ΑΔΕΔΥ: Απεργιακή απάντηση, τώρα!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα δράσης της ΑΔΕΔΥ, όπως αποφασίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει: Εξουσιοδότηση στην ΕΕ για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων όταν τεθεί θέμα “ενιαίου” μισθολογίου. Εξουσιοδότηση στην ΕΕ για συντονισμό με ΓΣΕΕ αν τεθεί θέμα στήριξης απεργιών σε ΔΕΚΟ ή σε Ομοσπονδίες, πχ της Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο Λοβέρδου. Τέλος, προγραμματισμός για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ με πιο πιθανή ημερομηνία της 10/9 με διήμερη  πανελλαδική διάσκεψη των προεδρείων όλων των νομαρχιακών τμημάτων της χώρας.

Το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να είναι ένα ακόμα χτύπημα στους μισθούς, τα επιδόματα και τις άλλες κατακτήσεις των εργαζόμενων στο δημόσιο. Παρότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις επίσημες ανακοινώσεις για τα όσα τελικά θα περιλαμβάνει το σχέδιο καθώς και για το πότε ακριβώς θα το φέρει προς ψήφιση -στη συνάντηση του Ρέππα με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 11/7 δεν υπήρξε κάποια επιπλέον διευκρίνηση- τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι σχεδιάζει μία ακόμα μεγάλη επίθεση στους εργαζόμενους.

Το πόσο σημαντικό είναι το μέτωπο αυτό για το δημόσιο και πόσο ξεσηκώνει τους εργαζόμενους φάνηκε και στην εισήγηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ στο Γενικό Συμβούλιο που έφτασε να ζητά εξουσιοδότηση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ανεξάρτητα από το αν το εννοεί ο Παπασπύρος, η πίεση από τους εργαζόμενους προς την ηγεσία για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις πανεργατικές απεργίες του Ιούνη είναι μεγάλη. Κάθε μάχη που ανοίγει αυτή τη στιγμή είτε στην υγεία ενάντια στο Λοβέρδο, είτε στην παιδεία ενάντια στη Διαμαντοπούλου, είτε στους δήμους ενάντια στην εφαρμογή του Καλλικράτη, ενισχύει την προοπτική του συντονισμού και του απεργιακού ξεσηκωμού ενάντια στο “ενιαίο μισθολόγιο” και κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα των μνημονίων.