεντρική επιλογή του Μνημονίου της χρεοκοπίας και τα αφεντικά στα ΜΜΕ φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο του πολιορκητικού κριού. Η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες ημέρες, ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο που προβλέπει τεράστιες επιθέσεις σε βάρος των εργαζόμενων. Και οι κάθε λογής Μπόμπολες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική στην πράξη, για να φύγουν χωρίς βάσανα για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως δήλωναν στελέχη στους διαδρόμους του Πήγασου. Το πιο πρόσφατο χειροπιαστό παράδειγμα το είδαμε με τις μαζικές απολύσεις στο Flash, όπου ως απάντηση γίνονται διαδοχικές στάσεις εργασίας των δημοσιογράφων και τεχνικών του ραδιοφωνικού σταθμού.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ χρειάζεται (πέρα από τις κωλυσιεργίες για τη συγκρότηση προεδρείου) να κηρύξει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας, ξεκινώντας από τα πογκρόμ στον Πήγασο. Για να μπει “stop” στην τραμπουκική συμπεριφορά της εργοδοσίας βάζοντας φρένο και στα δυο μέτωπα που ανοίγει: τις μαζικές περικοπές «αγκαζέ» με τις εκδικητικές, συνδικαλιστικές εκδιώξεις-απολύσεις από το χώρο εργασίας. Να βάλουμε φρένο στις απολύσεις στον κλάδο συνολικά και στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων.

Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις του κλάδου να προχωρήσουν τώρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πήγασο, αλλά και συνολικά, συντονισμένα, σε όλον τον κλάδο όπου οι επιθέσεις είναι ντόμινο. Μας το χρωστάνε άλλωστε από την άνοιξη αφού μετά την 4ημερη απεργία που τρόμαξε τους εκδότες, κατέβασαν τα ρολά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλες υποχωρήσεις».

Διαβάστε επίσης

Ο αγώνας των εφημεριδοπωλών